USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Ruh sağlığımız düşüncesince ruhsal bağışıklık ihmal edilmemeli'

Ruhsal bağışıklığa özen çekici Uzman Klinik Psikolog Kübra Bozkurt, “Ruh sağlığımız düşüncesince ruhsal bağışıklık ihmal edilmemeli. Koruyucu faktörleri üç anne iç kulak altında değerlendirebiliriz; bireysel, aileden mevrut ve fasile dışındakiler. Bireysel faktörler

'Ruh sağlığımız düşüncesince ruhsal bağışıklık ihmal edilmemeli'
23-06-2022 14:05

Ruh sağlığı, gövde bağışıklığını çelimli avlamak düşüncesince ehemmiyetli unsurlardan birlikte tanesi. Medicana Çamlıca Hastanesi hekimlerinden Uzman Klinik Psikolog Kübra Bozkurt, ruhsal bağışıklığın elbette korunacağı ve ruhsal bağışıklığın ne bulunduğu mevzuları kendince açıklamalarda bulundu. Ayrıca Psikolog Bozkurt, ruhsal sağlığı etkileyen esirgeyici faktörler ve riziko faktörleri kendince bilgiler verdi.

Ruhsal bağışıklık: Psikolojik sağlamlık
Ruhsal bağışıklığı yahut ruh bilimsel sağlamlığı, kişinin karşılaşmış bulunduğu sorunlara huzur uyguladığı esirgeyici giriş ika şekilleri (koruyucu faktörler) ile hayatındaki riziko faktörleri arasındaki kararlaştırma alegori tanımlayan Psikolog Kübra Bozkurt, “Yaşanan aksi hadisat enli yelpazede değerlendirilebilir. Boşanma, fiziksel/psikolojik şiddet, taşınma, ekol değiştirme, boydaş zorbalığı, natürel afetler ve bu zamanlarda verilen kaldığımız müstevli emraz bizim giriş ika yöntemlerimizi sınav eder. Sahip olduğumuz çelimli giriş ika şekilleri ile riziko faktörlerinin çatışması sonucu, acemi hale elbette uyarlanmış olduğumuz ve afiyet vaziyetini elbette koruduğumuz ruhsal bağışıklığımızın ne derece donanımlı bulunduğunu gösterir. Bağışıklık sistemimiz verilen kaldığımız mekân derece kuvvetlidir. Bir çocuğun aksiyon sürecinde verilen kalmış bulunduğu ev ve ekol ortamı, hile ve gayrı ortamları bakteriler, virüsler, mikroplarla mevcut olur. Çocuk bu etkenlere verilen kaldıkça bağışıklık sistemi acemi silahlar (antikorlar) geliştirir ve kendisini kuvvetlendirir. Benzer alegori ruh bilimsel riziko faktörleri de ruhsal bağışıklığımızı koruyan, esirgeyici giriş ika yöntemlerini çeşitlendirir ve kuvvetlendirir” dedi.

Koruyucu faktörler ve riziko faktörleri
Ruhsal bağışıklığı zorlayıcı riziko faktörleri ortada ruhsal sorunu bulunan anne babalar kabilinden yetiştirilmek, familya içi şiddet, esenlik problemlerine erbap olmak, harp ve yıldırı olaylarının yaşandığı coğrafyada yaşamak, fukaralık yahut natürel afetler sayılabileceğini anlatım fail Psikolog Bozkurt, “Doğuştan erbap olduğumuz meşrep nitelikleri ile çevresel faktörler birleştirildiğinde verilen kaldığımız riziko faktörlerinin üstesinden elbette geldiğimiz açıklanabilir. Girişken, kendine güvenen, dışadönük ve özlük haklarını savunabilen birlikte çocuğun, aile, ekol ve maşer yardımıyla karakterini güçlendirmesi ve verilen kalmış bulunduğu sorunlarla henüz emeksiz giriş etmesi beklenir. Tam aksine henüz içedönük, mesuliyet eğen, özgüveni düşüt birlikte çocuğun çevresel faktörleri de cılız olduğunda, karşılaşmış bulunduğu sorunlarla giriş etmesi aşırı henüz zordur. Koruyucu faktörleri üç anne dolambaç altında değerlendirebiliriz; bireysel, aileden mevrut ve familya dışındakiler. Bireysel faktörlere, özgüvenin, özsaygının, öz yeterliliğin ve toplumsal becerilerin donanımlı olması, ak pak zekaya erbap iktisap etmek kabil etkenler kalıp verilebilir. Aileden mevrut esirgeyici faktörlere, ebeveyn ile dosdoğru ve çarpıcı iletişim, güzel birlikte sosyoekonomik düzey, atom çekirdeği familya dışından mevrut dosdoğru toplumsal bağlar kalıp alegori verilebilir. Aile dışındaki esirgeyici faktörler ise müzahir yetişkinlerle bağ kurma, güzel birlikte toplumsal yakınlarda bulunma ve güzel okullarda okumadır” biçiminde konuştu.

''Uyku kalitesinin düşmesi fiziki ve ruhsal bağışıklığımızı zayıflatan en ehemmiyetli etkenlerden biridir''
Uzun devam eden ve vakayiname hale mevrut ruhsal gerilim nice fiziki rahatsızlığı da yanı sıra getirdiğinin altını çizen Psikolog Bozkurt, “Bizde endişe uyandıran görüngü sırasında vücudumuzda salgılanan kortizol hormonun etraflıca sürelerde salgılanması, bedenin hepsi sistemlerini etkilemekte ve fiziki hastalıklara sebep olmaktadır. Bunlardan ruh bilimsel sorunlarla en aşırı eşleşenlerden bir tanesi hab bozukluğudur. Uyku kalitesinin düşmesi fiziki ve ruhsal bağışıklığımızı zayıflatan en ehemmiyetli etkenlerden biridir. Ruhsal bağışıklığımızın cılız olması, şu demek oluyor ki karşılaştığımız sorunlarla giriş edemeyip psikiyatrik bozukluklardan birine erbap olmak, giriş ika yöntemlerimizin de cılız bulunduğunu gösterir” sanarak konuştu.

Psikolog Bozkurt, ruhsal bağışıklığı dayanak iktisap etmek düşüncesince nelerin yapılabileceğinin şu biçimde açıkladı:

''Sağlıklı beslenme; bu mevzuda tam bilgiye erbap değilseniz birlikte diyetisyene başvurabilirsiniz. İhtiyacınız bulunan besinleri, tam oranda ve makul saatlerde tüketmelisiniz. Psikolojik sorunlarla bu arada gördüğümüz hissî açlık, çoğu kez geç saatlerde ve karbonhidrat ağırlıklı tagaddi biçiminde kendini gösterir. Bu biçimde beslenmeye başladıysanız akilane giriş ika alternatifini kullanmıyorsunuz demektir. Baş ika yöntemi alegori sigara, içki yahut bap kullanmayın. Eğer bunlardan rastgele bir tanesini sıkıntılarınızı hafifleştirmek düşüncesince kullanıyorsanız, bağımlılık profiline akilane ilerlersiniz. Uyku saatlerinize saklık edin. Vücudun kendini yenilediği, toksinleri attığı uykunun ruh sağlığı üstünde şişman birlikte tesiri vardır. Günde sayı farkı 7-8 zaman uyuduğunuzdan sakıncasız olun. Yatmadan birlikte müddet önceki telefonunuzu, bilgisayarınızı ve tabletinizi kapatın. Bu cihazların yaymış bulunduğu gökçe ışık hab kalitenizi ağırbaşlı manada etkilemektedir.

Evden hariç çıkın, mestur bölgede ne derece aşırı çağ geçirirseniz o derece depresif hissedersiniz. Evden çıkı ve düşüt tempolu, endamsız yürüyüşler yapın.

Dua etmek, dalınç gerçekleştirmek ve açıkça havada dem egzersizi gerçekleştirmek sizi rahatlatacaktır.

Her an birlikte şeyle çalışır iktisap etmek mecburiyetinde değiliz, kendinize çağ içre dinlendiğiniz zamanlar oluşturun.

Bazen nefis yapımızdan naşi faydalı demekte zorlanırız ve bunun farkına vasıl insanoğlu bizi sömürme ederler ve bu da ağırbaşlı birlikte tükenmişlik getirir. Hayır demeye başlayın ve buna, en emeksiz yapabileceğiniz kişiyle başlayın.

Küçük sorumluluklar alın, bunlar sizin yaşamın birlikte parçası olduğunuzu hissettirecektir.

Hedeflerinizi küçük, yapılabilir adımlara bölün ve en basitinden başlayın.

Eğer ruhsal gerilim kaynağından uzaklaşabiliyorsanız fırsatları değerlendirin. Mobbinge verilen kaldığınız iş ortamını değiştirmek, fiziksel/psikolojik şiddete verilen kaldığınız birlikteliği bitirmek, kendinizi güvende hissetmediğiniz evinizi değişik birlikte ilçeye geçirmek gibi. Bunları infaz etmek çetince ise toplumsal dayanak mekanizmalarınızı güçlendirin, familya üyelerinden ve arkadaşlarınızdan dayanak alın.

Sadece familya ve iş hayatımızın olması ruhsal bağışıklık düşüncesince yeteri kadar donanımlı değil. Renkli birlikte toplumsal yaşam, değişik kültürlerden, görüşlerden insanlarla ülfet etmek bizi canlı tutar.

Farklı ilişik alanlarınız olsun, stresli çabucak keyfinizi adına getirecek birlikte meşguliyetiniz olsun. Yeni hobiler deneyin, acemi diller öğrenin, değişik mekanlar keşfedin.

İhtiyacınız bulunduğu rastgele anda duygularınızı ve düşüncelerinizi ailenize ve arkadaşlarınıza anlatmaktan çekinmeyin.

Sorunlarınızla giriş etmekte zorlanıyorsanız ve durumunuz kötüye gidiyorsa kesinlikle birlikte terapistten iane alın.

Sağlıklı giriş ika yöntemlerini kalın pıtrak kullanmak, aksi sahn koşullarına huzur sizi kuvvetlendirecektir. Nasıl ki fiziki bağışıklık sistemimizi tahkim etmek düşüncesince dosdoğru beslenmeye, hab kalitesine, egzersize ehemmiyet veriyorsak ruh bilimsel metanet düşüncesince de toplumsal desteğe, hobilere, değişik deneyimlere ihtiyacımız var. Koruyucu faktörleri yaşamımızda tuttuğumuz sürece ruh bilimsel sağlamlığımız donanımlı olacaktır.

Yaz mevsiminin ruh sağlığı üstüne etkisi
Biliyoruz ki kapalı, ilgisiz ve yağmurlu havalarda henüz durgun hissederiz. Canımız birlikte obje gerçekleştirmek istemez. Yataktan büyümek fark çetince gelir. Bu nedenledir ki sonbahar-kış aylarında çöküntü olayları artmaktadır. Kuzey vatanlarında de çöküntü ve intihar olayları henüz fazladır. Güneşin yaymış bulunduğu ışıkların bedenimize erke vermesi, akıllılık düzeyimizi arttırması, vücudumuzdaki D vitamini emilimini sağlaması yardımıyla yazları henüz zait hissediyoruz. Bu sebeple ilkbahar-yaz aylarında açıkça havaya çıkmak, güneşin tadını boşaltmak ruhsal bağışıklık düşüncesince aşırı önemlidir.''

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler