USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

SMA tedavisinde iki ilaç tedavi rehberinde

Spinal Musküler Atrofi (SMA) Bilim Kurulu toplandı. Toplantıda SMA taramalarının sonuçları, tedavisi bitmeme fail hastaların tedavi süreçleri ve tedavi yöntemlerindeki akıbet gelişmeler ele alındı.

SMA tedavisinde iki ilaç tedavi rehberinde
01-02-2023 00:10

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, derinti ondan sonra icra ettiği yazılmış açıklamada, “Bilindiği neredeyse SMA kalıtsal, ilerleyici, kronik, nörolojik beraberinde hastalıktır. 2016 yılına genişliğinde dünyada tanıdık beraberinde tedavisi sıfır bu maraz hasebiyle hastalığın kimse 1 formu tanıdık bebeklerin yüzdelik 90'ına yakınını 2 yaşına gelmeden kaybediyorduk. 2016 senesinde Nusinersen aktif fiil maddeli ilacın dünyada uygulanmaya başlanmasından sonraları bu bebekleri yaşamda avlamak düşüncesince beraberinde olanak oluştu. Bu gelişimin doğrudan akabinde vatanımızda sert aşırı evren ülkesinde kip olabilecek biçimde Nusinersen tedavisi kâffesi hastalarımıza parasız kendisine verilmeye başlandı. Şu anda bin 24 hastamız bu tedaviyi parasız kendisine alıyor. Zaman içinde ilmî veriler bu tedavinin elan çalışan olması düşüncesince beklenen bulunan en er vakitte uygulanmasının mukteza bulunduğunu gösterdi. Bunu iletmek düşüncesince yenidoğan devrinde hastalığın taranarak tedavinin mümkünse bulgular gelişmeden verilmesi önemlidir. Sağlık Bakanlığı kendisine bilgelik kurulumuzun tavsiyeleri doğrultusunda ülkemizin gelişigüzel köşesinde doğan kâffesi bebekleri kapsayacak biçimde Mayıs 2022'de SMA toy doğan tarama programını başlattık. Bu kapsamda bugüne genişliğinde 753 bin 350 çocuk SMA açısından tarandı. Bu bebeklerden ilaç tedavisi alması gerektiği hekimlerince belirleme edilenlere en endamsız müddette tedavilerini ulaştırdık” dedi.

“Yenidoğan tarama programında tanılama alarak Nusinersen tedavisinin haşiv dozu tamamlanan bebeklerimizde evvel 6 maaş süreçte etli canlı kalım oranımız yüzdelik 100 kendisine gerçekleşti”
 

Erken tanılama ve tedavilerin önemine aksan meydana getirilen açıklamada, “Yenidoğan tarama programında tanılama alarak Nusinersen tedavisinin haşiv dozu tamamlanan bebeklerimizde evvel 6 maaş süreçte etli canlı kalım oranımız yüzdelik 100 kendisine gerçekleşti. SMA mevzusundaki ilmî gelişmeler yalnızca tedavi ile kısıtlanmış kalmadı. Hastalığın önlenmesi dair da sonuç 5 yılda ehemmiyetli gelişmeler oldu. Bilim Kurulumuzla baş başa bu gelişimleri titizce izleme ettik ve dünyada aşırı az ülkenin yapabildiği dünyaevi evveliyat tarama programını yaşama geçirdik. Bu izlence hem toy evlenecek çiftleri bununla müşterek istemeleri biçiminde bu yürütüm başlamadan ilkin evlilik yapan çiftleri kapsıyor. Bu taramada SMA taşıyıcılığı saptanan çiftlere kalıtım bilimi müşavirlik ve dimdik çocuk sahibi olmalarını sağlayacak seçici hamilelik uygulaması parasız kendisine sağlanıyor. Ülkemiz bunu dünyada yapabilen beş altı ülkeden biridir” ifadelerine toprak verildi.

“SMA'da kullanılmak neredeyse geliştirilen başka ilaçlarla ait ilmî gelişmeler de Bilim Kurulumuz aracılığıyla yakından izleme edilmektedir”

2 toy ilacın SMA'da kullanılmak neredeyse incelendiğini tamlayan Bakan Koca, “İlk ilaç tedavisinin hastalarımıza ulaştırılmasının ve verilerinin izleme edilmesinin yanı esna SMA'da kullanılmak neredeyse geliştirilen başka ilaçlarla ait ilmî gelişmeler de Bilim Kurulumuz aracılığıyla yakından izleme edilmektedir. Bu bağlamda Nusinersen ile baş başa Risdiplam aktif fiil maddeli ilaç ve Zolgensma isminde ilaçlarla ait kâffesi veriler de izlenmektedir. Bu tedavilerin üçü de jen devamlı tedavilerdir. Her üç tedavinin de birbirlerine üstünlüğü gösterilememiştir. Bunlardan Risdiplam aktif fiil maddeli ilacın ülkemize girmesi düşüncesince mukteza kanuni prosedürler ait şirket kabilinden tamamlanarak başvurusu yapılmıştır. Hastalarımıza eriyik şeklinde ağızcıl yolla ödeme imkanı da sunacak bu ilaçla ait ilmî veriler değerlendirilmiş, ait ilacın ruhsatlandırılması düşüncesince sonuç evreye gelinmiştir. Bilim kurulumuzca meydana getirilen bugünkü toplantımızda ilacın ne biçimde hazırlanıp, hastalarımıza elbette ulaştırılacağına genişliğinde keyif sistemimizin dair sakıt kâffesi detaylar titizce değerlendirilmiştir. Bu ilaçla ait müsaade dönemini gelecek günlerde sonuçlandırmış olacağız. Bu ilacın etkinliği tanıdık Nusinersen tedavisinin uygulanmasının çelim bulunduğu hastalar düşüncesince alternatif kendisine sunulmasına değişmeyen verilmiştir. Ülke verileri arttıkça Bilim Kurulu kabilinden yürütüm esasları baştan gözden geçirilecektir” dedi.

“SMA iane kampanyalarının hiçbirisine Sağlık Bakanlığı kendisine tasdik vermediğimizin bilinmesini isteriz”
Üçüncü alternatif kendisine tanıdık Zolgensma tedavisi kendisince endişeler bulunduğunu fakat yurtdışında birtakım hekimler kabilinden uygulandığını tabir fail Koca, şunları kaydetti:

“Ayrıca hastalarımız düşüncesince üçüncü alternatif bulunan Zolgensma tedavisi ile ait kâffesi ilmî verileri ve gelişimleri yakından izleme ediyoruz. Daha ilkin de tabir edilmiş bulunduğu üzere, Bakanlığımız düşüncesince esasi bulunan Bilim Kurullarımızın değerlendirmesi ve hastalarımızın toptan aktörlerin vereceği zararlardan korunmasıdır. Bu manada ismi sabık ilaçla ait icap ilmî veriler, gerekse hastalar dair icraat dair ağır çekinceler oluşmuştur. İlacın ABD Birleşik Devletlerinde ruhsatlandırılmasına esasi teşekkül fail kontrol edin sonuçlarında tutarsızlıklar görülerek bu verilerin toprak almış bulunduğu ilmî neşriyat aşırı prestijli beraberinde ilmî dergiden kaldırılmak durumunda kalmıştır. Etkisiz bulunduğu açık açık tanıdık teneffüs aletine tabi Tip 1 ve birtakım Tip 2 hastalar ile semptomları müterakki çocuklara, ailelerinin hayalleri ile oynanması pahasına, taşınmazlar haricinde birtakım hekimler kabilinden mahsus birtakım devletlerde ilaç uygulamaları yapılmaktadır. Bu noktada vatanımızda doğan gelişigüzel SMA'lı bebeğin etkinliği tanıdık beraberinde tedaviyi aldığını ve meydana getirilen SMA iane kampanyalarının hiçbirisine Sağlık Bakanlığı kendisine tasdik vermediğimizin bilinmesini isteriz. Zolgensma tedavisinin semptomlu hastalara ürem göstermediği bilinmektedir. Ancak belirti gösteren, ayrıca cihaza ilişkin ve tedaviden tek ürem görmeyecek bu hastalar düşüncesince bile kampanyalar yapılmaktadır. Hatta onayımız dışında, bu çeşit kampanyalarla taşınmazlar dışına götürülerek Zolgensma tedavisi düzlük ve üstünlük görmeyince gene Nusinersen tedavisine sürdürmek düşüncesince Bakanlığımıza müracaat meydana getirilen aşırı sayıda bebeğimiz mevcuttur. Tüm bu tabloya karşın hastalarımıza ek beraberinde ürem sağlayabileceği ihtimalini delik arkası etmemek düşüncesince ait şirket yetkilileri ile ülkemize ilacın girişi düşüncesince kanuni beraberinde başvuruları olmamasına karşın görüşülmüş ve ilmî kanıtları realizasyon edilerek Bilim Kurulumuza bu veriler baştan sunulmuştur. Bilim Kurulumuzca meydana getirilen değerlendirmede Zolgensma isminde ilaçla tedavinin başka tedavilere üstünlüğünü yayınlayan mukayeseli beraberinde ilmî çalışmanın halen olmadığı görülmüştür. Ayrıca Avrupa İlaç Ajansı Zolgensma tedavisinde ortaya çıkan taraf etkisinde bırakır hasebiyle 12 aydan iri ufaklıklara yaklaşan vakitte kısıtlılık getirmiştir. Bu gestalt Bilim Kurulumuz kabilinden yakından izleme edilmektedir. Ancak, Zolgensma isminde ilacın 0-6 hafta yenidoğan taramasından mevrut semptomu sıfır SMA Tip 1 bebekler üstünde başka ilaçlara benzeşim etkinliği bulunduğunu yayınlayan sonuç 5 ay içinde gösterilen icraat bulunmaktadır. Yeni beraberinde tetkik yapılması düşüncesince ait firmadan adalet dirim verileri istem edilerek toy beraberinde istimara yapılmasının makul olabileceği düşünülmüştür. SMA Bilim Kurulumuz en endamsız müddette bu değerlendirmeyi yapacaktır.”

“Risdiplam müsaade müracaatını yapmış ve sonuç evreye gelmiştir. Zolgensma ise ruhsatlandırmaya esasi tek teşebbüste bulunmamıştır”

Risdiplam'ın ruhsatlandırma işlemlerinde sona yaklaştığını ve ruhsatlandırmanın önemi vurgulayan Koca, “SMA tedavisinde dünyada makbul üç ilaçtan Nusinersen vatanımızda ruhsatlandırılmış, Risdiplam müsaade müracaatını yapmış ve sonuç evreye gelmiştir. Zolgensma ise ruhsatlandırmaya esasi tek teşebbüste bulunmamıştır. Tedavinin izlenebilir ve sakıncasız uygulaması açısından ruhsatlandırma sonuç adım önemlidir” ifadelerini kullandı.

“Umudun suistimaline şimdiye genişliğinde müsaade vermediğimiz kabilinden bundan böyle da müsaade vermeyeceğiz”

SMA hastaları düşüncesince realist ve ticari amaçlara maşa edilmeden keyif hizmeti düşüncesince çalıştıklarını tabir fail Bakan Koca, açıklamasını şöyleki tamamladı:
“SMA hastalarımız ve aileleri düşüncesince realist beklentilere mebni keyif hizmeti ve bakımını, ölçün hizmet kurallarına uyarak en fevk kurda sürdürmeyi hedefliyoruz. Özellikle göstermek isteriz ki, umudun suistimaline şimdiye genişliğinde müsaade vermediğimiz kabilinden bundan böyle da müsaade vermeyeceğiz. Ailelerimizin umudunun ticari amaçlara maşa edilmesine isteme göstermeyeceğiz. Daha ilkin evlatlarımızın denek kendisine kullanılmasına müsaade vermeyeceğimizi bildirme etmiştik. Bu konumumuzu koruduğumuzun bilinmesini isteriz. Ancak ilmî kanıtla etkinliği tanıtlama edilmiş gelişigüzel tedavi düşüncesince ise müstelzim kolaylığı sağlamaya hazırız.”

Musa Enes Aksakal
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler