USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İzmir Adliyesi saldırısında bombaları getiren kuşkulu düşüncesince savca hazırlandı

İddianamede, saldırıdan kestirmece 6 ay evvel patlayıcı, bomba ve mermileri Mardin'den İzmir'e otobüsle getirip teşkilat mensuplarına teyit etmiş olduğu iddiasıyla yakalanan Suriyeli Delil Hıso'nun 3 kat ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılması istendi.

İzmir Adliyesi saldırısında bombaları getiren kuşkulu düşüncesince savca hazırlandı
14-02-2022 13:43
Izmir

Polis memuru Fethi Sekin ile adalet sarayı çalışanı Musa Can'ın martir yer aldığı İzmir Adliyesi önündeki çıyan saldırıda geçer patlayıcıları, saldırıdan 6 ay evvela Mardin'den İzmir'e otobüsle getirip teşkilat mensuplarına teyit etmiş yer aldığı iddiasıyla yakalanan Suriye tabiiyetli Delil Hıso kendince 3 kere ağırlaştırılmış müebbet hapishane cezası istemiyle savca hazırlandı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, Suriye'de yakalanarak Türkiye'ye getirilen ve 12 Ekim 2021'de tutuklanan Delil Hıso kendince yürüttüğü soruşturmasını tamamladı.

Hazırlanan iddianamede çirkin Delil Hıso'nun, silahlı yıldırı örgütü PKK/KCK YPG-PYD içinde çalışkanlık yürüttüğü, İzmir Adliyesi uğrunda 5 Ocak 2017'de meydana gelen saldırıdan tahminî 6 ay evvela İzmir'e geldiği, bu esnada indinde el bombası, aşırı sayıda kurşun ve TNT namına isimlendirilen patlayıcı bap getirmiş yer aldığı kaydedildi.

Delil Hıso hakkında, 1 kere "devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma", 2 kere de "kişinin adına getirmiş yer aldığı amme rolü dolayısıyla düşünülerek öldürme" suçlarından peyda etmek az daha 3 kere ağırlaştırılmış müebbet hapishane cezası istendi.

Ayrıca Hıso'nun 19 kere "kasten yaralama" ve 24 kere "patlayıcı bap kullanarak mala dokunca verme" ve "kamu malına dokunca verme" suçlarından da cezalandırılması istem edildi.

İddianame, İzmir 18. Ağır Ceza Mahkemesinde bildirme edilerek, saldırıda geçer arabası gerçekleştirme etmiş yer aldığı ve henüz sonradan iklim dışına kaçtığı belirlenen Abdulkahar Karasaç ile irtibatı bulunmuş yer aldığı belirlenen İsa Zorlu kendince oluşturulan ve bire borda bordaya mahkemede tanıdık davayla birleştirilmesine değişmeyen verildi.

Şüpheli emniyette anlattı

Delil Hıso, iddianamede toprak düzlük emniyetteki ifadesinde, YPG'nin baskısı kararı Suriye'nin Kamışlı sahasında örgüte katıldığını, ideolojik pedagoji bilimi aldığını ve borda bordaya müddet Mardin'de yapım ve oluşum işlerinde çalıştığını aktardı.

Nusaybin'de bulunmuş yer aldığı çağda "çukur eylemleri"ne, oluşum firmasında beraberce çalışmış yer aldığı İ.E'nin hevesi dair katıldığını ati devam eden Hıso, bire borda bordaya bireyin isteğiyle, eylemlerde makul alanlarda barikatlar kurduğunu kaydetti.

Nusaybin'deki Ahmet Kaya Köprüsü'ndeki 3 bombalı eylemde kendisinin de bulunduğunu özetleyen Hıso, Mayıs 2015'te de gine Nusaybin'de katar uğrunda rayların üstünde mevcut gübür konteynerine bomba koyulması eylemine katıldığını belirtti.

Bombalar şekerli kutusuyla taşınmış

"Çukur eylemleri"nin peşi sıra Kızıltepe'de çalışmış yer aldığı fabrikanın sahibinin yeğeniyle İzmir'e tatile gitmeye değişmeyen verdiklerini aktaran Hıso, cephane ve bombaların Mardin'den İzmir'e taşıması vakasını şöyleki anlattı:

"Okul dostum Fadi'yi arayıp İzmir'e geleceğimizi söyledim. 2016 yılı Temmuz ayında İzmir'e bilet aldığımızda Fadi bana, terminalin neresinde ve üzerimde ne borda bordaya giysi bulunduğunu sordu. Bir müddet sonradan Suriyeli 2 şahıs motosikletle terminale geldi. İ.H. adındaki ad elindeki alkan mülevven 5 şekerli kutusunu gösterdi. Koltuklarımızı sordu ve 1000 liralık mülk verdi. Bu mülk ile şekerli kutularını İzmir'de Fadi'ye teyit etmemizi istedi. Kutuların içinde ne işe yaradığını sordum, kutuları açmamam ve içerisine bakmamam dair ısrar etti. Otobüse bindiğimizde koltukların üstünde 3 kutunun, koltuğun uğrunda de 2 kutunun bulunduğunu gördüm."

İzmir'de kendisini meslek arkadaşı Fadi ile 2 bireyin karşıladığını aktaran Hıso, henüz sonradan Buca'da borda bordaya eve gittiklerini öne sürdü.

"Bana İzmir'i patlatacağız' dediler"

Getirdikleri şekerli kutularını Fadi ve dostlarının açtığını anlatım fail Hıso, şunları kaydetti:

"Kutuların içinde üstteki tatlı, altlarında ise değişik halde sarılı namına tahmini 150 kalaşnikof mermisi, TNT patlayıcı ve el bombası vardı. Şaşırdım, ne yapacaklarını sordum. Bana, 'İzmir'i patlatacağız' dediler. Sonra Azad, Mesut ve Nizar isminde insanların evlerine gittik. Fadi, yanımızda getirdiğimiz içinde TNT patlayıcı, kalaşnikof mermileri ve el bombaları bulunan 5 şekerli kutusunu Azad'a teyit etti. İzmir'de tahminî borda bordaya hafta kaldım. Kızıltepe'ye döndüm. 2017 yılına derece Fadi ile tek irtibatım olmadı ancak 2017 yılının ortalarında Fadi beni arayarak, 'İzmir'de adliyede hisse senedi yaptık, borda bordaya manşet öldü, bu vakadan çevre Azad'ı alırlarsa ego de açığa çıkarım, onun düşüncesince Kamışlı'ya gidiyorum' dedi."

Baz istasyonu verileri, gestalt gelişi doğruladı

İddianamede, Hıso'nun anlatımlarının, temel istasyonu tespitleriyle de örtüştüğü belirtildi.

İddianamede meydana getirilen araştırı sonucunda, Hıso ve arkadaşının, 25 Temmuz 2016'da Mardin'den akıntı yazar 28 Temmuz 2016'da İzmir'e geldikleri ve gine bire borda bordaya dü bireyin 4 Ağustos 2016'da İzmir'den Mardin'e döndüklerinin belirleme edilmiş yer aldığı kaydedildi.

Davanın geçmişi

İzmir Adliyesi C Blok girişinde 5 Ocak 2017'de bombalı taşıt ve levent boylu namlulu silahlarla planlı saldırıda 2 teşkilat mensubu kuvvetsiz bir duruma getirilmiş, teröristlerle çatışmaya giren üslup geliş polisi Fethi Sekin ile adalet sarayı çalışanı Musa Can martir olmuştu, 19 ad yaralanmıştı.

Olayda geçer arabaları gerçekleştirme fail ve 1 Ocak 2017'de Hakkari Esendere Sınır Kapısı'ndan iklim dışına depar belgesi meydana getirmiş yer aldığı belirleme edilen Abdulkahar Karasaç ile irtibatı yer aldığı kanıt edilen İsa Zorlu yakalanmış, kendince sorun oluşturulan Zorlu, evvela duruşmada boşaltma edilmişti. Henüz yakalanamayan Karasaç kendince da al sütun çıkarılmıştı.

Saldırıda geçer cephaneleri Mardin'den İzmir'e taşımış yer aldığı ve teröristlere teyit etmiş yer aldığı belirleme edilen Delil Hıso da Suriye'de yakalanarak Türkiye'ye getirilmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler