USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Su krizine nazarıitibar tefriş etmek talip Avustralyalı aktivist İstanbul'da koştu

Küresel istinas ve iklim değişikliğiyle kalan susuzluğa özen tefriş etmek düşüncesince dünyanın kuraklıktan etkilenen 200 branşında maraton koşuk hedefiyle yola çıkan Avustralyalı aktivist Mina Guli, 78. koşusunu İstanbul’da gerçekleştirdi.

Su krizine nazarıitibar tefriş etmek talip Avustralyalı aktivist İstanbul'da koştu
20-08-2022 18:07
İstanbul

Avustralya'daki geçmiş maratonuna 22 Mart Dünya Su Günü’nde başlamış bulunan Guli; Özbekistan, Tacikistan, Kenya, Tanzanya, Malavi, Zambiya, Zimbabve, Botsvana ve Güney Afrika'nın arkası sıra Konya’daki Tuz Gölü’nde koştuktan sonradan kampanyasının Avrupa ayağına doğmak şartıyla İstanbul’a geldi.

Fatih'teki Küçükayasofya Caddesi'nden başladığı koşusunu Beşiktaş'taki Kuruçeşme Parkı'nda bitiren Guli, burada, su fut izi düşüncesince şahıslarda farkındalık ihtar amacını haiz kampanyasıyla ait AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

"Ben problemi gördüm ve dünyanın da görmesini istiyorum"

"Run Blue" kampanyası kapsamında 1 sene içinde dünyanın kuraklıktan etkilenen 200 sahasında maraton koşmayı hedeflediğini tamlayan Guli, "Dünya çapında iri indinde dava bulunan su krizinin içerisindeyiz. Ne efsus ki bir çok insanoğlu bunun bilincinde değil güçlükle ego problemi gördüm ve dünyanın da görmesini istiyorum." dedi.

Dünyada aracısız yahut vasıtalı su kullanımının az daha yüzdelik 90'ının firmalar çeşidinden gerçekleştirdiğini tabir fail Guli, 2023'ün mart ayındaki Birleşmiş Milletler (BM) Su Konferansı'ndan ilkin 200 maraton koşarak 200 firması konkre eyleme geçmeleri düşüncesince inandırma etmeyi hedeflediğini bildirdi.

"İnsanlar bir çok devir su krizinin başkasının problemi bulunduğunu düşünüyor." diyen Guli, şu şekilde bitmeme etti:

"Ama asıl şu ki su herkesi ilgilendiriyor zira giyiniyoruz, çarpıcılık kullanıyoruz veya aşındırmak yiyoruz; bunlar suyla muhtemel bulunan şeyler. Artık indinde şeyler yapmamız gerekiyor. Umut eylemek düşüncesince vaktimiz doldu. Değişim düşüncesince indinde fırsatımız var zira düpedüz muvaffakiyetsizlik sanarak indinde seçeneğimiz yok. İkinci indinde gezegenimiz namevcut ve su krizi değişik ciddileşiyor. İklim değişikliği evren çapında koskoca su sıkıntıları yaşadığımız anlamına geliyor. Uzun devir bunu delik gerisi ettik güçlükle bundan böyle görmezden gelemeyiz."

Bundan dü ay ilkin dünyanın en iri dördüncü gölü bulunan fakat yüzdelik 90’ı kurumuş Aral Gölü’nde koştuğunu özetleyen Guli, "Bir vakitler suyla meşbu bulunan yerlerde, kumun üstünde kadavra şartıyla yatan dev gemilerin ortada koştum ve bilgi insanlarının 30 sene süresince bu gölün kuruyacağını söylediklerini güçlükle bizim görmezden geldiğimizi düşündüm. Yıllarca bizlere Urmiye Gölü’nün kuruyacağını söylediler ve görmezden geldik. Şimdi bizlere ABD’deki Tuz Gölü’nün kuruyacağını söylüyorlar ve bunu da görmezden geliyoruz. Avrupa'da nehirlerin, göllerin kuruduğunu görüyoruz. Bu uyarıların delik gerisi edilmemesini sağlamanın indinde yöntemini bulmalıyız." sanarak konuştu.

"2023 BM Su Konferansı ehemmiyetli indinde fırsat"

Yaklaşık akıbet 50 senedir meydana getirilen tartışmalarda su krizinin unutulmuş olduğu ve bu soruna müstelzim önemin verilmediği yorumunda bulunan Guli, BM Su Konferansı’nı, "Hükümetlerin değişimini, kuruluşların değişimini ve erat yerine her insanın değişimini yönlendirmek düşüncesince katalizör indinde an yerine kullanmamız düşüncesince hakkıyla kusursuz indinde fırsat" yerine nitelendirdi.

Küresel su krizinin hemen çağımız düşüncesince değil, doğacak nesiller düşüncesince de iri neticeleri olacağını kail Guli, şunları söyledi:

"Gelecek nesil, değimsiz olmamızın neticelerini kaldıramaz. Uzmanlar, 2030 yılına derece su talebimiz ile bulunan su kaynaklarımız ortada yüzdelik 40'lık indinde açıkça olacağını kestirim ediyor. Gelecek nesiller düşüncesince eyleme geçmek, gezegenimizin geleceği düşüncesince etap çarpmak ve 'Hemen harekete geçelim' erişmek zorundayız."

Kendisinin gerçekte indinde koşucu olmadığını ve kampanyası düşüncesince 200 maraton koşmanın nice zorluğu bulunduğunu vurgulayan Guli, "Bazen sıkıntılı işler küçük, dümdüz adımlarla düzeltilebilir ve sanırım ayrımsız obje su düşüncesince de geçerli. Su krizine bakıyoruz ve bunun çözülemeyecek iri indinde küresel dava bulunduğunu düşünüyoruz. Ama işin aslı, bizler eyleme geçip ıvır zıvır adımlar attığımız devir iri değişimler olabilir." dedi.

"Birlikte dünyayı değiştirebiliriz"

Küresel su krizinin çözümünde gösteriş kabul eylemek talip bireylerin tüketimi azaltma, baştan istimal ve arka tahvil prensiplerini yaşamlarında uygulamaları tavsiyesinde bulunan Guli, laflarını "Gıda israfını azaltabilir, gitmek vazgeçtiğiniz emektar giysileri arka dönüştürebilir ve tasarruflu duş başlıkları kullanabilirsiniz. Hayatınızda ne yapmış olursanız yapın, ortaklık sahibi de olsanız, ev işleri de yapsanız, hemen günce kararlar veriyor da olsanız, su kullanımının neticelerini düşünün. Her birimiz bu problemi halletmek düşüncesince beraberce emek vermek gücüne sahibiz. Bireysel yerine indinde hasiyet yaratabilirsiniz, fakat beraberce akım ettiğimizde dünyayı değiştirebiliriz." niteleyerek tamamladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler