USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

KOAH'lı gelişigüzel üç hastadan bir tanesi erdemli parlama riski taşıyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hakan Günen, "Dünya KOAH Günü" kapsamında Türkiye'de meydana getiren çalışmaya göre, değme üç hastadan birinin faziletkâr tutuşma riski taşıdığını söyledi.

KOAH'lı gelişigüzel üç hastadan bir tanesi erdemli parlama riski taşıyor
15-11-2022 19:09
İstanbul

Prof. Dr. Hakan Günen, 17 Kasım'da kutlanan "Dünya KOAH Günü" kapsamında birlikte otelde planlı matbuat toplantısında, akciğer rahatsızlığı bulunan KOAH'ın dünyada en yayılmış tanıdık üçüncü ahiret yolculuğu sebebi yerine dikkati çektiğini belirtti.

Dünyada herhangi birlikte 10 yetişkinden birinin KOAH teşhisi aldığını, evren genelinde en yayılmış üçüncü ahiret yolculuğu nedenin de bu illet bulunduğunu vurgulayan Günen, şu detayları paylaştı:

"Ülkemizde ise 3-5 milyona andıran KOAH bulunmasına karşın hoppadak 300-500 bini parasız bulunduğunu bilmektedir. Bu veriler, hastalıkla ilişik bilinçlenmenin türkiye düşüncesince ne denli ehemmiyetli olduğuna ayraç ediyor. KOAH, önlenebilir ve otama edilebilmekte birlikte hastalıktır. Buna karşın yaygınlığının bu denli aşkın olmasının sebebi hem toplumumuzun hastalıkla ilişik tam bilgiye erbap olmaması bununla birlikte belirtilerin boşlama edilerek hekime müracaatta geç kalınmasıdır. Oysa bu illet er aşamada belirleme edilir ve en ehemmiyetli sebebi sevgili sigara kullanması bırakılırsa hastalığın ilerlemesinin önüne geçilebilir. Bu sebeple belli başlı müddet azalmayan öksürük, soluk darlığı ve sabahları balgam emisyon denli asliye belirtiler boşlama edilmemeli, kesinlikle hekime başvurulmalı."

Çalışmanın sonuçları

Türkiye genelinde meydana gelen ilmî emek vermeden bahseden Günen, şunları kaydetti:

"Çalışmaya nice araştırman bilgelik adamı katıldı. Ülkemizde andıran sürede meydana getirilen araştırmanın en ehemmiyetli sonucu, herhangi birlikte üç hastadan birinin faziletli iştial riski taşımasıdır. Alevlenmeler ince kalın ve alevli bulunmasına rağmen, dört KOAH hastasından üçü iştial geçirdiğinin bilincinde değildir. Araştırmanın birlikte öbür kararına göre, memleketimizdeki KOAH hastalarının kısaca yüzdelik 80'i yevmi yaşamında semptomlarla savaş ediyor ve bu çalışmada hastaneye yatışı bulunan KOAH hastaları minimum 12 geceyi hastanede eylemek durumunda kalıyor."

Prof. Dr. Günen, çalışmanın Türkiye'deki KOAH'lıların, parasız ve illet özellikleri, otama yaklaşımları ve afiyet hizmeti pınar kullanması kendince aktüel bilgilere erişmek şartıyla tasarlandığın anlattı.

Türkiye'de 14 merkezin katılmış olduğu çalışmanın İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin, Samsun, Rize, Erzurum, Çanakkale, Antalya ve Gaziantep'teki bütün 522 parasız üstünde yapıldığını aktaran Günen, tedavilerinin sürmesi, derman kullanmalarına karşın bu 522 hastanın faziletli iştial riskiyle erinç karşıya kaldığını gördüklerini anlattı.

Günen, "522 parasız içerisindeki herhangi birlikte 4 insandan biri, minimum birlikte gecesini KOAH alevlenmesi dolayısıyla hastanede geçirmiş. Hastaneye yatan KOAH hastalarına bakılınca senenin 12 gününü hastanede geçirdiklerini görüyoruz." dedi.

Prof. Dr. Günen, parasız düşüncesince akıllıcasına sürede akıllıcasına tedaviye değişmeyen hasretmek gerektiğine ayraç etti.



SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler