USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Ticarete bağlı "torba anayasa teklifi" TBMM Genel Kurulunda ikrar edildi

TBMM Genel Kurulunda, ticarete bağlı tensikat içeren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 640 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi benimseme edildi.

Ticarete bağlı
26-01-2023 20:09
TBMM

Kanuna göre, birleşke ve yukarı kuruluşları idare oturmuş üyeleri, kooperatifin tecim sicili kayıtlarını, mali tablolarını, idare oturmuş salname çalışkanlık raporlarını, umumi heyet güruh evrakını, ortaklarının kimlik, iletişim, hisse ve ödemelerine bağlı bilgilerini Kooperatif Bilgi Sistemi'nin (KOOPBİS) kurulmasını müteakip 1 yıl ortamında düzene aktaracak. Bu süre, Ticaret Bakanlığınca 6 ayak tabanı derece uzatılabilecek.

Serbest bölgelerde, kullananların gereksinim duyan natürel taş yağı lambası yağı altyapısını ihdas etmek ve işletmek, amme ve hususi kuruluşlardan natürel gazı satın alarak semt ortamında tevzi ve satışını gerçekleştirmek işleticinin izin ve sorumluluğunda olacak. İşleticinin izni yapılmaksızın natürel taş yağı lambası yağı gereksinimi apayrı indinde yerden karşılanamayacak ve bu amaçla münferiden kasılma kurulamayacak. Bu hükmün uygulanmasına bağlı semt içi natürel taş yağı lambası yağı tevzi ve satışı zımnında kullanıcılardan öğrenim edilecek bedele bağlı yukarı limit, Ticaret Bakanlığınca belirlenecek.

İşleticinin talebi ve alanda çalışkanlık yayınlayan natürel taş yağı lambası yağı tevzi şirketinin kabulü biçiminde natürel taş yağı lambası yağı tevzi şirketleri, başıboş yerler ortamında lağım döşemi yatırımı yaparak yahut işlenmiş şebekeyi mülkiyeti ile beraberce devralarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu kabilinden belirlenen şerait kapsamında belirgin semt ortamında natürel taş yağı lambası yağı tevzi faaliyeti gerçekleştirebilecek. Doğal gaza bağlı faaliyetlerin işletici kabilinden yürütülmüş bulunduğu başıboş bölgelerde, natürel taş yağı lambası yağı konveksiyon ve tevzi lisansı sahibi kuruluşların rastgele indinde hak, izin yahut mesuliyeti bulunmayacak.

Kanunun yürürlüğe girmiş bulunduğu tarihten evveli semt içi natürel taş yağı lambası yağı şebekesi yatırımı natürel taş yağı lambası yağı tevzi şirketlerince işlenmiş bulunan başıboş bölgelerde, işleticilerin semt içi natürel taş yağı lambası yağı tevzi ve satı yetkisi natürel taş yağı lambası yağı tevzi şirketlerine devredilmiş sayılacak.

Üye askıya alınabilecek

Vergi yükümlülük bilgisi boğunuk bulunan tecim ve uran odası ile borsa üyelerinin üyelikleri askıya alınabilecek. Her senenin hanuman ayında güncelleme emek harcaması karşılayıcı odalar, Gelir İdaresi Başkanlığından alınan yükümlülük boğunuk bilgisine güvenerek alakalı üyeyi idare oturmuş kararıyla askıya alabilecek ve ödenti tahakkukunu durdurabilecek. Bu üyenin tecim sicil kaydı belirgin bulunduğu sürece göz üyeliği de bitmeme edecek.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurulu, toplanmış ücreti brüt minimum ücretin yüzdelik 50'sini geçmeyen ve devir aşımı süresinin dolmasına 1 yıldan az artan ödenti borçları ve ferilerine müteveccih göz ve borsa meclislerince terkin sonucu verilebilecek yukarı sınırı belirleyebilecek.

TOBB'un salname gelirinin yüzdelik 2'sinin, TOBB Eğitim ve Kültür Vakfı ile TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin gereksinimleri düşüncesince kullanılması şartıyla aktarılması düşüncesince 15 yıl namına belirlenen müddet 25 yıla çıkarıldı.

Kanunla, Ticaret Bakanlığınca lisanslı hazne işletmelerine 2 yıl düşüncesince sunulan lisansların süresi 3 yıla çıkarılacak.

Esnaf ve sanatkarlar sistem kurumlarının umumi kurulları, umumi heyet üyelerinin 5'te 2'sinin noterce konfirmasyon edilmiş imzası ile düzenlenecek kanıt ve gündemle noterlik aracılığıyla yapılacak müracaat üzerine, alınacak kararla idare oturmuş kabilinden yılgı namına toplantıya çağırılacak.

Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un meriyet zamanı bulunan 1 Ocak 2012'den önce, toptancı hallerinde kendilerine tahsisli iş yerlerini kullanan bulunan tahsis sahiplerine sunulan 12 salname kiracılık hakkı 18 yıla çıkarılacak.

"Haksız ticari uygulamalarda bulunulamayacak"

Kanunla dağınık ticarette nahak ticari uygulamalarda bulunulamayacak.

Üretici, tedarikçi ve dağınık işletmeler arasındaki ticari ilişkilerde taraflardan birinin öteki tarafın ticari faaliyetlerini ehemmiyetli seviyede bozan, birebir değişmeyen ita kabiliyetini yıpratan yahut alışılagelen koşullarda yan olmayacağı indinde ticari birlikteliğin tarafı bulunmasına hastalık bulunan faaliyetleri nahak ticari infaz namına değerlendirilecek.

Kanuna göre, nahak ticari infaz namına tamlanan ameliyat şöyle:

- Kalite standartlarının sağlanması şartıyla sözleşmede toprak sunulan şerait aut peyda etmek üzere, rastgele indinde hak yahut hukuksal insandan dünyalık yahut fonksiyon teminine zorlamak.

- Kampanya maliyetini, kampanyalı satı gerçekleştirmek istemeyen tarafa yansıtmak.

- Tarım ve besin ürünlerinin tedarikinde ticari birlikteliğin koşullarını, kayıtlı yahut elektronik ortamda meydana getirilen sözleşmeyle belirlememek.

- Karşı tarafın aleyhine indinde tane yönlü başkalık ika yetkisi verici yahut belirgin ve anlaşılır sıfır kanunlara sözleşmede toprak vermek.

- Ürün talebini aracısız etkileyen rastgele indinde fonksiyon vermediği şekilde salon açılışı ve tadilatı, iş hacmi açığı, veznedar ve itimat kartı paydaşlık bedeli ve apayrı esame altında değer kabul etmek yahut verdiği hizmetin çeşidini ve fonksiyon ücretinin meblağ ve ya oranını sözleşmede belirtmediği şekilde prim ve değer almak.

- Karşı tarafın kusurundan meydana gelen ahval aut peyda etmek üzere, istihsal tarihinden itibaren 30 gündüz ortamında bozulabilen ekincilik ve besin ürünlerine müteveccih siparişleri, ürünün doğrulama tarihinden eski 30 ortamında bozma etmek.

- Karşı tarafın kusurundan meydana gelen ahval aut peyda etmek üzere, istihsal tarihinden itibaren 30 gündüz ortamında bozulabilen ekincilik ve besin ürünlerinin tesliminden yahut mülkiyetinin devrinden sonradan aksaklık ve ya kayıp olma üzere maliyetleri yansıtmak.

Bozulan gıdalarda kusuru tanıt yükü siparişi bozma fail yahut maliyeti erinç tarafa yansıtana ilgilendiren olacak.

Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da meydana getirilen başkalık 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek.

Üretici, tedarikçi ve dağınık işletmeler arasındaki ticari ilişkilerden meydana gelen ödemeler

Kanuna göre, üretici, tedarikçi ve dağınık işletmeler arasındaki ticari ilişkilerden meydana gelen ödemelerin, sözleşmede öngörülen müddet ortamında yapılması esasi olacak.

Üretim tarihinden itibaren 30 gündüz ortamında bozulabilen ekincilik ve besin ürünlerine bağlı ödemelerin süresi; alacaklının küçük, borçlunun mutedil yahut şişman ölçekli ve ya alacaklının orta, borçlunun şişman ölçekli pres olması yerinde 30, öteki hallerde 45 haset geçemeyecek.

30 gündüz ortamında bozulabilen ekincilik ve besin ürünleri haricinde toprak meydan ekincilik ve besin ürünlerine bağlı ödemelerin süresi, alacaklının küçük, borçlunun mutedil yahut şişman ölçekli ve ya alacaklının orta, borçlunun şişman ölçekli pres olması yerinde 60 gündüz ile sınırlanacak. Bu düzenlemede tamlanan süreler, doğrulama yahut mülkiyetin dönemi tarihlerinden hangisi evveli ise o gün esasi alınarak hesaplanacak. Ödemenin süresi ortamında yapıldığına bağlı tanıt yükü borçluya ilgilendiren olacak.

Söz konusu düzenlemenin meriyet zamanı 1 Ocak 2024 olacak.

Alışveriş merkezlerindeki eş tasarruf alanları

Alışveriş merkezlerindeki eş tasarruf sahalarına bağlı elektrik, su, natürel gaz, restorasyon mecburiyetinde sıfır bakım, onarım, düzenlilik ve harbilik giderleri üzere alım satım merkezinin aynına bağlı sıfır masarif ile alım satım merkezinde çalışarak etkin bordrolu idare mensubunun göreviyle alakalı masarif eş masraf olacak. Alışveriş merkezindeki dağınık işletmelerden sadece bu masarif düşüncesince paydaşlık oranı öğrenim edilebilecek. Reklam, marketing ve müşavirlik üzere eş masraf durumuna taşıyan sıfır masarif ile belgelendirilmeyen masarif düşüncesince rastgele indinde değer öğrenim edilemeyecek.

Ortak tasarruf sahalarından elde edilmiş kiralama, reklam, pazarlama, kültürel ve sanatla alakalı çalışkanlık ve öteki eş tasarruf sektörü gelirleri ile eş masraf paydaşlık oranı avanslarından elde edilmiş rastgele çeşitli dirimsel eş dirimsel olacak. Ortak gelirler, eş giderlerin karşılanmasında kullanılacak.

Alışveriş merkezi maliki yahut yönetimi, rastgele yıl indinde eski yıla bağlı eş dirimsel ve masraf tutanağı hazırlayarak alım satım merkezindeki dağınık işletmelere gönderecek. Raporda, eş dirimsel ve giderlerin çeşit ve tutarları, rastgele indinde dağınık işletmeden öğrenim edilmesi müstelzim ve öğrenim edilen eş masraf paydaşlık payları ile alakalı bakanlıkça lüzumlu tanıdık öteki bilgilere toprak verilecek.

Kanunla, Perakende Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un ukubet hükümleri bölümünde başkalık yapılıyor. Haksız ticari uygulamaların önüne geçilmesi düşüncesince caydırıcı mahiyette yönetsel mangır cezası uygulanacak.

Kanunun yürürlüğe girmesinden evveli reklam, marketing ve müşavirlik üzere masarif düşüncesince alım satım merkezindeki dağınık işletmelerden paydaşlık oranı istem edilebilmesine olanak sağlayıcı ve bu maddenin yayımı tarihinden evveli kurulan kontrat hükümleri, kontrat boyunca muteber olacak. Ancak, kontrat süresinin sona ermesinden evveli yahut sonradan sözleşmenin yenilenmesi ve ya süresinin uzatılmış sayılması hallerinde bahis konusu masarif düşüncesince paydaşlık oranı öğrenim edilemeyecek.

Sözleşmelerde idare giderinin ast kalemleri başkaca belirtilmedikçe dağınık işletmelerden idare gideri namına sadece alım satım merkezinde çalışarak etkin bordrolu idare mensubunun göreviyle alakalı masarif düşüncesince paydaşlık oranı öğrenim edilebilecek.

Perakende işletmelerce ödenmesi müstelzim paydaşlık payları, bu işletmelerin satı alanlarının alım satım merkezinin satı sahasına oranlanmasıyla hesaplanacak.

Kanunun yürürlüğe girmiş bulunduğu tarihten evveli Ticaret Bakanlığında "Avrupa Birliği uzmanı" ile "ihracatı ihya uzmanı" kadrolarını kazananlar, kanunun yürürlüğe girmiş bulunduğu gün bakımından bu kadrolarda fariza yapanlar, diyar haricinde sürekli görevde yahut Ticaret Bakanlığında yahut apayrı amme büyüklenme ve kuruluşunda yönetsel görevde bulunanlar, kanunun yürürlüğe girmiş bulunduğu tarihten itibaren 1 ay ortamında istem etmeleri halinde, durumlarına birebir "ticaret uzmanı" kadrolarına atanacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler