USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Uykuda haykırmak ve vurmak, Parkinson hastalığının "erken" habercisi olabilir

Doktor Öğretim Üyesi Utku Oğan Akyıldız, uykuda bağırma, vurma, tepme atma kabil davranışların, Parkinson, multisistem atrofi kabil bazısı 'nörodejeneratif' rahatsızlıkların er çevrim bulgusu olabildiği uyarısında bulundu.

Uykuda haykırmak ve vurmak, Parkinson hastalığının
04-12-2022 16:16
Ankara

Türk Nöroloji Derneğince planlı 58. Ulusal Nöroloji Kongresi'nde rüyaların sarsıntı mekanizmalarıyla ait müşterek lokma tatlısı oluşturan Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Utku Oğan Akyıldız, mevzuya bağlı AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, uykunun cezaevi hareketlerinin koyu bulunduğu "REM" ve aceleci cezaevi hareketlerinin gözlenmediği "Non-REM" namına dü aşamadan oluştuğunu anlattı.

Bu dü uyku devrinde ayrımlı türde rüyalar görüldüğünü tamlayan Akyıldız, "İnsanlar, REM uykusunda henüz baş döndürücü canlı, detaylı, uçmak, atlamak, müşterek yerden ayrılmak kabil doğruluk dışı, olanaksız, hararetli hadisat ve ihtisas koyu rüyalar görüyor. Bunları henüz baş döndürücü sabaha için görüyoruz. Non-REM rüyalar ise henüz baş döndürücü ferdin günce hayatında yaşadıklarıyla ilgili, henüz gerçekçi, söz gelişi iş DOĞRU yaşamış bulunduğu sorunlar, hayatındaki sıkıntılar, 'iç karartıcı' diyebileceğimiz rüyalar bu gruba giriyor." sanarak konuştu.

"Rüyalar beyin gelişimine kâr sağlıyor"

Non-REM rüyaların bellekle ait bulunduğunun işlevsel MR yöntemleriyle gösterildiğini vurgulayan Akyıldız, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Sağlıklı uyku, dimdik müşterek hayatın eğer olmazsa olmazıdır. İnsanlarda uykunun en ehemmiyetli fonksiyonlarından bir tanesi de hafızası kalımlı bir duruma getirmesidir. Yani vakıa rüyalar, beyinde beyin gelişimine ulama ve kâr sağlıyor. Özellikle uykunun Non-REM aşamasında tanıdık rüyalar sırasında beyinde bellekle münasebetli bölümler deli dolu bir duruma geliyor.

REM rüyalarının ise fert yoğunluğu faziletli ama bu durum, bellekteki fert iyon ortadan kaldırılmasını sağlıyor. Örneğin, iş DOĞRU üzücü müşterek fenomen yaşayıp, kendini baş döndürücü damarsız hissederek yatağa giren biri, REM rüyasına geçtiğinde hafızanın 'duygu' bölümü ortadan kalkıyor, temiz müşterek beyin ortaya çıkıyor. Böylelikle belleğe de negatif yansıyan o fert iyon ortadan kaldırılması, zihnin dinlenmesi sağlanıyor. Ayrıca REM rüyaları insanda yaratıcılığı da besliyor."

"Sağlıklı uyku uyuyanlar çoğu kat rüyalarını hatırlamıyor"

Akyıldız, hatırlanmasa üstelik her insanın rüya gördüğünün altını çizerek, "Bilimsel namına rüyanın hatırlanması, beyinde baş döndürücü kısa, farkına varılmayan uyanmaların ortaya çıktığını gösteriyor. Bu sebeple rüyaları hatırlayabiliyoruz. Uyku henüz stabil, uyanmalar henüz az olduğunda rüyalarımızı da hatırlamıyoruz. Yani henüz dimdik uyku uyuyanlar, çoğu kat rüyalarını da hatırlamıyor. Bu sebeple şahısların 'sabah uyandığımda rüyamı hatırlamıyorum' sanarak üzülmemesi gerekir, bu dimdik müşterek uyku uyuduğunu gösteriyor olabilir." dedi.

"Rüyayı oynama davranışı baş döndürücü ehemmiyetli müşterek uyku hastalığı"

Akyıldız, baş döndürücü karabasan görmenin de müşterek cins "uyku bozukluğu" namına tanımlandığını, bunun başta anksiyete, sarsıntı sonrası ruhsal gerilim bozukluğu bulunan insanda yoğunlaştırılmış yaşandığını söyledi.

REM uykusu davranış bozukluklarının en ehemmiyetli belirtisinin "rüyayı oynama davranışları" olduğuna dikkati çekici Akyıldız, şunları kaydetti:

"Rüyayı oynama davranışı, baş döndürücü ehemmiyetli ve dikkate katılması müstelzim müşterek uyku hastalığı. REM uykusunda ortaya çıkıyor. Fizyolojik namına vücudumuzun rüya sırasında 'felç' DOĞRU olması gerekiyor. Fakat bu gidişat ortadan kalkarsa, isim rüya görmüş bulunduğu esnada fiziki namına da akıntı etmeye, şu demek oluyor ki rüyayı oynamaya başlıyor ve bu işlemeyen müşterek durum.

Örneğin, tanıdık rüyayla ilişkili, o esnada vakıa de bağırma, vurma, küfretme, çifte atma, el-kol hareketleri ika kabil tavırlar ortaya çıkıyor. İlaçlar veya apayrı uyku hastalıkları da buna illet olabiliyor ama bu, 10-15 yıl sonraları ortaya çıkabilecek Parkinson, Lewy cisimcikli demans ve multisistem atrofi kabil birtakım 'nörodejeneratif' rahatsızlıkların er fasıl bulgusu olabilir. Bu vaziyeti beylerde henüz yoğunlaştırılmış görüyoruz. Uyku ile ait bu kimse hastalıkları olan, kuvvet içeren rüyaları oynayan şahıslar behemehâl müşterek nöroloğa başvurmalı."

Bu vaziyeti James Parkinson'un önceki kat Parkinson hastalığını tanımladığında da gözlemlediğini ve sonrasındaki arsıulusal çalışmalarda da bu sonuçların gösterildiğini özetleyen Akyıldız, "Örneğin; 2019'da Brain dergisinde yayınlanan, 24 ayrımlı merkezin katılmış bulunduğu müşterek çalışmada, 1280 REM uykusu davranış bozukluğu hastası izleme edildi ve bu kişilerde, 12 yıl zarfında 'nörodejeneratif' çor sarsıntı riskinin yüzdelik 70-80'lere çıkmış bulunduğu gösterildi. Başka arsıulusal çalışmalarda da 14 yıl sonraları çor sarsıntı riskinin yüzdelik 95'lere çıkmış bulunduğu belirtiliyor. REM uykusu davranış bozukluğunun gelecekteki birtakım rahatsızlıkların sinyallerini verici müşterek uyku bozukluğu bulunduğu bundan sonraları biliniyor." bilgisini paylaştı.

"Çocuklar 7 yaşına denli rüyalarında peyrev konumunda"

Akyıldız, rüyaların ana karnında başladığına müteallik çalışmaların bulunduğuna ayraç ederek, şöyleki konuştu:

​​​​​​​"Çocukluk ve olgunluk dönemindeki rüyalarda birtakım farklılıklar bulunuyor. Çocuklar, 7 yaşına denli bulunan çağda rüyalarında çoğu kat peyrev konumunda bulunuyor. Farkındalık artıp, kendini müşterek fert namına görmeye başladığında ise rüyanın esasi oyuncusu oluyorlar. Örneğin; küçükken otomobille gezi yaparken, otomobilde arkada oturan ve çevreyi muntazır müşterek rüya görüyor. Ama yaşı büyüyünce, bundan sonraları arabayı kendisi kullanıyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler