USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Yapımı bitmeme fail dört başı mamur metroları 2023 yılı içinde bitirip İstanbulluların hizmetine alaca

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul'da Bakanlıkça inşası bitmeme fail dört başı mamur metroları 2023 yılı içinde bitirerek İstanbulluların hizmetine alacaklarını bildirdi.

'Yapımı bitmeme fail dört başı mamur metroları 2023 yılı içinde bitirip İstanbulluların hizmetine alaca
22-11-2022 02:09
Ankara

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2023 yılı bütçesi üstündeki görüşmelerde milletvekillerinin istifham ve eleştirilerini yanıtladı.

Bakanlığın sonuç 20 yılda 183 bilyon dolarlık envestisman yaptığını, bunun tahminî 37,5 bilyon dolarlık yönünü Kamu hususi Sektör İşbirliği (KÖİ) ile gerçekleştirdiklerini bildiren Karaismailoğlu, bu planların yapımındaki iş birlikleri dair bazısı milletvekillerinin eleştirilerinin onama edilemez ve gaddarca bulunduğunu tabir etti.

Karaismailoğlu, Türkiye genelindeki enfrastrüktür ihtiyacının giderilmesi düşüncesince bütçenin kifayetli olmadığını bu yüzden çelimsiz müddette bahis konusu finansmanın sağlanması üzere projeleri KÖİ modeliyle yaşama geçirdiklerini anlattı. Bu planların Türkiye'nin planlama gereksinimleri bulunduğunu vurgulayan Karaismailoğlu, şu biçimde konuştu:

"Kuzey Marmara Otoyolu'na önceki ilkin karşıydınız, 'yapılmasın' diyordunuz. Şimdi ulus kullanmaya başlayınca 'biz yatırıma gönül rahatlığı değiliz, geçer akçe yaptınız' diyorsunuz. Ben de halis muhlis biçimci dostlarım da devletin 1 kuruşunu ortak insana nahak yerine ödemeyiz, ödeyemeyiz. Biz Anadolu çocuklarıyız, siz bu iftirayı bizlere atamazsınız, kılıç hata sahibiyiz. Ben 700 bin emek vermek arkadaşımızın sözcüsüyüm. Ben elin müteahhidine caba mülk ödeyeceğim... Bu nereden çıkmış, hakeza ortak evren mevcut mı? Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı bulunan ki yapabilir bunu? Oradaki envestisman maliyeti bellidir. O envestisman maliyetinin pres süresi süresince bitmeme fail mali ortak modeldir. Adıyaman Havalimanı'nın da salname 6 milyon dolarlık pres maliyeti vardır. O pres maliyetinin karşılığını kılıç ödüyoruz. Bugün Kuzey Marmara Otoyolu'nun 8 bilyon dolarlık imal bedeli var, bunun devletin kasasından bu derece çelimsiz vakitte çıkması beklenir değil. Burayı devletin kasasından 1 kuruş çıkmadan gerçekleştirmek düşüncesince ilana çıktım, 'bu projeyi yapabilecek olanlar gelsin buna öneri versin' dedim. Yap-İşlet-Devret projelerinin topu topu kamuya belirgin projelerdir. Sadece burada bu projeleri etme yeteneği bulunan şirketler buraya öneri verebilirler."

Karaismailoğlu, Kuzey Marmara Otoyolu'nda pres maliyetinin şu an 250 milyon dolar olduğunu, bunun düşüncesince devletin bütçesinden mülk çıkmadığını söyledi. Karaismailoğlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün 2027'de devletin olacağını hatırlattı.

Bundan 20 sene ilkin Türkiye genelinde 8 milyon anahtar olduğunu, şu an 26 milyon otomobilin olduğuna dikkati çekici Karaismailoğlu, "Bu yatırımları yapmasaydık bu hareketliliği sağlayabilir miydik, sıkışıp kalırdık. 250 bilyon dolara çıkan aut ticareti elbette sağlayacaktık? Yaptığımız kaliteli, güvenli, konforlu metodlar sebebiyle yatırım, istihsal arttı, Anadolu'nun rastgele köşesinde uran gelişti." sanarak konuştu.

"Bıraktığımız kabil duruyor"

Bakanlığın bütçesinden İstanbul'da meydana getirilen metroların bugünkü maliyetinin 70 bilyon teklik bulunduğunu bildiren Karaismailoğlu, "Bunu söylediğimde bozukluk huzursuz oluyorsunuz? Rahatsız olacağınıza teşekkürname edin, 'İstanbul'a dem aldırdınız' deyin. Keşke İstanbul Büyükşehir Başkanı da sorumluluklarını adına alsa, kişi vazifesi bulunan işleri yapsa da İstanbul az buçuk artık dem alsa." halinde konuştu.

Belediye seçimlerinden buyana 4 sene geçtiğini, metroların bırakıldığı kabil kaldığına dikkati çekici Karaismaioğlu, şu biçimde bitmeme etti:

"Ne deneyelim şimdi, hastanenin yöntemini yapmayan ortak şehremaneti başkanı... 'Biz de yöntemini yapmayalım hastaneye yurttaşlar ulaşmasın...' Böyle ortak nesne kabil mi? Belediye metroyu da yapmıyor. Büyük ve çağdaş ortak hastanede metronun olması icap ettiğini düşünmüş, planlamıştık. Beyefendiye sorduk 'Yok efendim ego yapmayacağım' dedi. Ama kılıç devraldık ve 26 ayda metroyu bitirdik. Bu metronun paralelinde Kirazlı-Halkalı Metro Hattı var, bire ortak büyüklükte, paralelinde, yüzdelik 5'te şu an, bıraktığımız kabil duruyor. Biz devraldığımız metroyu bitiriyoruz, İstanbul halkına kazandırıyoruz. Keşke onlar da yapsalar kılıç de alım çalım duysak, teşekkürname etsek onlara. Şu an İstanbul'da 270 kilometre yer altı treni var, bu metroların topu topu AK Parti'li belediyeler eskiden mamul ve işletmeye açılmıştır. Şu an belediyenin yapması müstelzim 100 kilometre yer altı treni hattını ortak an ilkin bitirerek İstanbullulara kazandırması gerekir. Pendik-Tuzla, Kirazlı-Halkalı hattı likidasyon edildi. Siz 4 yılda ortak nesne yapmayıp bu haliyle bırakırsanız... Orada da tasfiyeden faydalandılar. Marmaray-Sabiha Gökçen bağlantısı ihalesini yaptınız '21b'yi (Kamu İhale Kanunu'nun 21'inci maddesinin b bendi) kullandılar. Neden bu maddeyi kullandınız? Aynı esbabımucibe burada da var. 'Yandaşlar' diyorsunuz... Bu KÖİ projelerinin süresince 30'dan aşkın üstenci var. Bunların bünyesinde rastgele partiden müteahhitler var. Muhalefet partisi il başkanı bulunan müteahhitler var."

Karaismailoğlu, Aydın Büyükşehir Belediyesinin de Aydın kent Hastanesinin yöntemini yapmadığını belirterek, bunu bakanlığın devraldığını, yolu yaparak açacaklarını söyledi.

"İstanbul Havalimanı da Sabiha Gökçen Havalimanı da büyüyor"

Bakan Karaismailoğlu, Mustafa Kemal Atatürk Havalimanının kapanmasına müteveccih eleştiriler üstünde de şu biçimde konuştu:

"Atatürk Havalimanının üstünde 2 zaman döndüğünüz günleri ne hazırlop unuttunuz? Diyorsunuz ki üçüncü yarışlık yapılır. Üçüncü yarışlık nasıldı biliyor musunuz? Basın Ekspres Yolu'ndan ortak cembiye kabil Yenibosna'nın içerisinden yarışlık planlamışlar, binlerce insanı yerinden edecek. Devletin kasasından ortak kuruş çıkmadan mükemmel 75 milyon metrekarelik ne ağacın ne yeşilin bulunduğu ortak alanda, 10 bilyon avroluk ortak envestisman yaptırıyorsunuz ve pres süresi bünyesinde de 26 bilyon ekü dirimsel sağlıyorsunuz. Bundan artık karlı ortak iş varmı dünyada? Bugün İstanbul Havalimanında salname 230 bin yolcu, bünyesinde etkin 200 bin istihdam, 500 bin yabanlık ortak kent oluşturuldu. Bunlar bu ülkenin değeridir. İstanbul'un 100 salname kapasitesini bugünden sağladık. İstanbul Havalimanı da büyüyor, Sabiha Gökçen Havalimanı da büyüyor, ikinci pisti Nisan 2023'te bitiyor. Siz gelirsiniz siz yönetirsiniz bunları, esmer atmanıza lüzum yok."

"Yapımı bitmeme fail halis muhlis metroları 2023 yılı bünyesinde bitirip İstanbulluların hizmetine alacağız"

Bakan Karaismailoğlu, yüzdelik 65 kuvvetli yolu ağırlıklı ortak envestisman zamanına girdiklerini belirterek, 4 bin 500 kilometre kuvvetli yolu acı inşaatının bitmeme ettiğini söyledi.

Konya-Karaman çabuk katar hattında şu anda ağırlık ve yolcunun bire çabucak taşınabildiğine dikkati çekici Karaismailoğlu, april ayında Sivas hattını açacaklarını, artık sonraları Erzincan, Erzurum ve Kars'a derece bitmeme edeceklerini söyledi.

Karaismailoğlu, Aksaray'ı da kuvvetli dolayısıyla bağlayacaklarını belirterek, "Şu anda inşası bitmeme fail Mersin, Adana, Osmaniye ve Gaziantep'e vardıktan sonraları Urfa ve Adıyaman'a da bitmeme edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı metrosunun 300 m. mesafede bulunmasına müteveccih mevrut eleştirilere müteveccih şunları söyledi:

"Metro istasyonu ile hava meydanı arasına Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçecek bulunan çabuk katar istasyonu gelecektir. Bu 300 metrelik mesafe, içindeki revan bantlarla en aşkın 1,5 dakikada geçilecektir. Şu anda çevir sesi testleri bitiyor. Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metro Hattı yönünü da gelecek günlerde açacağız. Başakşehir-Çam ve Sakura kent Hastanesinde ise gayemiz sene bitmeden hizmete açmak. Diğer inşası bitmeme fail halis muhlis metroları da 2023 bünyesinde bitirip İstanbulluların hizmetine alacağız."

"Aksaray-Ortaköy Yolu projesinde işler dolayısıyla girdi"

Karaismailoğlu, çabucak 2022 bakımından Antalya genelinde 21 bin 500 metrelik tünel yapıldığını ve şu anda inşası bitmeme fail 40 kilometrelik tünel bulunduğunu belirtti.

Aynı biçimde Phaselis Tüneli sebebiyle yolun 2 kilometre kısaldığını aktaran Karaismailoğlu, Taşağıl-Derebucak uğrunda 5 bin m. uzunluğundaki Demirkapı Tüneli'nin de halis muhlis imalatlarının bittiğini ve burayı da en çelimsiz vakitte Antalyalıların hizmetine sunacaklarını bildirdi.

Karaismailoğlu, Bitlis Çayı Viyadüğü'nü de sene bitmeden hizmete açacaklarını belirterek, "Hangi alana ne plan ihtiyaçsa, maliyetine bakılmadan, lüzumlu mühendislik çözümleri yapılarak aracısız durumunda uygulanıyor. Projede mükemmel 56 bin titrem polat kullanıyoruz. Bu 2 Eyfel Kulesi demektir. Bitlislilerin ihtiyacıysa, bu yapılacaktır. Aynı başka projelerimizde bulunduğu gibi." sanarak konuştu.

Aksaray-Ortaköy Yolu projesinde ise gecikmelerin ihaledeki iptallerden kaynaklandığını bildiren Karaismailoğlu, şu an işlerin dolayısıyla girdiğini ve bitmeme ettiğini söyledi.

"Adıyaman'da gelecek ay Hastane Kavşağı'nı açacağız"

Karaismailoğlu, Şırnak'ın yağız yollarından kifayetli hisse almadığına müteveccih tenkitlerin hakikatı yansıtmadığını söyledi.

Sadece 25 kilometre mukassem sefer bulunan Adıyaman'da şu anda 169 kilometre mukassem sefer bulunduğunu tabir fail Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

"Kaç sert bulunduğunu siz söyleyin. Şırnak'ta 2002 senesinde çabucak 20 kilometre mukassem sefer vardı, şu an 263 kilometre mukassem sefer var. Tabii ki yapılacaklar bitmiyor. Hepsi çabucak mı oluyor? Gökten inmiyor bunlar. Hepsi ortak planlama çerçevesinde… Türkiye, 2005 yılındaki en kalburüstü projesini Adıyaman'a yaptı. Bunları kıymetlendirmek lazım. İnşallah DOĞRU vakitte gidip Kahta-Siverek arasındaki yolu da bitireceğiz. Adıyaman'da gelecek ay gidip Hastane Kavşağı'nı da açacağız. Hastane Kavşağı ile Çelikhan Yolu'nun 2 kilometresini yapmış olacağız. Sonra bitmeme edeceğiz. Bunlar çabucak olmuyor. Tabii ki düzenlenen biçimde gidiyor. 2053 yılına derece planladık, bütünü peş peşe geliyor. Şu an Adıyaman'da bitmeme fail 10 plan var. Hepsini çağ gündüz izleme ediyoruz. Merak etmeyin onlar bizim görevimiz, onları yapacağız."

"Türkiye sakıncasız ellerde"

Dünyada krizler konuşulurken Türkiye'nin rastgele çağ dünkü ortak yatırımı hizmete aldığını vurgulayan Karaismailoğlu, bunun çabucak Türkiye'ye muhtemelen ortak iş olduğuna ayraç etti.

Karaismailoğlu, ferda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yusufeli'ne gideceklerini belirterek, "2002 senesinde Türkiye'de çabucak 50 kilometre tünel vardı. Biz Yusufeli'nde çabucak 56 kilometre tünel yapıyoruz. Bunun indinde 3 bin 500 m. boyunda dünyanın mahdut viyadüklerini yapmış olup bitiriyoruz. Yarın bakımından Türkiye genelinde mükemmel 720 kilometreye kazanmış ortak tünel acı olacak. Peşinden Ağrı Tutak Yolu'nu ve Konya Eğiste Hadimi Viyadüğü'nü açacağız." sanarak konuştu.

Devletin ortak kuruşunu güçlü fikren harcadıklarının altını çizen Karaismailoğlu, halis muhlis vatandaşların müsterih olmasını istedi.

Karaismailoğlu, Türkiye'nin sakıncasız ellerde bulunduğunu vurgulayarak, düzenlenen biçimde yarayışlı işler yaptıklarını tabir etti.

Yaptıkları 28 bin 700 kilometre sefer sebebiyle çabucak akaryakıttan 1 bilyon litre, vakitten ise 7 bilyon zaman artırım sağladıklarını dile getiren Karaismailoğlu, bu nitelikli ve mahzursuz metodlar sebebiyle gidiş geliş kazalarının yüzdelik 82 azaldığını ve 13 bin 500 vatandaşın yaşamını kurtardıklarını söyledi. Karaismailoğlu, bitirdikleri rastgele işin peşinde olduklarını belirterek, laflarını şu biçimde tamamladı:

"Planlı büyümeye bitmeme edeceğiz. Eleştirilere elbette ihtiyacımız mevcut ancak bu eleştiriler bizi vatanımıza milletimize görev noktasında isteklendirme edecek eleştiriler olacak. Bunlar derinlemesine soluklu memul ve maliyetleri tasarlanan projelerdir.

Son 20 yılda yaptığımız yatırımlar sebebiyle Türkiye'de sunturlu ortak mühendislik ve üstenci tecrübesi gelişti. Bu yükleniciler deminden dünyanın rastgele tarafında iş hazırlamaya başladı. Bugüne derece ülkemize ne yaptık, neler kazandırdık, bundan hakeza neler yapacağız, kararında da neler kazanacağımız ortadadır. Bütçemizin vatana millete güzel olmasını diliyorum."

Görüşmelerin peşi esna Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının indinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Karayolları Genel Müdürlüğü ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün bütçeleri onama edildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler