USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye'nin Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatılmasındaki rolüne övgüler yağdı

Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve aşırı sayıda ülke, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın Türkiye, BM, Rusya Federasyonu ve Ukrayna ortada tahsil edilen değişmeyen doğrultusunda uzatılmasındaki inisiyatifi nedeniyle Ankara'yı ölçüm etti.

Türkiye'nin Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatılmasındaki rolüne övgüler yağdı
18-11-2022 12:07
Ankara

Türkiye, Rusya ile Ukrayna arasındaki harp zımnında bocalayan global tahıl sevkiyatına bağlı çalışan gösteriş edinmeyi sürdürüyor.

Küresel besin krizinin çözümü düşüncesince Ankara'nın koordinasyonunda planlı tahıl sevkiyatı anlaşması, 22 Temmuz'da İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Ukrayna, Rusya, Türkiye ve BM ortada imzalandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmiş icra ettiği açıklamada da Türkiye'nin ev sahipliğinde meydana gelen murabba görüşmeler sonucunda tahsil edilen değişmeyen doğrultusunda, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın 19 Kasım'dan itibaren 120 güneş süreyle uzatıldığını bildirdi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya ile Ukrayna ortada Türkiye ve BM arabuluculuğuyla imzalanan anlaşmanın uzatılmasının peşi sıra Twitter'dan anlaşmanın Türkiye'nin kararlılığı yardımıyla gibi bulunduğu açıklamasında bulundu.

Guterres, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye'ye teşekkürname ederek, "Onların cömertliği ve kararlılığı yapılmaksızın bu adım katiyen doğmazdı. İstanbul, yılgı yanında diplomatik başarının merkezi olmaya bitmeme ediyor." ifadelerini kullandı.

AB liderlerinden sevinme açıklamaları

AB yönetimi, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatılmasından sevinme duyduğunu bildirdi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden meydana getirilen açıklamada, anlaşmanın besin fiyatlarının düşürülmesi ve evren genelinde besin güvenliğinin sağlanmasında dirimsel ehemmiyet taşımış bulunduğu vurgulanarak, "AB, Karadeniz tahıl girişiminin devamının sağlanması düşüncesince Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin gösterdiği çabaların altını çizmektedir." ifadesine arazi verildi.

Açıklamada, Karadeniz güzergahı ve AB'nin "dayanışma şeritleri" namına adlandırdığı esmer güzergahlarıyla 25 milyon titrem tahıl ve başka ekincilik ürünlerinin ihraç edilmiş bulunduğu aktarıldı.

"Gıda, katiyen harp silahı namına kullanılmamalıdır." denilen açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'daki ekincilik tesislerini ve dış satım güzergahlarını maksatlı namına gaye aldığı, bu yüzden besin fiyatlarının arttığı belirtildi.

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen de Twitter'dan icra ettiği paylaşımda, anlaşmanın sürdürülmesine bağlı uzlaşıyı kıvançla karşıladığını kaydederek, Guterres ve Erdoğan'ı kutlama etti.

Von der Leyen, bu girişimin "AB Dayanışma Yolları" ile beraberce Rusya'nın sürdürdüğü harbe karşın global besin kıtlığının önlenmesine ve besin fiyatlarının düşmesine asistan bulunduğunu belirtti.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de bahis konusu girişimle Ukrayna'dan 10 milyon tondan çok tahıl ihraç edildiğini, anlaşmanın yenilenmesinin tahıl ve gübrelere hızlı gerekseme duyan evren düşüncesince güzel yanında salık bulunduğunun altını çizdi.

Zelenskiy'den Erdoğan ve Guterres'e teşekkür

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatılmasından ötürü Erdoğan'a ve Guterres'e teşekkürname etti.

Zelenskiy, Telegram hesabından paylaşmış bulunduğu görüntülü mesajında, Karadeniz üstünden tahıl ürünlerinin sevkiyatının bitmeme edeceğini dile getirerek, "Tüm zorluklara, Rusya'nın türlü manipülasyonlarına karşın Karadeniz limanlarımızdan ekincilik ürünleri ihraç etmeye bitmeme edeceğiz." dedi.

Tahıl girişimi yardımıyla 1 Ağustos'tan itibaren Ukrayna'nın Odessa bölgesi limanlarından 450'den çok sefine ile toplanmış 11 milyon tona DOĞRU besin ürününün ihraç edildiğini özetleyen Zelenskiy, "Bu işi yetiştirmek düşüncesince değme şeyi yaptık ve iane fail tamamı ortaklarımıza teşekkürname ediyorum. BM Genel Sekreteri Guterres'e, Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bizzat teşekkürname ediyorum." ifadelerini kullandı.

"Türkiye'nin övgüye bedel çalışmasıyla gibi kılındı"

İtalya Dışişleri Bakanlığı, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatılmasından mahsus memnuniyetini açıklayarak anlaşmanın Türkiye'nin övgüye bedel çalışmasıyla gibi bulunduğunu bildirdi.

Bakanlığın Twitter'daki resmi hesabından meydana getirilen paylaşımda, "İtalya, Karadeniz'de Tahıl İhracatı Anlaşması'nın yenilenmesine müteveccih yanında anlaşmaya varılmasını kıvançla karşılamaktadır. BM'nin bitmez sonsuz diplomatik çabaları ve Türkiye'nin övgüye bedel çalışmasıyla gibi kılınan, evren besin güvenliği düşüncesince anahtar yanında sonuç." ifadeleri kullanıldı.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama da anlaşmanın sürdürülmesini kıvançla karşıladığını belirterek, Erdoğan ve Guterres'i kutlama etti.

Rama, Twitter'dan icra ettiği paylaşımda, şunları kaydetti:

"Arnavutluk, Karadeniz Tahıl Girişimi'nin yenilenmesini kıvançla karşılıyor. Bu ehemmiyetli besin hazırlık hattı, evren düşüncesince dirimsel olmaya bitmeme ediyor. Türkiye’yi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’i bitmeme fail çelimli kararlıklarından ötürü kutlama ediyorum. Diplomasi, değme devir hal bulmanın en güzel yoludur."

Katar, BAE ve Bahreyn, Türkiye ve BM'yi ölçüm etti

Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn, anlaşmanın uzatılması dair Türkiye ve BM'nin çabalarını ölçüm etti.

Katar Dışişleri Bakanlığından meydana getirilen mukayyet açıklamada, Karadeniz'den tahıl sevkiyatı anlaşmasının 120 güneş süreyle uzatılmasının kıvançla karşılandığı belirtilerek, tahıl sevkiyatının, hayattaki besin krizini hafifletmesi temennisinde bulunuldu.

Katar'ın BM ve Türkiye'nin bu süreçte gider etmiş bulunduğu tamamı çabaları ölçüm etmiş bulunduğu belirtildi.

BAE Dışişleri Bakanlığı da icra ettiği açıklamada, Ukrayna limanlarından tahıl sevkiyatının gerçekleştirilmesine bağlı anlaşmanın uzatılmasından sevinme duyulduğunu bildirdi.

Türkiye ve BM'nin koyu çabalarının ölçüm edilmiş bulunduğu tamlanan açıklamada, Ukrayna ve Rusya'dan Karadeniz üstünden tahıl ürünleri ihracatının önünü açan 4 maaş sürenin hayattaki besin açıklarını gidermeye asistan olacağına ayraç edildi.

Bahreyn Dışişleri Bakanlığından meydana getirilen açıklamada da Türkiye ve BM'nin anlaşmanın uzatılmasındaki çabalarından övgüyle lakırtı edildi.

Tahıl anlaşmasının 4 ay süreyle uzatılmasıyla besin maddelerinde dava canlı devletlerin yükünü hafifletmesine ulama sunulacağının altı çizilen açıklamada, Rusya ile Ukrayna'nın ön şartsız aracısız araştırma periyodunu başlatarak mücadelesi durdurmaları temennisine arazi verildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler