USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Sosyal iletişim araçları ve genel ağ haberciliğine bağlı teklifin 14 maddesi komisyonda benimseme edildi

Sosyal iletişim araçları ve genel ağ haberciliğine bağlı düzenlemeleri içeren Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 14 maddesi şimdi TBMM Adalet Komisyonu'nda benimseme edildi.

Sosyal iletişim araçları ve genel ağ haberciliğine bağlı teklifin 14 maddesi komisyonda benimseme edildi
14-06-2022 23:04
TBMM

Teklifin bildirme edilen maddelerine göre, genel ağ çav siteleri de sürekli neşriyat tanımı kapsamına alınıyor.

İnternet çav sitesi, İletişim Başkanı, İletişim Başkanlığı, Basın Kartı Komisyonu, komünikasyon araçları mensubu, haberleşme görevlisinin tanımı da düzenlemede arazi buluyor.

İnternet çav sitelerinde, çalışkanlık gösterdiği iş noktayı adresi, ticari unvanı, elmek adresi, haberleşme telefonu ve elektronik bildirim adresi, arazi sağlayıcısının ismi ve adresi, kendilerine ilişik genel ağ süresince kullananların anne sayfadan aracısız ulaşabileceği halde ve "iletişim" başlığı altında bulundurulacak.

İnternet çav sitelerinde ortak içeriğin civar el sunulmaya başlandığı gün ile ahir güncelleme tarihleri, herhangi ortak erişildiğinde değişmeyecek halde içeriğin üstünde belirtilecek.

Basın duyurularının ve sakatlık organlarınca sunulan neşriyat yasağı kararlarının aceleci ve devim bilimi halde tebliğinin sağlanması amacıyla; sürekli yayınların çıkarılması düşüncesince yazılmak kıl payı verilecek bildirge bundan sonra Cumhuriyet Başsavcılığı hesabına Basın duyuru Kurumuna verilecek.

Kayıt düşüncesince sunulan beyannamede elektronik bildirim adresi de gösterilecek.

Basın duyuru Kurumu yayımın durdurulmasını arzu edebilecek

Yayım tevkif müeyyidesi genel ağ çav siteleri itibarıyla uygulanmayacak. İnternet çav sitesinin hükme uymaması biçiminde Basın duyuru Kurumu 2 hafta içre eksikliğin giderilmesini yahut gerçeğe karşıt bilgilerin düzeltilmesini genel ağ çav sitesinden isteyecek. İstemin hesabına getirilmemesi yerinde Basın duyuru Kurumu genel ağ çav sitesi vasfının kazanılmadığının tespiti amacıyla esas ukubet mahkemesine başvuracak. Mahkeme, en geç 2 hafta içre kararını verecek.

Başvurunun bildirme edilmesi biçiminde genel ağ çav siteleri düşüncesince sağlanabilecek resmi anons ve reklam ile mensuplarının matbuat kartına değgin hakları ortadan kalkacak. İnternet çav sitesi düşüncesince sağlanan hakların ortadan kaldırılması, bu anayasa yahut dayalı mevzuat göre öngörülen yaptırımların uygulanmasına bariyer olmayacak.

Teslim ve korunum yükümlülüğü

İnternet çav sitesinde gösterilen içerikler, gerektiğinde arzu fail Cumhuriyet Başsavcılığına tasdik yapılmak üzere, doğruluğu ve bütünlüğü sağlanmış halde 2 sene süreyle korunum edilecek.

Yargı mercileri çeşidinden yayının anket ve takibat konusu bulunduğunun genel ağ çav sitesine mukayyet şekilde bildirilmesi halinde, bu işlemlerin sonuçlandığının bildirilmesine derece anket ve takibat konusu neşriyat kaydının saklanması mecburi olacak.

İnternet çav sitelerinde dokunca gören ferdin tashih ve karşılık yazısını mesul müdür, tek tashih ve ilave yapmaksızın, yazıyı almış olduğu tarihten itibaren en geç ortak devir içinde, dayalı yayının arazi almış olduğu sahife ve sütunlarda, URL bağlantısı çıkmak suretiyle, ayrımsız puntolarla ve ayrımsız halde saçmak mecburiyetinde olacak. Yayın kendince sunulan erişimin engellenmesi ve/veya içeriğin çıkarılması kararının uygulanması veya genel ağ çav sitesi çeşidinden içeriğin kendinden çıkarılması durumunda, tashih ve karşılık metni dayalı yayının yapıldığı genel ağ çav sitesinde civar 24 saati anne sayfasında edinmek kıl payı 1 hafta süreyle yayımlanacak.

Basılmış asar yahut genel ağ çav siteleri eliyle işlenen yahut bu kanunda öngörülen başka suçlarla dayalı ukubet davalarının ortak usa vurma şartı olarak, günce sürekli yayınlar ve genel ağ çav siteleri anlamında 4 ay, başka basılmış asar anlamında 6 ay içre açılması mecburi olacak. Bu süreler basılmış eserlerin Cumhuriyet Başsavcılığına tasdik edilmiş olduğu tarihten, genel ağ çav siteleri düşüncesince ise habere değgin kabahat suç duyurusunun yapıldığı tarihten başlayacak.

Basın kartı başvurusu, ayrıcalığı ve türleri belirlendi

Teklifle matbuat kartı başvurusu, ayrıcalığı ve türleri de belirlendi. Buna göre, matbuat kartı başvurusu İletişim Başkanlığına yapılacak. Basın kartı, resmi özellikte ortak etiket vesikası şekilde bildirme edilecek.

Basın kartı türleri şöyleki belirlendi:

- Göreve değgin matbuat kartı: Bir komünikasyon araçları kuruluşuna değgin şekilde devim bilimi Türk yurttaşı komünikasyon araçları mensuplarına ve haberleşme görevlilerine sunulan matbuat kartını,

- Süreli matbuat kartı: Görev endüstrisi Türkiye'yi havi ecnebi komünikasyon araçları mensuplarına sunulan matbuat kartını,

- Geçici matbuat kartı: Görev endüstrisi Türkiye'yi kapsamamakla bu arada iare ortak süreyle Türkiye'ye çav gayeli mevrut ecnebi komünikasyon araçları mensuplarına sunulan matbuat kartını,

- Serbest matbuat kartı: Geçici ortak süreyle çalışmayan yahut ülke haricinde başıboş gazetecilik karşılayıcı komünikasyon araçları mensuplarına sunulan matbuat kartını,

- Sürekli matbuat kartı: En az 18 sene mesleksel hizmeti mevcut komünikasyon araçları çalışanları ve haberleşme görevlilerine yaşam boyu sunulan matbuat kartını tabir edecek.

Kimler matbuat kartı alabilecek?

Basın kartı, Türkiye'de çalışkanlık yayınlayan komünikasyon araçları kurumlarının Türk yurttaşı komünikasyon araçları mensuplarına, sürekli yayınların sahiplerine yahut hukuksal insan temsilcileri ile radyo ve televizyonların patronaj müesses başkanlarına, komünikasyon araçları kuruluşları hesabına akım fail ve fariza endüstrisi Türkiye'yi havi ecnebi komünikasyon araçları çalışanları ile fariza endüstrisi Türkiye'yi kapsamamakla bu arada iare ortak süreyle Türkiye'ye çav gayeli mevrut ecnebi komünikasyon araçları mensuplarına, ülke haricinde neşriyat karşılayıcı komünikasyon araçları kuruluşlarının, Türk yurttaşı sahiplerine ve çalışanlarına, ülke haricinde başıboş gazetecilik karşılayıcı Türk yurttaşı komünikasyon araçları mensuplarına, komünikasyon araçları dalında ihtimam verici amme gurur ve müesseselerinde ve amme gurur ve kurumlarının yürüttükleri haberleşme hizmetlerinde devim bilimi amme personeline, komünikasyon araçları dalında çalışkanlık göstermeleri şartıyla, sendikalar ile amme yararına faaliyette bulunmuş olduğu belirleme edilen topluluk ve vakıfların yöneticilerine verilebilecek.

Basın kartı arzu edenlerin müracaatta bulunabilmeleri düşüncesince 18 yaşını bitirmesi, minimum ortaöğretim yahut muadili pedagoji bilimi kurumundan izinli olması, kısıtlanmış yahut amme hizmetlerinden yasaklı olmaması şartı aranacak.

Ayrıca matbuat kartı arzu edenlerin müracaatta bulunabilmesi düşüncesince Türk Ceza Kanunu'nun 53'üncü maddesinde tamlanan süreler esbak olsa bile; isteyerek işlenen ortak suçtan çevre 5 sene yahut hâlâ aşkın süreyle dam cezasına veya şantaj, hırsızlık, sahtecilik, dolandırıcılık, itimatı kötüye kullanma, asılsız tanıklık, asılsız yere yemin, iftira, kabahat uydurma, müstehcenlik, fuhuş, hileli iflas, zimmet, irtikap, rüşvet, kaçakçılık, ihaleye aralık bozuculuk karıştırma, edimin ifasına aralık bozuculuk karıştırma, suçtan meydana gelen malvarlığı değerlerini ibra suçları ile eşeysel dokunulmazlığa huzur suçlar, amme barışına huzur suçlar, anayasal sisteme ve bu düzenin işleyişine huzur suçlar, ulusal savunmaya huzur suçlar, talih sırlarına huzur suçlar, casusluk suçları ve yıldırı suçlarından buyruk giymemiş olması gerekecek.

Kart arzu edenlerde, Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun hükümlerine akla yatkın söz yapması ve zorlayıcı nedenler haricinde işten ayrılmış olduğu tarihten itibaren 1 aydan aşkın olmamak kıl payı açıklık vermeden çalışması, komünikasyon araçları faaliyeti haricinde ticari faaliyette bulunmaması şartı da aranacak. Basın kartı arzu fail sürekli neşriyat malikleri yahut hukuksal insan temsilcileri ile radyo ve televizyonların patronaj müesses başkanlarında, amme gurur ve müesseselerinde matbuat kartı alabilecek çalışanlarda, ecnebi basın-yayın müesseselerinde devim bilimi Türk yurttaşı komünikasyon araçları personellerinden matbuat kartı arzu edenler düşüncesince bu buyruk makbul olmayacak.

Sürekli ve başıboş matbuat kartı arzu edenler ile TRT marifetiyle göreve değgin matbuat kartı arzu edenlerde ise dayalı anayasa hükümlerine akla yatkın söz yapması ve zorlayıcı nedenler haricinde işten ayrılmış olduğu tarihten itibaren 1 aydan aşkın olmamak kıl payı açıklık vermeden emek harcaması şartı aranmayacak.

Basın kartı arzu fail ecnebi komünikasyon araçları mensuplarına, komünikasyon araçları kuruluşu çeşidinden görevlendirildiklerini belgelendirmeleri, Uluslararası İşgücü Kanunu göre emek vermek izinlerinin olması, değgin bulundukları kuruluşun patronaj merkezinin bulunmuş olduğu ülkenin Türkiye'deki büyükelçilik, sefirlik yahut konsolosluklarından aldıkları ikram mektubunu ibraz etmeleri halinde, karşılıklılık esası da gözetilerek Başkanlıkça matbuat kartı verilebilecek.

Basın Kartı Komisyonu

Basın Kartı Komisyonu 9 üyeden oluşacak. Komisyonda, Başkanlığı temsilen 2 üyenin yanında iştirakçi sendikası şeklinde çalışkanlık yayınlayan sendikalardan matbuat kartı sahibi üyesi en aşkın bulunan sendika çeşidinden belirlenecek ortak unsur ile haberleşme fakültesi dekanları yahut matbuat kartı sahibi gazeteciler arasından Başkanlıkça belirlenecek ortak unsur de arazi alacak.

Üyelerin fariza süresi 2 sene olacak. Süresi dolan üyeler baştan seçilebilecek.

Komisyon; müracaat sahibinin niteliklerini, mesleksel çalışmalarını, eserlerini, ödüllerini değerlendirerek matbuat kartı taşıyıp taşımayacağına değişmeyen verecek.

Buna göre, matbuat kartı sahibinin, kanunda tamlanan niteliklere eş olmadığının yahut bu özellikleri sonra kaybettiğinin anlaşılması biçiminde matbuat kartı İletişim Başkanlığınca bozma edilecek.

Basın kartı sahibi, matbuat ahlak esaslarına karşıt davranışlarda bulunması biçiminde ihlalin mahiyeti menfez uğrunda bulundurularak Basın Kartı Komisyonu çeşidinden uyarılabileceği kıl payı matbuat kartının iptaline de değişmeyen verilebilecek.

Teklifin görüşmeleri, TBMM Adalet Komisyonu'nda ferda da bitmeme edecek.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler