USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

OGM: “Kara müdahalesi yangının kontrol altına alınması düşüncesince esas unsurdur”

Orman Genel Müdürlüğü,(OGM) orman yangınlarıyla kesinlikle savaş edildiğine ilişkin bilim paylaşımında bulundu. Paylaşımda, “Kara müdahalesi yangının kontrol altına alınması düşüncesince esas unsurdur” denildi.

OGM: “Kara müdahalesi yangının kontrol altına alınması düşüncesince esas unsurdur”
22-06-2022 22:02

OGM, Twitter hesabından orman yangınlarıyla ne savaşım edildiğine değgin bilim paylaşımında bulundu. “Kara müdahalesi yangının kontrol altına alınması düşüncesince esas unsurdur” denilen paylaşımda, yangın sönüm çalışmalarında uçakların yangınların gücünü ıskat etmek düşüncesince karaca ekiplerine dayanak gayeli kullanıldığını belirtildi. Paylaşımda şu bilgilere arsa verildi:

“Örtü yangınlarında da tesirleri vardır. Ancak yukarıdan yere indirilen, enerjisi düşürülen yangının kontrol altına alınması ve söndürülmesi karaca ekiplerinin emekleri ile gerçekleşir. Enerjisi baş döndürücü şişman yangınlar ise iklim araçlarının topu topu müdahalelerine karşın yukarıdan yere indirilemeyebilir. Çünkü orman yangınları yanıcı husus çeşidine (ağaç türü), rüzgara, neme, sıcaklığa ve coğrafyaya layıkıyla ayrımlılık yayınlayan yangınlardır. Bu sebeple rastgele yangında iklim müdahalesi matlup kararı vermeyebilir.”

"Her koşulda karaca ekipleri yangına müdahale eder"

Her koşulda karaca ekiplerinin yangına müdahale etmiş olduğu bilgisinin verildiği paylaşımda, “Kara müdahalesi sırasında itfaiye komprador mutavassıt kamyonlarına eğik fakat beceri tesisat ve nitelikleri ile daha faik bulunan 4x4 yahut 6x6 çeker, arsa koşullarına makul tasarlanan orman arazözleri kullanılır. Arazözler en dayanıklı arsa ve yükseltilere çıkarak erdemli basınçlı suyu yahut köpüğü yangının üstünde atarlar. Ulaşılması kuvvet bulunan bölgelere karaca ekiplerinin hortumlar ilaveten kavuşması düşüncesince erdemli tazyikli su olanağı sunarlar. 2,5 -4 titrem aralığında birlikte su ambarlama kapasitesine eş arazözler 12 titrem su kapasitesine eş su tankerleri ile desteklenerek yangın sahasından su kabul etmek düşüncesince uzaklaşmadan daha derinliğine müddet fariza yapmaları sağlanır. İlk müdahale uzlaştırıcı İMA'lar 4x4 pikap seçimi araçlardır. Daha önemsiz su ve köpük depoları ile daha dernekevi ve toy başlamış küçük yangınlarda geçmiş müdahaleyi sağlarlar. Bu vasıtalar da kişi benzerlerine layıkıyla kuvvetli ve yangınla mücadeleye hususi şekilde tasarım edilmiştir.”

"Orman yangınının kontrol altına alınması, söndürülmesi ve soğutulması düşüncesince karadan müdahale ise en esas esastır”

Paylaşımın devamında, "Dozerler yangınla mücadelenin elzem unsurlarıdır. Yangına müdahale düşüncesince defa açma, yangın önleme şeridi tevlit ve en önemlisi yangının etrafını çevirerek ilerleyişini durdurmak, yanıcı maddeleri hafifletmek düşüncesince kullanılırlar. Dozerler yangının ilerleyişini boğazlamak düşüncesince ağaçların devrilmesini sağlarlar. Bu can sıkıcı birlikte gestalt fakat daha birlikte tomar ormanı kurtarabilmek yerine yapılması müstelzim birlikte çalışmadır. Dozerler şişman şeritlerin açılmasında, yangının etrafının çevrilmesi ve tutulmasında ehemmiyetli birlikte role sahiptirler. İş makinaları da bire birlikte biçimde defa açmak, kaya malzemeyi ve kayaları kırmak, yolu düzeltmek, yanıcı husus yükünü hafifletmek düşüncesince geçer not araçlardır. Ayrıca sahada hareketli yangın gözetim merkezi vazifesini üstüne alan ati uygulayım bilimi araçlarımız karaca ekiplerine beceri dayanak sağlamaktadır. Yangınla mücadelede gönül rahatlığı biberli kazanmak kabilinden nice formül karaca müdahalelerinde kullanılır. Uzun devam eden eğitimlerden güzeşte karaca ekiplerimiz şişman birlikte fedakârlık ile coşkun dört dörtlük karşısında savaşım eder. Tek birlikte amut yanmasın, yegâne birlikte aktif dostumuz dokunca görmesin diyerek fedakarca çalışır.

Tüm ekiplerimiz hususi görgü bilimi bilimi almış yangın uzmanlarımız kabilinden gönderme ve hile edilir. Yangının ilerleyişi ve hali enstantane şekilde değişmeyen dayanak sistemleri, İHA'lar ve hususi yazılımlarımızla izlenir. Hava ve karaca ekiplerimizin mevzun ve koordineli emek harcaması yangınla mücadelemize kuvvet katmaktadır. Ancak orman yangınının kontrol altına alınması, söndürülmesi ve soğutulması düşüncesince karadan müdahale ise en esas esastır” ifadelerine arsa verildi.

Hidayet Türkyılmaz

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler