USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı kurulmasına bağlı kanun Resmi Gazete'de

Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı'nın kurulmasını içeren kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı kurulmasına bağlı kanun Resmi Gazete'de
08-03-2023 01:06
Ankara

Kanuna göre, Türk ve İslam arkeolojisi ile alakalı bölgelerde ilmî icraat yapmak, bu bölgelerde katalog ve müzeler açmak, kültürel miras dair iş birlikleri gerçekleştirmek, ülke haricinde hafriyat ilmî kazı, araştırı ve tetkikat yapmak neredeyse merkezi Ankara'da mevcut Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı kurulacak.

Vakıf, amaçları kapsamında ilk önce Türk ve İslam arkeolojisi ile kültürel mirası edinmek neredeyse antropoloji, zanaat tarihi, tarih, epigrafi, nümismatik kabilinden kâffesi alakalı bölgelerde Türkiye, Avrupa, Orta Doğu, Balkanlar, Akdeniz, Ege, Karadeniz, Kafkasya, Orta Asya, Güney Asya ve dünyanın öbür bölgelerinde zamanı çağlayan süresince mevcud kültürlerin ve sanatların, Türk İlim adamları ve öğrenciler çeşidinden rastgele kuma yönüyle çalışılmasını heveslendirme edecek ve bu bölgelerde meydana getirilen ilmî araştırı ve emek harcamaları destekleyecek.

Faaliyetlerini kuma tane başına gerçekleştirebileceği kabilinden kültürel mirasın korunması, yönetimi ve geliştirilmesi düşüncesince amme gurur ve kuruluşları, esas ve hukuksal eşhas ile ortaklık yapabilecek bulunan vakıf, amme gurur ve kuruluşları ile hususi ve arsıulusal kuruluşlara plan teklifleri sunabilecek, millî ve arsıulusal yarışmalara katılabilecek, millî ve arsıulusal yarışmalar düzenleyebilecek.

Vakfın çalışmalarından Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı Yönetim Kurulu çeşidinden belirlenenler, vakıf içerisinde açılan ve merkezi Gaziantep'te mevcut Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü çeşidinden yürütülecek.

Vakfın hile organları

Vakfın organları; mütevelli heyeti, hile yerleşmiş ve teftiş yerleşmiş ile istişare organı bulunan İlim kurulundan oluşacak.

Mütevelli heyeti, vakfın değişmeyen organı olacak ve 11 üyeden oluşacak. Kültür ve Turizm Bakanı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün dair bulunduğu Bakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanlığının Yurtdışı Tanıtım ve Kültürel İşler Genel Müdürlüğünün dair bulunduğu Bakan Yardımcısı, Türk Tarih Kurumu Başkanı, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü, mütevelli heyetinin elbette üyeleri olacak.

Mütevelli heyeti başkanı, Kültür ve Turizm Bakanı olacak ve bakanın katılmadığı toplantılara Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün dair bulunduğu Bakan Yardımcısı riyaset edecek.

Vakfın yürütme organı bulunan hile kurulu, Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı'nı özümleme yetkisini taşıyan olacak ve 7 üyeden oluşacak.

Bilim kurulu, vakfın istişare organı olacak. Bilim yerleşmiş üyeleri, arkeoloji ve kültürel miras dalında ve münasebetli öbür İlim sahalarında seçkinleşme eden, vakfın amaçları doğrultusunda icraat oluşturan Türk ve ecnebi İlim adamları arasından hile kurulunca 5 yıllığına seçilecek. En aşkın 50 insandan oluşacak İlim kurulunda ecnebi üyelerin sayısı hep uzuv sayısının beşte birinden aşkın olamayacak.

Vakıf çeşidinden ülke haricinde hafriyat ilmî kazıların yapıldığı yerlerde, hafriyat süresiyle sınırlanmış edinmek neredeyse mütevelli heyeti sonucu ile eğreti temsilcilikler açılabilecek.

Personel istihdamı

Kamu gurur ve kuruluşları, yükseköğretim kuruluşlarında vakfın çalışkanlık alanlarıyla alakalı mevzularda istihdam edilen mutluluk memurları ile talim elemanlarından muktezi özellikleri taşıyanlar, vakfın talebi, kendilerinin ve kuruluşlarının muvafakatiyle 1 yılı geçmemek neredeyse vakıfta eğreti görevlendirilebilecek. Bu süre, ayrımsız usulle rastgele kuma yekta personel düşüncesince birer sene edinmek neredeyse en aşkın 3 sene uzatılabilecek. Bu suretle eğreti görevlendirilenler görevlendirildikleri müddet süresince kurumlarından maaşlı yetkilendirilmiş sayılacak.

Türk Arkeoloji ve Miras Vakfı, gurur ve kuruluşlardan, özellikle muhtemelen kuma uzmanlık, bilgelik ve birikim mucip iş ve hizmetler düşüncesince açılan alt kurul ve benzer emek vermek gruplarına müdahale edinmek üzere, kurumlarındaki birincil görevleri uhdelerinde eğlenmek şartıyla personel görevlendirilmesini istem edebilecek.

Vakıf, iş mevzuatı kapsamında personel istihdam edebilecek.

Vakfın bütçe ve gelirleri

Vakıf, hedef ve faaliyetleri doğrultusunda salname bütçe yapacak, amaçlarını yapmak düşüncesince ülke içi ve ülke haricinde hesaplı pres kurabilecek, devralabilecek ve bunlara kuma olabilecek.

Vakfın amacına akıllıca millî ve arsıulusal fonlardan dökme hibeler de müdahale edinmek neredeyse ülke içi ve ülke dışı rastgele kuma mütenevvi ürün, hizmet, taşınır, taşınmaz, varidat ve rastgele kuma mütenevvi bağışlar ile ayni ve nakdi yardımlar, faaliyetlerden elde edilmiş ayrışık gelirler, hesaplı işletmeler, iştirakler ve ortaklıklardan sağlanan gelirler, söylenegelmiş ve gayrimenkul varlıkları ile öbür haklarının değerlendirilmesi ile sağlanan gelirler, sponsorluk gelirleri, enstitü giderlerinde kullanılmak neredeyse Gaziantep Büyükşehir Belediyesinden aktarılacak tutarlar, umumi bütçeden aktarılacak tutarlar, vakfın gelirlerini oluşturacak.

Vakıf, faaliyetleri zımnında meydana getirilen işlemler anlamında harçlardan, bu kapsamda planlı kağıtlar hasebiyle kaşe vergisinden, ehil bulunduğu emlak zımnında gayrimenkul vergisinden affedilmiş olacak, Cumhurbaşkanınca mevhibe muafiyeti maruf vakıflara sağlanan kâffesi hükümlerden yararlanacak.

Vakfa yapılacak hediye ve yardımlar, dirimlik yahut kuruluşlar vergisi beyannamesi üstünde başkaca gösterilmek şartıyla bildirilecek gelirlerden yahut gurur hasılatıntan indirilebilecek.

Kuruluş işlemleri

Düzenlemenin yürürlüğe girmiş bulunduğu tarihten itibaren 1 ay ortamında vakfın yapılış işlemlerinde kullanılmak ve kalanı yapılış tamamladıktan sonraları vakfa bırakılmak neredeyse Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinden vakıf hesabına açılacak adisyona 5 milyon liralık aktarılacak.

Düzenlemenin yürürlüğe girmiş bulunduğu tarihten itibaren 1 sene ortamında vakfın kuruluşu, vakıf senedi ve vakfın Türk Medeni Kanunu hükümlerine mucibince tesciline dair işlemler Vakıflar Genel Müdürlüğü çeşidinden sonuçlandırılacak. Vakfın yapılış işlemlerinin tamamlanmasıyla bu arada ayrı kuma el işi ister yapılmaksızın enstitü de müesses olacak.

Gaziantep'in Şahinbey ilçesi Bey Mahallesi'nde mevcut ve mülkiyeti Hazineye ilişik taşınmazdaki Kendirli Gazi Kültür Merkezi üzerinde, enstitü faaliyetlerinde kullanılmak neredeyse vakıf lehine bedelsiz dayanma hakkı istihsal edilecek.

Mütevelli heyeti, vakıf resmi senedinde fark hazırlamaya salahiyetli olacak. Vakıf organlarında vazifeli kişilerden rastgele kuma içtimai asayiş kurumundan tekaütlük yahut güçsüzlük maaşı yerlerin bu aylıkları kesilmeyecek.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler