USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Otizmli Efe ile Samet, annelerinin andıran hevesi ve eğitimle geleceğe hazırlanıyor

Sivas'ta, üç çocuğundan ikisi otizmli bulunan 31 yaşındaki ana Ayşenur Kuzey, iyileştirme süreçleri bitmeme fail oğullarını benzeyen nazarıitibar ve eğitimle geleceğe hazırlıyor.

Otizmli Efe ile Samet, annelerinin andıran hevesi ve eğitimle geleceğe hazırlanıyor
01-12-2022 20:09
Sivas

Huzur Mahallesi'nde canlı Ayşenur ve İsmail Kuzey çifti, önceki evlatları Hacı Efe'nin (11) otizmli bulunduğunu beşinci sınıf 2. sınıfa giderken öğrendi. Çiftin, 3 sene evvela kucaklarına aldıkları Samet Hasan'a da ağabeyi denli içe yöneliklik tanısı konuldu.

Üzerlerine ışıldamak annelerinin desteği ve iyileştirme merkezinde aldıkları eğitimle ehemmiyetli adım kaydeden kardeşlerden Efe, 4 salname süreçte evvela konuşmaya, sonraları da İngilizce eğitimi almaya başladı. Samet de 6 aydır bitmeme etmiş bulunduğu merkezde görmüş bulunduğu pedagoji bilimi sebebiyle inkişaf sağladı.

Eşi il haricinde çalışmış bulunduğu düşüncesince evlatlarının bakımıyla genel anlamda yegâne başına ilgilenen Ayşenur Kuzey, AA muhabirine, içerisine bulutlu bulunan Hacı Efe'nin otizmli bulunduğunu beşinci sınıf 2. sınıfa giderken öğrendiğini söyledi.

Rehabilitasyona başladıktan sonraları Efe'nin kendini toparladığını dile getiren Kuzey, "Bu sene da önemsiz oğlumun otizmli bulunduğunu öğrendim. Büyük oğlumdan hâlâ ciddi bulunduğu düşüncesince eğitimlere, kurslara başladık zira konuşamıyor. Dil ve at terapisine başladık, az buçuk ciddi halde bitmeme ediyor." dedi.

"Çocuklarımın düzelmesi düşüncesince güç harcıyorum"

Samet Hasan'ın dışarıda baş döndürücü tepkiler gösterdiğini, krize girdiğini tamlayan Kuzey, "Bağırdığı devir kimsenin tepkisini duymuyor, anlamıyor, hemen yüzümüze bakıyor. Yeni toy ayraç diliyle kendini söylemeye çalışıyor. Anlatamadığı devir sinirleniyor. Çok güçlük çekiyorum fakat çocuklarımın düzelmesi düşüncesince güç harcıyorum. Bu evlatların yardıma birlikte tomar gereksinimi var. Biz de bırakırsak onlar hâlâ birlikte tomar yıkılacak." niteleyerek konuştu.

Otizmli bebek sahibi ailelerin evlatlarına birlikte tomar birlikte araba dayanak noktası olması, onların eğitimlerine de ilgi etmesi icap ettiğini vurgulayan Kuzey, "Onlara hâlâ birlikte tomar ehil çıkılsın, eğitimlerle hâlâ aklık birlikte bölgelere hulul ihtimalleri birlikte tomar yüksek." ifadesini kullandı.

Kuzey, birlikte tomar zorlandığı dönemler bulunduğunu da dile getirerek, "Bu bana Rabb'imin birlikte hediyesi, buna uğur boncuğu halde ayaklanma etmiyorum. Rabb'im bana bunu verdiyse birlikte bilmiş bulunduğu var." dedi.

"Doktor peyda etmek istiyorum"

11 yaşındaki Hacı Efe Kuzey de 4 sene evvela rehabilitasyona başladığını aktardı.

Kardeşleriyle mütekait eyyam geçirdiğini fakat eğitimini sürdürdüğünü tamlayan Kuzey, "Büyüyünce hekim peyda etmek isterim zira bireylere esenlik yapıyorsun. Hasta bulunan insanları ölümden döndürüyorsun, nice bireyin yaşamını kurtarıyorsun. Otizm birlikte bariyer değil." niteleyerek konuştu.

"Hacı Efe'nin alışılagelen birlikte çocukla uğur boncuğu farkı yok"

Çocukların pedagoji bilimi görmüş bulunduğu iyileştirme merkezinin müdürü ve bilirkişi belletici Tuğba Yıldırım da Efe'nin öğrenime başladığında konuşamaz ölçüde bulunduğunu kaydederek, şunları anlattı:

"Hacı Efe bizlere acele beklenti verenlerden oldu. Belirli birlikte pedagoji bilimi evresinden geçtikten sonraları Türkçe ve matematikte ilerlememiz oldu. İlk 4 yılımızda dört dörtlük kaynaştırma eğitimini bitirdik. Bu sene ikinci kademeye geçti. hususi yürütüm pedagoji bilimi sınıfında eğitimine bitmeme ediyor. İlk geldiği devir kendisini tabir edemiyordu, ağlama krizleri vardı. Onu masaya oturtup konuşturmamız yahut bu biçim öğüt yapmamız imkansızdı. Bir kalemin yahut birlikte defterin ne işe yaradığını bilmiyordu. Dış evren ile ari zat iç dünyasını canlı birlikte çocuğumuzdu. Verilen eğitimler kararında çocuğumuz bu seviyeye denli geldi. Hacı Efe'nin alışılagelen birlikte çocukla uğur boncuğu farkı yok."

Samet Hasan'ın da 6 ay evvela iyileştirme merkezine geldiğini ve dobra defa katettiklerini kail Yıldırım, "Samet şu anda öğüt yapıyor fakat önceki geldiği devir bu halde değildi. Kendini yerden yere atmaları vardı, kendine dokundurtmuyordu. Biraz hâlâ pedagoji bilimi ilerlediği devir inanırım ağabeyini geçecek." dedi.

Anne Ayşenur Kuzey'in fedakarlığına da yer veren Yıldırım, "Anne birlikte tomar özverili, hakkı ödenemez. Sürekli meşguliyet içinde, uğur boncuğu devir pes etmedi." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler