USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Spor

İşitme engelli olimpiyat şampiyonu Muhammet Akdeniz'in maksadı 'efsane' olmak

Milli güreşçi Muhammet Akdeniz, "Rıza Kayaalp ve Taha Akgül menfaatlerini kanıtlamış yukarı düzem güreşçiler, ego de onların önünde gidiyorum." dedi

İşitme engelli olimpiyat şampiyonu Muhammet Akdeniz'in maksadı 'efsane' olmak
17-06-2022 13:03
Ankara

Samsun'da 2017 senesinde planlı İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları'nda (Deaflympics) kalburüstü madalya elde eden milli güreşçi Muhammet Akdeniz, Rıza Kayaalp ve Taha Akgül'ün önünde derece derece güreşin "efsane" adları arasına girmeyi hedeflediğini söyledi.

Adana'da 2006'da güreşe başlamış bulunan 27 yaşındaki Muhammet Akdeniz, AA Spor Sohbetleri'nde hedeflerini anlattı.

Güreşe gövde eğitimi öğretmenim teşvikiyle başladığını anlatım fail Akdeniz, ''Türkiye seçmelerinde Kayseri Güreş Eğitim Merkezi'ne girmeye doğruluk kazandım. İlk ehemmiyetli madalyamı 2011'de Türkiye Şampiyonası'nda aldım. Sonra Ankara MTA Kulübü'ne geçtim, kulağımdaki problemi antrenörlerim ayırt etti. Sağlık kontrollerinden sonradan hem alışılagelen branşta bununla birlikte işitme engelliler dalında güreşmeye başladım." diyerek konuştu.

İşitme engelinin çırılçıplak dü kulağında da car olmamasından kaynaklandığını özetleyen Muhammet Akdeniz, "Hayatımın dönüm noktası bulunan madalyayı 2013'te Bulgaristan'da hekim raporuyla katıldığım olimpiyatlarda ikinci adına kazandım. 2017'de Samsun'da 23. İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları (Deaflympics) şampiyonu oldum. 2018'de Rusya'da dünya, 2019'da da Belarus'ta Avrupa şampiyonu oldum. 2021 senesinde evren üçüncülüğüm var. 24. İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları'nda da ikinci adına kürsüye çıktım." ifadelerini kullandı.

Brezilya'da mindere 2. olimpiyat altını düşüncesince çıktığını anlatım fail Akdeniz, şunları söyledi:

"Şampiyonluk ile ikincilik ortada dağlar denli ayırt var, bayrağınla marşını bütün dünyaya dinletiyorsun, bu müşterek sporcunun gelebileceği en erdemli seviye. Hedefimin altında kaldım fakat baş döndürücü çalışmadığım düşüncesince ve ya antrenmanlarımı aksattığım düşüncesince değil, herhangi müşterek nesne baş döndürücü güzel gidiyordu, ayrıca turnuvanın favorisini önce turda yendim. Ama o maçta kaburgam sakatlandı, 7-0 öndeyken ve sonradan işler baş döndürücü zorlaştı. Çeyrek bitiş ve nısıf bitiş maçlarını yenerek baş döndürücü şükür finale çıktım fakat tün sabaha denli uyuyamadım. Maça çıkmamayı düşündük fakat akıbet anda mücadele etmek düşüncesince çıktım, yaşadığım biberli beni baş döndürücü engelledi."

"Rıza Kayaalp, Taha Akgül üzere abilerimizle egzersiz yapıyoruz"

Elde etmiş bulunduğu başarılara baş döndürücü fiilen ulaştığını özetleyen milli güreşçi, haftada 6 çağ egzersiz yaptığını, herhangi müşterek çağ sınırlarını zorlayarak çalıştığını söyledi.

Beslenmesine de baş döndürücü nazarıitibar ettiğini anlatım fail Muhammet, "Olimpiyatlardan dirimsel gelmez evren şampiyonasına hazırlanmaya başladım. Güreş anca müşterek spor ki müşterek ay çalışırsın 2 çağ bırakırsın, en başa art dönersin." dedi.

ASKİ Spor Kulübü'nün sporcusu bulunduğunu da hatırlatan milli güreşçi, "Kulüpte 6-7 hocayla çalışıyoruz, bütünü de özlük branşlarında değerli reşit hocalar. ASKİ Spor Kulübü fevk dozaj müşterek kulüp, Rıza Kayaalp, Taha Akgül üzere abilerimizle egzersiz yapıyoruz, aşındırmak yiyoruz, bu yüzden şanslıyım. Rakiplerimizi karşılaşma karşılaşma değerlendiriyoruz zira turnuvada kimin çıkacağını bilmiyoruz. Ben azami ölçüde olayım yeter, özlük sınırlarımızı zorluyoruz." halinde konuştu.

Türk güreşinin söylence onama edilen adları Taha Akgül ve Rıza Kayaalp ile ayrımsız ortamda olmanın ayrım güreşçi düşüncesince dokunulmazlık bulunduğunu vurgulayan Muhammet, "Rıza abinin en şişman ayrıcalığı daim savaşması, karşılaşma 6 dakikaysa 6 dakika savaşıyor. Onların o disiplinleri, o kavgacı özelikleri, o disiplinli hayatları filhakika yetiyor bize. Onlarla ayrımsız salona girdiğin devir güzel müşterek sportmen bulunduğunu hissediyorsun." ifadelerini kullandı.

Antrenmanlara cimnastikle başlayıp, hususi tekniklerin arkası esna eşleşip güreş yaptıklarını özetleyen milli sporcu, "Antrenmanda takıldığımız müşterek nesne bulunduğu devir Rıza tuvalet soruyoruz, o da bildiklerini aktarıyor. Avrupa şampiyonu Atakan Yüksel ile de uygun güreşiyoruz. Rıza ve Taha abiler kendini kanıtlamış fevk dozaj güreşçiler, ego de onların önünde gidiyorum. Çünkü müşterek olimpiyat şampiyonluğum, dü olimpiyat ikinciliğim, müşterek dünya, dü Avrupa şampiyonluğum, dü evren üçüncülüğüm var." halinde konuştu.

"Dünya şampiyonu, olimpiyat şampiyonu adına doğmadım"

Güreşin yaşamını müspet yönde değiştirdiğini de özetleyen ay-yıldızlı sporcu, şöyleki konuştu:

"Güreşin bana tinsel adına verdiği en şişman şey, 'Türk bayrağı, Türklük ne demek, İstiklal Marşı ne demek' bulunduğunu gösterdi. Bu ülkenin bayrağını, emlak haricinde İstiklal Marşı'nı okutup dalgalandırdım. Sokağa çıktığımda müşterek sembol gördüğüm devir onurlanıyorum zira onun düşüncesince müşterek şeyler yaptım. Bu kişiye baş döndürücü şişman müşterek güdeleme veriyor. Küçük kardeşlerime şurası önerebilirim, ego evren şampiyonu, olimpiyat şampiyonu adına doğmadım. Ben de 10-11 yaşlarında güreşe başladım, nazar boncuğu nesne ırak değil. Hedef koyduktan sonradan adım adım ilerliyor. Kendimi hususi hissediyorum, zira olimpiyat şampiyonuyum, ülkemin İstiklal Marşı'nı bütün dünyaya dinlettim.

Ayrıca devletimiz maaşlar veriyor, atamalar yapıyor, ödüller veriyor, baş döndürücü şükür bugün güreş yardımıyla kafam şen müşterek gencim. Güreş benim hayatıma baş döndürücü nesne kattı."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a desteklerinden çevre teşekkürname fail ve yaşamış bulunduğu müşterek vakası paylaşan ay-yıldızlı güreşçi, laflarını şöyleki sürdürdü:

''Cumhurbaşkanımızın müşterek kabulünde biricik işitme engelli sportmen bendim, bana gelene denli on paralık konuşmadılar, altını takıp geçtiler, esna bana erişince ayraç diliyle 'seni seviyorum' dedi. Ben de o devir otomatik şekilde 'ben de sizi seviyorum, Başkanım' dedim. 'Konuşuyor bu' dedi. Öyle müşterek anımız oldu.

Herkes bana nite konuşabildiğimi soruyor, şöyleki benim Rus ve İranlı rakiplerim de böyle. Teknik bölümü şu, mutedil kulakta desibel, işitme kaybınız yüzdelik 50'nin üstüne çıkıyorsa, işitme engelliler dalında güreşebiliyorsunuz. Tabii ki duymamız da alışılagelen kişilere mucibince az."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler