USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü liderler zirvesinde Paşinyan krizi

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan aleyhine değişmeyen koyduramadığı Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nün (KGAÖ) zirvesine müteveccih bildiriyi imzalamadı.

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü liderler zirvesinde Paşinyan krizi
24-11-2022 02:03
Erivan

Paşinyan, Ermenistan’ın başkenti Erivan’da KGAÖ’nün Kolektif Güvenlik Konseyi toplantısında konuştu.

Azerbaycan’ın, Mayıs 2021’den buyana Ermenistan topraklarından 140 kilometrekareyi obstrüksiyon ettiğini tez fail Paşinyan, “KGAÖ’den bu mevzuda ne bekliyoruz? Bu gerçeğin, gizlemeden belirgin formüle edilmiş birlikte politik istimara kendisine anlatım edilmesi. Ermenistan ile Azerbaycan ortada hudut bulunmamaktadır niteleyerek hakeza birlikte değerlendirmeden kaçınmak, KGAÖ’nün vebal bölgesinin olmadığını, vebal bölgesi yok ise örgütün de olmadığını öne sürmektir.” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan ordusunun, Mayıs 2021’den eski pozisyonuna dönmesi icap ettiğini korumak için çaba sarfeden Paşinyan, “Ermenistan, KGAÖ Kolektif Güvenlik Konseyi’nin bu art çekilmeyi sağlayacak mukteza politik ve diplomatik emekleri Azerbaycan ile hızlandırmasını öneri ediyor.” niteleyerek konuştu.

KGAÖ’nün son bildirisinde Ermenistan’ın hassasiyetlerini dört dörtlük kendisine cezaevi uğrunda bulundurmadığına ayraç fail Paşinyan, “Bu nedenle, KGAÖ Kolektif Güvenlik Konseyi Bildirisi ve Ermenistan’a iane mevzulu eş eyleme müteveccih belgenin yeteri kadar sonuçlandırılmış olduğuna inanmıyorum ve bu belgeleri imzalamaya apiko değilim.” dedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Paşinyan’ın KGAÖ bildirisini imzalamayı reddetmesine bağlı gazetecilere meydana getirdiği açıklamada, Ermenistan’ın KGAÖ’nün birlikte üyesi kendisine kalmaya bitmeme edeceğini söyledi.

Durumun “karmaşık” bulunduğunu özetleyen Peskov, “Her mevzuda uyum sağlanamadı ve bu görüngü da birlikte defa hâlâ bu formatın önemini ortaya koymuştur.” dedi.

Putin, Paşinyan'la görüştü

Öte yandan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Putin ile Paşinyan, Ermenistan'ın başkenti Erivan'da gerçekleşen KGAÖ zirvesinin arkası esna birlikte araya geldi.

Paşinyan, görüşmenin basına gizlemeden kısmında meydana getirdiği konuşmada, KGAÖ zirvesindeki bazısı mevzular üstünde uzlaşamadıklarını belirterek, "Kararların birçoğu, şu demek oluyor ki 17'den 15'i alındı." dedi.

Bölgede düzenlilik alanındaki bir hale yer veren Paşinyan, "Birçok dava var. KGAÖ toplantısı sırasında bunlardan bahsetmiştim. Bunlar, desteğinizle ve himayeniz altında Azerbaycan Cumhurbaşkanı (İlham Aliyev) ile imzaladığımız müselles anlaşmanın uygulanması ile ait sorunlar. Bunlar aşırı ehemmiyetli konular. Bölgede derinliğine vadeli barışı sağlayacak mevzuları danışma etmeliyiz." halinde konuştu.

Ermenistan ve Rusya arasındaki ilişkilere de yer veren Paşinyan, bu ilişkilerin çabucak geliştiğini belirterek, "Bu sene Ermenistan'ın Rusya'ya ihracatı yüzdelik 80 arttı. Elbette, bu, mazi hizmet dalında yaşanmış olan bazısı değişikliklerden kaynaklanıyor lakin bu, umumi kendisine iktisadi ortaklaşa iş düşüncesince toy fırsatlar yaratıyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Tüm mevzular üstünde seyrek anlaşılabiliyor"

Rusya Devlet Başkanı Putin de KGAÖ zirvesindeki neticelere ilişkin, "Elbette, tamamı mevzular üstünde seyrek anlaşılabiliyor fakat umumi olarak, düzentileme koyu ve yarayışlı idi." halinde konuştu.

İki yurt arasındaki ilişkilerin bağlaşık seviyesinde olduğuna dikkati çekici Putin, "Geçen sene düet tecim kütlesi yüzdelik 12, bu senenin 9 ayında ise yüzdelik 67 arttı. Bu, günümüzdeki koşullardan kaynaklanmaktadır." ifadelerini kullandı.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, ahit Erivan’da planlı KGAÖ zirvesine müteveccih bildiriyi imzalamadığını açıklamıştı.

KGAÖ liderleri Ermenistan'a Azerbaycan ile diplomatlık çağrısı yaptı

Paşinyan’ın ev sahipliğinde hükûmet merkezi Erivan’daki liderler zirvesine Rusya Devlet Başkanı Putin'in yanında Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ve Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman katıldı.

Liderler, zirvede bitirdikleri konuşmalarda Ermenistan'ın Azerbaycan ile yaşamış olduğu sorunları diplomatik yollarla çözmesi icap ettiğini vurguladı.

Tokayev, Ermenistan-Azerbaycan ihtilafının politik ve diplomatik yollarla çözülmesini umduklarına ayraç ederken, Lukaşenko, ihtilafın barışçıl birlikte halde çözülmesi düşüncesince geçmiş adımı Ermenistan’ın atması icap ettiğini söylemişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler