USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Yeni Konut Finansman Programı'na bağlı kanun Resmi Gazete'de

Yeni Konut Finansman Programı'na ilişkin, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni Konut Finansman Programı'na bağlı kanun Resmi Gazete'de
28-01-2023 05:09
Ankara

Buna göre, vatandaşların taksit ödemelerini kolaylaştırmak amacıyla bankalar çeşidinden sağlanan konut finansmanı taksitlerine ulama sağlanmasına müteveccih adına Cumhurbaşkanı çeşidinden belirlenecek müşterek amme bankası yoluyla 5411 mahdut Kanun kapsamında çalışkanlık yayınlayan bankalara akça pınar aktarılacak.

Nakit pınar aktarımı düşüncesince Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinde bulunan yahut yeni açılacak tertiplere muhassasat eklemeye Hazine ve Maliye Bakanı çıkışlı olacak ve müşterek sene içerisinde bankalarca sağlanacak konut finansmanının toplanmış anamal ücreti 220 bilyon lirayı aşamayacak.

Daha ilkin yığımlık ve yüklenicilerin mülkiyetinde bulunan konutlar ile yapımına şimdi başlanmamış yahut inşası bitmeme fail konut projelerinden konut edineceklere sağlanacak konut finansmanlarına ulama sağlanabilecek.

Yapımına şimdi başlanmamış yahut inşası bitmeme fail konut projeleri açısından mülkiyeti yüklenicilere geçecek konutlara bağlı sağlanacak finansmanlar da bu kapsamda değerlendirilecek. Bu kapsamda taşınmazlar geliştiriciler ve yer oranı karşılığında yapım sözleşmesi çerçevesinde yer oranı malikleri de müteahhit adına onama edilecek.

Kullanılacak finansmana müteveccih bankacılık mevzuatı ve ilişik başka mevzuat kapsamında kifayetli ifa gücüne ehil bulunduğu bankalarca değerlendirilen ve ulama talebinde bulunan yurttaşlar düşüncesince ilkin 3 yıldaki finansman taksit ücretinin bölük gelirinin yüzdelik 30'unu aşan bölümü kadar, Hazine ve Maliye Bakanlığı maddi durumuna belirlenen amme bankasının talebi üzerinde ulama aktarılabilecek.

Yüzde 30'luk oranı yüzdelik 30 ila yüzdelik 50 ortada belirlemeye, 3 salname süreyi müşterek yıla derece indirmeye ise Cumhurbaşkanı çıkışlı olacak.

Konut adanmış bedeli üstünden yüzdelik 5 ulama oranı müteahhit hesabından yahut finansman tutarından öğrenim edilerek finansmanı sağlayıcı bankalarda arızi hesaplara aktarılacak. Bu tutarlar 1 yıla derece finansman taksitlerinin ödemelerinde kullanılacak.

Cumhurbaşkanı çeşidinden belirlenecek kökler ve esaslar çerçevesinde, bu tutarın müşterek bölümü yahut hepsi finansman anamal tutarından önceden adına indirilebilecek ve 1 salname müddet ise 3 yıla derece uzatılabilecek. Tahsil edilen tutar, tek biçimde yükleniciler çeşidinden art istenemeyecek.

Belirlenen amme bankası, herhangi müşterek ayın ilkin 5 çalışma haset içerisinde, ortamında bulunulan taban bağlı toplanmış ulama tutarını Hazine ve Maliye Bakanlığına bildirecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı arzu edilen ulama tutarını, ihbarname meydana getirilen ayın 15'ini izlem fail ilkin çalışma haset belirlenen bankaya aktaracak. Bu katkının nakil haset ile finansmana bağlı taksit ödemeleri bankalarca bire müşterek gündüz adına belirlenecek.

Sağlanan katkıların art ifa tutarları, art ödemelerin başlamış olacağı tarihe kadar, finansmanın getiri oranı üstünden girintisiz çıkıntısız getiri yöntemiyle hesaplanacak.

Bankaların, art ifa tutarlarını katkıdan yararlananlara, bankacılık mevzuatı ve ilişik başka mevzuat kapsamında kayıtım ika hakkını kullanımı yerinde uygulayacakları getiri oranı dışında, art ödemelerin başlamasından sonradan ek müşterek getiri oranı uygulanmayacak.

Geri ödemeler en geç konut finansmanı vadesi bitimine derece Hazine ve Maliye Bakanlığına aktarılmak kıl oranı ilişik amme bankasına, finansmanı sağlayıcı bankalarca aktarılacak.

Geri ödemelerin katkıdan yararlananlarca yapıldığına bakılmaksızın dört dörtlük ve eskiden Hazine ve Maliye Bakanlığına aktarılmasından finansmanı sağlayıcı bankalar mesul olacak.

Geri ödemelerin, finansmanı sağlayıcı bankalarca dört dörtlük ve eskiden yapılmaması durumunda, ulama art ödemeleri, 6183 mahdut Kanunun 51'inci maddesine gereğince hesaplanacak rötar zammıyla baş başa finansmanı sağlayıcı bankadan ilişik ihsan dairesince öğrenim edilecek.

Bu kapsamda, finansmanlara bağlı yürütme izlem periyodunun başlatılması yerinde hesaplanacak art ödemeler, finansmanı sağlayıcı bankalar çeşidinden yürütme takibinin başlatılmasından sonradan en geç 30 gündüz içerisinde Hazine ve Maliye Bakanlığına aktarılmak kıl oranı belirlenecek bankaya aktaracak.

Katkıdan faydalanmak istemeyen yurttaşlar düşüncesince konut finansmanına müteveccih başka mevzuat kapsamında açılan art ifa projelerinde taksit tutarlarının bölük gelirinin yüzdelik 30'unu aştığı durumlarda, ilişik bankalar bu şahıslara ifa kolaylığı iletmek kıl oranı taksit planında ilişik ayda alması müstelzim anamal ve getiri oranı/kar oranı tutarını, finansman ile bire müşterek getiri oranı/kar oranı ile artan anamal üzerinde ilaveten erteleyebilecek.

Bu finansmanların vadesinden ilkin kapanmasının arzu edilmesi yerinde başka mevzuatta belli metres koşullarına ek adına atılı anamal ve getiri oranı/kar oranı ücreti varsa bunların tamamının ödenmesiyle metres gerçekleştirilebilecek.

Yeni Konut Finansman Programı kapsamında tahsil edilen konutların, bildirilen finansman tarihinden itibaren 5 sene süreyle adanmış ve dönemi yapılamayacak.

Sağlanacak finansman konusu konuta bağlı planlı valüasyon tutanağının kusur yahut gerçeğe karşıt olması halinde, tutanağı düzenleyen taşınmazlar valüasyon uzmanı yahut taşınmazlar valüasyon kuruluşu hakkında, 6/12/2012 günlü ve 6362 mahdut Sermaye Piyasası Kanununun 76'ncı maddesinin onuncu fıkrası gereğince verilecek yönetimsel servet cezası fiyatları 10 büküm artırılarak uygulanacak. Uygulanacak yönetimsel servet cezası tutarı, finansmana konu konutun adanmış ederinin yüzdelik 10'undan az olamayacak.

Aktarılacak katkının doğruluk sahipliğinin tespiti ile akilane ve dört dörtlük hesaplanmasından, ibraz edilen vesaik çerçevesinde konut finansmanını sağlayıcı veznedar mesul olacak.

Haksız adına verildiği belirleme edilen ulama ücreti 6183 mahdut Kanunun 51'inci maddesine gereğince hesaplanacak rötar zammıyla baş başa finansmanı sağlayıcı bankadan öğrenim edilecek.

​​​​​​​Yanlış ve aldatıcı beyana yönetimsel servet cezası

Yeni Konut Finansman Programı kapsamında katkılardan faydalanacak vatandaşların, kusur yahut aldatıcı beyanlarda olduğunun belirleme edilmesi durumunda, sağlanan katkılar art alınacak ve geçer not finansman ücretinin yüzdelik 5'i derece yönetimsel servet cezası uygulanacak.

Finansman sağlanan konutun sahiplerinin kusur yahut aldatıcı beyanlarda olduğunun belirleme edilmesi durumunda, ev sahiplerine konutu alırken bildirme edilen adanmış ederinin yüzdelik 25'i derece yönetimsel servet cezası uygulanacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile belirlenecek amme bankası, bankalardan lüzumlu herhangi müşterek çeşitli data ve bilgiyi arzu edebilecek. Bankalar, arzu edilen data ve bilgiyi, Hazine ve Maliye Bakanlığının belirleyeceği biçim ve süreler içerisinde vermekle görevli olacak. Söz konusu data ve bilginin iletilmesinde başka kanunlardaki önleyici ve sınırlayıcı ahkâm uygulanmayacak.

Bankalar çeşidinden sağlanacak finansmana bağlı tutar, vade, getiri oranı/kar payı, finansman sağlanacak konutların maksimum adanmış bedeli, katkılardan faydalanacak esas insanların kapsamı, bu insanların konut sahipliği, bölük geliri, bölük geliri artım katsayısı ve hanedeki başka insanların konut sahipliği kabil hususları belirlemeye ve finansmana bağlı özellikleri il bazında farklılaştırmaya, ulama adına aktarılacak kaynağın kullandırılmasına, katkının sonlandırılmasına, ulama art ödemelerine, ulama art ödemelerinin getiri hesaplama yöntemi, bu ödemelerin mehil koşulları, vadesinden ilkin ve şişman ifa hususlarına, uygulamaya ve denetime bağlı kökler ve esasları belirlemeye, uygulamaya bağlı adına ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye ve bu konu kapsamında gerçekleştirilecek işlemlere bağlı başka hususları belirlemeye Cumhurbaşkanı çıkışlı olacak.

Yeni Konut Finansman Programı kapsamında katkılardan 31 Aralık 2023'e derece faydalanılabilecek. Cumhurbaşkanı bu süreyi 31 Aralık 2024 geçmişine derece uzatabilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler