USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Rusya-Ukrayna mücadelesi Avrupa'da yaşam maliyetini herhangi bir güzeşte güneş artırıyor

Avrupa'da ilkin un ve gün çiçeği antagonist kazanmak kadar esas besin ürünlerinde yaşanmış olan eder artışları ve birtakımı ürünlerdeki tedbir problemi tüketiciler düşüncesince akıl deposu olmaya bitmeme ederken, Avrupa'da besin enflasyonunun bu yaz şahika yapması öngörül

Rusya-Ukrayna mücadelesi Avrupa'da yaşam maliyetini  herhangi bir güzeşte güneş artırıyor
18-06-2022 12:04
Berlin

Rusya-Ukrayna savaşı, Avrupa'da yaşam maliyeti krizini körüklemeye bitmeme ediyor.

Avro Bölgesi'nde savaşla ivmelenen erke ve besin fiyatları, enflasyonu mayısta yüzdelik 8,1 ile 1997 yılından beri en erdemli seviyeye çıkarırken, bu oranın Avrupa Merkez Bankası (ECB) kabilinden belirlenen hedefin 4 katından ortak tomar olması dikkati çekti.

Batılı devletlerin Rusya'ya müteveccih kaba kazançlı yaptırımlarına mukabil Ukrayna'da harp bitmeme ederken, toptan arza bağlı endişelerin ve maliyetlerin yükselmesiyle besin fiyatlarındaki incitici artma da sürüyor.

Avrupa yurtlarını de etkileyen harp dolayısıyla özellikle un ve gün çiçeği hasım peyda etmek amacıyla Avrupa'da bel kemiği besin ürünlerinde değer artışları ve birtakımı ürünlerde tedbir derdi yaşanıyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'ne (FAO) göre, toptan besin fiyatları, Rusya-Ukrayna savaşından beri en erdemli seviyelerine ulaştı.

Avrupa'nın "tahıl ambarı" kendisine tanıdık Ukrayna'nın Rusya ile harpte olması, buğday fiyatlarını akıbet yılların en erdemli seviyesine çıkarırken, bu boyut ekmek, makarna ve bisküvi kabilinden mamüllerin fiyatını artırdı.

Yaklaşık yüzdelik 70'i velut topraklarla ciltli bulunan Ukrayna'nın 32 milyon hektarlık ekilebilir araziye ehil bulunduğu biliniyor. Bu oran, tamamı Avrupa Birliği'ndeki (AB) ekilebilir arazinin üçte birine mukabele ediyor. Rusya ve Ukrayna, evren buğdayının kestirmece yüzdelik 14'ünü üretiyor ve bu oran, toptan buğday ihracatının az henüz üçte birtanesini oluşturuyor.

Ukrayna'nın Karadeniz'deki gerçek limanları Rus ablukası ile dirlik karşıya bulunurken, bu durum, ülkeden henüz az buğdayın ihraç edilmesine etmen kendisine arzın kıtlaşmasına ve fiyatların yükselmesine menşe oluyor.

Tahıl, yaşam düşüncesince önemini korumaya bitmeme ederken, Avrupalı siyasetçiler, Rusya'yı "enerji" ve "gıdayı" tabanca kendisine kullanmakla suçluyor. AB liderleri, Ukrayna'daki savaşın Afrika ve Orta Doğu'dan Avrupa'ya iri ortak huruç dalgasına menşe olacak besin kıtlığı krizini tetikleme riski taşıdığını da savunuyor.

Buğdayın fiyatı zamanı seviyelere ulaşırken, gün çiçeği hasım ve soya fasulyesi fasulyesi fasulyesinde "kıtlık riskinin" halen bulunduğu belirtiliyor. Gübre tutarları da artmaya bitmeme ediyor. Yaşanan gelişmeler öbür ülkelerin, ekincilik sektöründe gerçek tedarikçi devletler bulunan Rusya ve Ukrayna'ya ne derece tabi bulunduğunu gösteriyor.

Avrupa'nın birtakımı vatanlarında un ve gün çiçeği ürünlerinin toprak almış bulunduğu raflar yersiz olmaya bitmeme ediyor. Söz konusu mahsulat birtakımı devletlerde hala erdemli fiyatlarla satışa sunuluyor.

Artan enerji, kavara ve fuel oil tutarları dolayısıyla ağır vaziyette bulunan Avrupalı tüketiciler, bel kemiği besinlerden yağ ve unda tedbir sıkıntısının yanı esna ağır miktarda küsurat fiyatlarla da dirlik karşıya kaldı.

Raflar elden boşaltılıyor

Savaştan evvel 1,50 avronun altında bulunan gün çiçeği yağının litresi, tedbir derdi ve fiyatların yükseleceği endişesiyle ilginin çoğalması kararı 5 avronun hakkında çıktı. Söz konusu artışta; gün çiçeği yağının en baş döndürücü ithal edilmiş bulunduğu Ukrayna'dan yağın tedbir edilememesi sansasyonel olurken, bu durum, besin şirketlerini de kumpir cipsinden kurabiyelere derece muhtelif ürünlerde palmiye hasım kabilinden henüz az yeğleme edilen alternatiflere yönlendiriyor.

Son günlerde fiyatların az buçuk gerilmesine mukabil kişilerin evlerinde istif hazırlamaya bitmeme etmesi dolayısıyla gün çiçeği hasım ve un ile doldurulan raflar elden boşaltılıyor. Bazı marketler, bu probleminin önüne devredilmek düşüncesince gün çiçeği hasım ve un satışlarına insan başı sınırlandırmasını bitmeme ettiriyor.

Avrupa'nın önde mevrut besin perişan zincirleri öbür ürünlerde maliyet artışları dolayısıyla fiyatlarını derneşik kendisine yükseltirken, değer artışları tüketiciler düşüncesince ide deposu olmaya bitmeme ediyor.

FAO'ya göre, Rusya ve Ukrayna, evren gün çiçeği hasım dış satım pazarının yüzdelik 52'sini oluşturuyor.

Yiyecek ve meşrubat fiyatlarındaki artıştan en baş döndürücü kıtadaki savunmasız haneler etkileniyor. Yüksek değer artışları en baş döndürücü et, hububat ürünleri, mazot ürünleri, semere ve sebzede olurken, Avrupa'da besin enflasyonunun bu yaz şahika yapması, erdemli seviyelerin 2023'e derece bitmeme etmesi bekleniyor.

Enerji fiyatlarındaki artış

Moskova, toptan erke piyasalarında ehemmiyetli ortak aktör kendisine kendini konumlandırıyor.

Rusya-Ukrayna savaşının Avrupa'da yaşam maliyeti krizini tetiklediği ikinci iri düzlük erke kendisine dikkati çekiyor.

Rusya, dünyanın en iri üç kabak piyasa hasım üreticisinden birisi ve dünyanın müdellel saf kavara rezervlerinin (yaklaşık 38 trilyon metreküp) kestirmece dörtte birine ev sahipliği yapıyor.

İngiltere ve ABD, Rusya'nın mücadelesi akçalanmış ika kabiliyetini engel peyda etmek amacıyla Rus gücünü ithal etmeyi durdururken, AB de bu mevzuda birtakımı girişimler başlattı.

Savaş; tecim ve istihsal kesintilerinin yanı esna erke fiyatlarının incitici biçimde artmasına menşe oldu.

Dünya Bankası sayı farkı erke fiyatlarının bu sene yüzdelik 50 artacağı öngörüsünde bulunurken, bunun 1970'lerden beri en iri artma olabileceği belirtiliyor.

Uzmanlar, bu vaziyeti "Yaşanmakta bulunan şeyi, ucuza çoğaltma kabiliyetinin ortadan kalktığı ve ekonominin gerildiği 1970'ler seçimi ortak kazançlı şok." kendisine tanımlıyor.

Savaştan evvel varil başına 90 dolar seviyesinde muamelat gören kabak piyasa hasım fiyatları, dakika 120 dolar düzeyinden müşteri buluyor.

Kovid-19 sonrası istem artışı

Salgının bitmeme fail tesirinin yanı esna küsurat besin ve erke fiyatları, yaşam maliyetlerindeki artışın ortak tane sebebi değil...

Kovid-19 salgınından sonraları kazançlı faaliyetlerin yeniden dört dörtlük kendisine başlaması Avrupa'da yaşam maliyeti krizinin ivmelenmesine katkıda bulundu.

Salgın kaynaklı kısıtlamaların martta kaldırılmasıyla istem çabucak arttı. Bu durum, toptan tedbir zincirleri üstünde bası oluşturarak mal ve hizmetlerde değer artışlarına menşe oldu.

Rusya'dan saf kavara tedariki durursa maliyetler henüz da artabilir

Avrupa'da ekincilik ve besin sektöründe çalışkanlık yayınlayan nice şirket, besin yahut efsanevi yemi üretebilmek düşüncesince kavara arzına tabi olurken, Rusya'dan saf kavara tedarikinin ani durmasının ekincilik sektörüne tesiri tartışılıyor.

Avrupa'nın en iri nüfusuna ehil Almanya'da ekincilik ürünleri müstahsil değer endeksi (tarım ÜFE), nisanda yüzdelik 39,9 artarak 1961'den beri 2 aydır peş peşe en erdemli salname artışı kaydetti.

Rusya'dan mevrut saf gazın durması şeklinde henüz ortak tomar değer artışının yanı esna münferit besin maddelerinin tedarikinde de namüsait geçit yaşanması bekleniyor.

Gaz arzı sorunları esasi kendisine göveri mahsullerini etkileyecek. Seralarda yetiştirilen ev ve teras bitkilerinin arzının bu halden etkilenebileceği belirtiliyor.

Bu arada, Ukrayna'da savaşla baş başa besin güvenliği mevzusundaki endişeler artarken, AB, pestisitlerin sürdürülebilir kullanması kabilinden hava politikalarını askıya kabul etmek mecburiyetinde kalıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler