USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Metaverse evreninin tasarımında mimarların rolü büyük olacak

Günümüzün en kesinleşmemiş ve pop teknolojik akımı metaverse evrenin nite nesir edileceği dair değerlendirmelerde mevcut Doç. Dr. neşeli Yüksel, mevhum ötesi bu evrenin inşasında mimarların büyük rolü olacağını kaydederek, “Metaverse ile baş başa mekan terimi değişecek v

Metaverse evreninin tasarımında mimarların rolü büyük olacak
24-06-2022 10:04

Pandemiyle birlikle nice alanın dijitale dönmesi metaverse evrenine de acele beraberinde antre sağladı. Belirsizliklerde kırcı bu evrenin yaşamın rastgele dalında kullanılabileceğini tamlayan Beykent Üniversitesi İç Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. neşeli Yüksel, metaverse evreninin disiplinler arası uzmanlar eşliğinde kullananların da katılmış olduğu hacısı hocası kabilinden nesir edileceğini söyledi.

Kurulacak evrenin tasarımında ise başta mimarlara ehemmiyetli beraberinde rol düştüğünü kaydeden Yüksel, bu evreni insanoğlunun dört başı mamur his organlarına seslenme edecek beraberinde sanal-öte evren bulunduğunu söyleyerek, hakikat ile mevhum dünyanın ortada kurulacak putrel da nazarıitibar çekti.

Metaverse ile beraberce esas ile sanalın karıştırılmaya başlandığı “bellek yitimi” kabilinden sorunlarının da görülme ihtimalinin faziletli bulunduğunu kaydeden Yüksel, bu evrene alışılmasının beyin yitimi açısından aşırı ehemmiyetli bulunduğunu söyleyerek, mimarların kuracakları mekanlarda esas dünyanın bağlamını da ihdas etmek yerinde bulunduğunun altını çizdi.

“Mekan terimi değişecek”

Metaverse evrenin inşasında mimarlığın önemine yer veren Yüksel, “Metaverse esasta iri çevrenin sanal-öte evrende nesir edilme haldir. Bu beraberinde evren olduğuna uyarınca bunun da beraberinde tasarımcısı peyda etmek durumda. Mekan tasarımlarının nite yapılacağına ilişkin namına mimarlığın bu bölgede rolü büyük. Çünkü buradaki mekanda rastgele beraberinde toprak çekimi ve hacir yok. Gerçek dünyada yapmaya çalıştığımız kavait yok. Tamamen özgür durumda. Dolayısıyla buradaki mekan terimi da değişecek. Oradaki mütebeddil mekan terimi esas dünyayı nite etkileyecek? İşte bu mevzuda mimarların rolü aşırı önemli” dedi.

“Bellek yitimi gerçekleşebilir”

Gerçeklikten mevhum dünyaya geçişin etkilerini yorumlayan Yüksel, “Farklı beraberinde geçişte beyin yitimi belki beraberinde durum. Bellek yitiminin olmaması düşüncesince mimarların başta bu intikal evrelerinde bağlamı aşırı dobra kurmaları gerekiyor. Sanal ortamda oluşturacakları iri çevredeki mekanlarda fiziki mekân bağlamının kesinlikle olması gerekiyor. Yoksa beyin yitiminin aşırı tez gerçekleşmesine illet olunur. Nitekim bu evrenin insanoğlunun dört başı mamur his organlarına seslenme etmesi yalan konusu. Bence giderek mekan anlayışımız da değişecek. Böylece fiziki hayattaki mekanları da sorgulamamız gerekecek. Şu anda ise gündemde ‘likit mekan' olgusu var. Ama bu nakit mekanlar olmaksızın evvel metaverse alışılması beyin yitimi açısından aşırı önemli. Ancak rastgele ne derece nakit mekanlar olursa olsun mimarlar esas dünyanın bağlamını ihdas etmek durumundadır” diyerek konuştu.

“Metaverse çabucak geldi ve şimdi da ilerleyecek”

Metaverse'nin beraberinde teknolojik hareket bulunduğunu ve korku duyulmaması icap ettiğini aktaran Yüksel, “Her teknolojik hareket beraberinde esbak dönemden şimdi müspet neticelere defa açmıştır. Elbette istinas ve evolüsyon dönemlerinde beraberinde kol aksamalar olabilir. Bence kaygıya lüzum yok. Kaygılanmadan anlamaya çalışarak, ne yapabiliriz diyerek fikren aramak gerekiyor. Çünkü metaverse çabucak geldi ve şimdi da ilerleyecek. Biz intikal dönemindeyiz. Pandemiyle beraberce rastgele şeyde dijitale döndük. Herkesin yaşamına farklı, çabucak giren beraberinde uygulayım bilimi oldu. Bu sebeple rastgele disiplinin bu bölgeye beraberinde an evvel uyarlanmış olması gerekiyor” halinde konuştu.

Sema Fison
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler