Dünya

ABD ve birtakımı Avrupa ülkelerinden Libyalı yöneticilere intihabat düşüncesince taviz vermeleri çağrısı

ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya'nın Libya'daki büyükelçileri ve temsilcileri, Libyalı liderlere seçimlerin yapılması düşüncesince lazım tavizleri vermeleri ve seçime müteveccih müşterek proses belirlemeleri çağrısında bulundu.

ABD ve birtakımı Avrupa ülkelerinden Libyalı yöneticilere intihabat düşüncesince taviz vermeleri çağrısı
09-03-2023 02:07
Libyan

Söz konusu devletlerin Libya'daki büyükelçiliklerinin Twitter hesaplarından, Libya'daki politik sürece bağlı kuma izah yayınlandı.

Açıklamada, "Fransa, Almanya, İtalya, İngiltere ve ABD'den temsilciler, Birleşmiş Milletler (BM) Libya hususi Temsilcisi Abdoulaye Bathiliy'nin intihabat düşüncesince müşterek kez haritasına Libyalı liderlerin desteğini terazi girişimine çelimli desteklerini tabir eylemek düşüncesince Libya'dalar." ifadeleri kullanıldı.

Temsilcilerin Libyalı yetkililer ile görüşmelerinde, seçimlerin yapılması düşüncesince lüzumlu tavizleri vermeleri ve seçime müteveccih müşterek proses belirlemeleri çağrısında bulundukları dökme açıklamada, sonunda Libya halkının yöneticilerini seçilmiş fırsatını bulabileceği vurgusu yapıldı.

Bahsi güzeşte ülkelerinin temsilcileri, Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile Libya'daki seçim düzenlenmesi çabaları karşı müzakere yapmıştı.

Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi ise Fransa'nın Libya hususi Temsilcisi Paul Soler ile intihabat konusunu görüşmüştü.

Libya'daki seçim çıkmazı

Libya'da müşterek süredir Abdulhamid Dibeybe ve Fethi Başağa'nın önderlik etmiş olduğu dü ayrı hükümet olması istikrarsızlığın sürmesine bozukluk oluyor.

BM öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasım 2020'deki toplantılarında, ülkede mevki başkanlığı ve yasama kurulu seçimlerinin 24 Aralık 2021'de yapılmasına değişmeyen mevdu fakat intihabat planlanan tarihte yapılamamıştı.

BM Libya hususi Temsilcisi Bathily, 27 Şubat'ta BM Güvenlik Konseyinde Libya'da bu sene içre seçimlerin yapılabilmesi düşüncesince yukarı düzem müşterek komite kurulmasını önermişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?