USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: Artık arsıulusal ölçekte rakiplik edebilecek ortak pozisyona ulaştık

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Yerli sefine yapım sanayisinde ve uzantısı bulunan su altı teknolojisinde bundan böyle arsıulusal ölçekte rakiplik edebilecek ortak pozisyona ulaştık." dedi.

TBMM Başkanı Şentop: Artık arsıulusal ölçekte rakiplik edebilecek ortak pozisyona ulaştık
24-09-2022 20:00
İstanbul

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Gözümüzü ortak yegâne saniye kapatmamıza müsaade vermeyen bu coğrafyada ayakta eğlenmek düşüncesince tamamen davranışlarında ölçülü peyda etmek mecburiyetindeyiz. Armelsan millî ve arsıulusal boyutta en yukarı kurda yerel ve ulusal katkıyla Türk defans sektörünün gereksinimlerini karşılamak, encam uygulayım bilimi ve üretken sürdürülebilir analizör arz etmek neredeyse faaliyetlerine başlamıştır." dedi.

Şentop, Pendik'te meydana gelen Armelsan Yeni Ar-Ge Merkezi Açılış Töreni'ndeki konuşmasında, Türkiye'de akıbet zamanlarda amme ve hususi kol şirketleri eliyle meydana gelen izlemsel yatırımlar ortada en baş döndürücü dikkati çekenin defans endüstri dalında yapılanlar bulunduğunu söyledi.

Dünyanın en iri 100 defans firması ortada 7 Türk firması bulunduğunu tamlayan Şentop, bu firmaların sayısının hâlâ da artacağına inandığını dile getirdi.

AR-GE faaliyetlerinin önemini idrak etmek düşüncesince 21. yüzyılda devletlerin geçirdikleri değişim işlemi görmenin baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu kaydeden Şentop, "Bu değişim, dönemler ve dalgalar biçiminde bitmeme etmekte ve diyar ekonomilerine genişlemek düşüncesince fırsatlar sunmaktadır. Bunların değerlendirilmesinde Almanya, Çin, Güney Kore derece ülkeler konkre örneklerdir. Saydığım devletlerin tamamında büyümenin peşindeki esas antipatik güç, siyasal istikrarla beraberce AR-GE faaliyetlerine sunulan ehemmiyet ve bu bölgelerde meydana getirilen yatırımlar olmuştur." niteleyerek konuştu.

Şentop, AR-GE'ye meydana getirilen harcamaların hem firmaların büyümesini sağladığına bununla müşterek diyar ekonomilerinin gelişmesinde ortak kuvvet olduğuna ayraç ederek, evren ticaretinin 2020 senesinde ortak hacim daralsa da 2021'de baştan nema zımnında girdiğini ve yekûn ticaretin 20 trilyon dolara ulaştığını aktardı.

Aynı süreçte evren ekonomilerinin yekûn karışık hasılasının 95 trilyon dolara ulaştığını bildiren Şentop, oluşan karışık hasıladan en iri oranı dünyada önde mevrut biraz ümranlı ülkenin aldığını söyledi.

Şentop, laflarına şu halde bitmeme etti:

"21. asrın sonlarına derece dünyanın en iri şirketleri, arz yağı ve otomotiv alanındaki şirketlerdi. Bugün ise bu tanzim değişmiştir. Artık bilgisayar, elektronik, yazılım ve genel ağ dalında çalışkanlık yayınlayan firmalar günümüzün en iri ve en aceleci büyüyen şirketleri durumuna gelmiştir. Piyasa değerleri milyarlarca dolar fail bu firmaların kendileri ve bulundukları ülkeler, devletler, araştırı ve geliştirmeye hususi ehemmiyet verici devletlerdir, ülkelerdir. Bugün AR-GE masraflarında reis diyar ABD Birleşik Devletleri'dir. Dünyadaki araştırma, geliştirme, harcamalarının 4'te bir tanesi ABD Birleşik Devletleri kabilinden gerçekleştirilmektedir. Onu 400 bilyon dolara benzeyen masrafıyla Çin izleme ediyor. Bu dü ülkenin global karışık hasıladan aldıkları hisse ise yekûn yüzdelik 40'ı aşmaktadır. Bu oran, devletlerin gelişmişlik seviyelerine, ekonomilerinin büyüklüklerine gereğince de azalarak bitmeme etmektedir."

Türkiye'de ise eskiden AR-GE'nin boşlama edilmiş ortak madde bulunduğunu tamlayan Şentop, "Ancak elden rastgele bölgede yer aldığı derece akıbet zamanlarda AR-GE dair da ortak kafa devrimi gerçekleşmiştir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde meydana getirilen bu 20 yıldaki gelişimin, değişimin en ehemmiyetli unsuru nelerdir niteleyerek sorulduğunda verilmesi müstelzim cevap, benim kanaatimce ortak kafa devrimidir. Al-kullan yerini üret-sat anlayışının almasından itibaren AR-GE'ye hem devletimiz bununla müşterek hususi şirketlerimiz müstelzim önemi vermeye başlamışlardır. Son zamanlarda kalan istihsal ve dış satım kapasitemizin gerisinde AR-GE masraflarına ayrılan eşme baş döndürücü ehemmiyetli ortak arazi tutmaktadır. Gayrisafi pastadan ayrılan miktarın artmasının yanı esna 2002 senesinde AR-GE faaliyetlerinde etkin insan sayısı bugüne kıyaslandığı devir 2,5 kattan ortak tomar artmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

"Artık arsıulusal ölçekte rakiplik edebilecek ortak pozisyona ulaştık"

Şentop, Armelsan'ın suyun altıyla ilgilenen ortak emek vermek sahasını yeğleme ederek gözle görülmeyen fakat Türkiye'nin güvenliği düşüncesince baş döndürücü giranbaha bulunan ortak mevzuya odaklandığına dikkati çekerek, "Yerli sefine yapım sanayisinde ve uzantısı bulunan su altı teknolojisinde bundan sonra arsıulusal ölçekte rakiplik edebilecek ortak pozisyona ulaştık. Yerli ve ulusal gemilerimize 600 mt. derinliğe derece bulunan eksiksiz denizaltılarımıza sahn desteği veren, personelini o derinliklerde gerektiğinde kurtaracak rastgele kabil yeteneğe erbap birlik teşekküllü tıbbi imkanlarla donatılmış araçlarımızla alım çalım duyuyoruz." niteleyerek konuştu.

Türkiye'nin ulusal teknolojilerin önünü açacak, insansız ve özerk su altı araçlarının üretimi çalışmalarına hızını artırarak bitmeme ettiğini özetleyen Şentop, bu çalışmaların akıbet zamanlarda görülmedik iri gelişmeler yayınlayan SİHA ve İHA'lar bulunduğunu belirtti.

Şentop, bu çeşit çalışmaların Türkiye'nin hasiyet sahasını ve enerjisini artırmaya fariza edeceğini kaydederek, laflarını şu halde sürdürdü:

"Nükleer tehditler, eksiksiz dünyanın uyacağı ortak halde ve yoğunlukta dile getiriliyor. Savaş bundan sonra evvel asırların silahlarıyla değil, 21. asrın teknolojik savaş teknikleriyle gerçekleşecektir. Bu toy teknolojiler insanoğlu arasındaki mesafeyi daralttıkça tahribat ve ahiret yolculuğu oranlarında da artışları görme ediyoruz. Bu durum, eksiksiz evren düşüncesince iri ortak tehdittir. Barış ve huzurun teminatı Türkiye'nin bu teknolojilere erbap olması ve bu bölgelerde envestisman yapması, balans ve caydırıcılık bakımından, ulusal menfaatlerimizin himayesi itibarıyla baş döndürücü önemlidir. Hiç kimselerle hasım peyda etmek istemeyiz. Ancak bizlere antagonizm edecek olanlardan hâlâ çelimli ve teknolojik kendisine onlara gereğince hâlâ kuvvetli peyda etmek mecburiyetindeyiz. Özellikle başkalarının rüzgarıyla yelkenli açan Yunanistan derece lokomatif değil, vagon ülkeler düşüncesince söylenecek ortak yegâne lafımız vardır, bizim muhatabımız gene kuklalar değil onları dümen fail kuklacılardır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın 'Dünya beşten büyüktür.' ifadesi emektar evren düzenine dirlik baş döndürücü ehemmiyetli ortak cevaptı. Son Birleşmiş Milletler toplantılarında o 5 diyar başkanlarının da ortada bulunmuş yer aldığı nice insan bundan sonra 5'ten iri ortak evren gerçeğini gerçeklik eden, benimseme ettiklerini ortaya koydu. Düzenin değişmesi icap ettiğini şahsen onlar tabir ettiler. Bu nedenle toy evren düzeni, çalışarak ve yöntemince gerçekte başlamıştır. Kovid-19 sonrası ortaya çıkan hesaplı daralmalar ve restleşmeleriyle yabani anamalcı düzenlerin ve egemenlerin dünyayı dokunaklı noktalara düşürdüğü senelerden geçiyoruz. Her zamankinden hâlâ davranışlarında ölçülü ve azimli politikalar seyrediyor olmamız evren barışı itibarıyla baş döndürücü ortak tomar ehemmiyetli ortak katkıdır. Tarih bunun hakeza bulunduğunu da gösterecektir."

Türkiye'nin bulunmuş yer aldığı coğrafyanın karakteri hasebiyle toy zorluklarla dirlik karşıya olduğuna ayraç fail Şentop, çalışmalara ve toy teknolojilerle verilecek desteklere Türkiye'nin ve toy evren barışının gereksinimi bulunduğunu kaydetti.

Şentop, "Gözümüzü ortak yegâne saniye kapatmamıza müsaade vermeyen bu coğrafyada ayakta eğlenmek düşüncesince tamamen davranışlarında ölçülü peyda etmek mecburiyetindeyiz. Armelsan millî ve arsıulusal boyutta en yukarı kurda yerel ve ulusal katkıyla Türk defans sektörünün gereksinimlerini karşılamak, encam uygulayım bilimi ve üretken sürdürülebilir analizör arz etmek neredeyse faaliyetlerine başlamıştır." ifadelerini kullandı.

"Yürüyüş yetmez, koşmamız lazım"

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir de açılışı meydana getirilen Armelsan'ın Büyüyen ve gelişen defans sanayisinde toy ortak eklenmiş bedel sağlayacağını söyledi.

Demir, "Savunma endüstri ortak zincir, ortak bütündür. Milli ve yerel uygulayım bilimi hamlemizi bitmeme ettiriyor. Gerek kamuda lüzum vakıfta gerekse hususi şirkette olsun kılıç bu ailenin üyeleri kendisine onlarla beraberce yürümeyi ve bu endüstrisi dünyanın en önde geleni yapmayı gaye edindik. Şimdiye derece muhtelif adımlar atıldı güçlükle temaşa yetmez, koşmamız geçişsiz zira Türkiye'nin baş döndürücü hâlâ çelimli yerde olması gerekiyor." şeklinde konuştu.

İnsansız unsurların baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu dile getiren Demir, geleceğin savaşçı ve uygulayım bilimi zarfında insansız sistemlerin baş döndürücü ehemmiyetli gösteriş oynayacağını kaydetti.

Konuşmaların ardından, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve beraberindekiler, Armelsan'ın oluşturulan merkezini gezerek, defans sanayisinde geçer not cihazlar dirlik bilgelik aldı. Şentop, Armelsan'ın izzetinefis defterine imza attı.

Programa, Armelsan Savunma Yönetim Kurulu Başkanı Yetkin Karakaş ve davetliler katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler