USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

İşgalci şekile bürünen “Streptokok A” bakterisinde ölüm riski

Geçtiğimiz günlerde 3 yaşındaki Aras Sönmez'in vefatına etmen yerine bildik strep A (A grubu Streptokok) bakterisi ile ilgilendiren Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, “Nadiren de olsa bu bakteri çeşidi invaziv ve ya işgalci (invaziv) niteleyerek adlandırdığımız şekile bürünerek

İşgalci şekile bürünen “Streptokok A” bakterisinde ölüm riski
27-01-2023 15:07

Avrupa'da Strep A bakterilerinin niçin bulunduğu ölümsek illet vakaları, eski yıllara gereğince asıl müşterek artma gösterdi. Dünya çapında tedirginliğe niçin bulunan bakteri, geçtiğimiz günlerde Ankara'da canlı 3 yaşındaki Aras Sönmez'in de vefatına faktör oldu. Genelde Strep A bakterisinin oluşturduğu enfeksiyonların bol geçit enfeksiyonu (ateş, geçit ağrısı) belirtileri ile seyrettiğini kail Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, bakterinin seyrek de olsa vücutta işgalci şekile bürünerek ölüm riskini oluşturduğuna ilişkin uyarılarda bulundu.

En baş döndürücü 10 gözyaşı altı çocuklarda görülüyor

Strep A'nın dünkü müşterek bakteri türü olmadığını kail Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, “Aslında bildik ve gelişigüzel devir da enfeksiyona kez açan müşterek bakteridir. En baş döndürücü görüldüğü kadro ise çocuklardır. Özellikle anaokulu, çocuk yuvası ve ilkokuldaki çocuklarda yayılmış yerine enfeksiyon karşılayıcı müşterek bakteri çeşididir. Yaptığı enfeksiyon çoğu kez bol oluyor. Yani geçit ağrısı, ateş, halsizlik, yüzdelik kızarma ve vücutta çer çöp üzere müşterek tabloya kez açmaktadır. Olağan beklediğimiz hadise bu. Ancak seyrek bu bakteri boğazda kalmayıp vücuda yayılabiliyor. Akciğerleri, kanı, özelikle et yiyici bakteri yerine bildiğimiz şeklinde bünyenin öteki alanlarını perişan fail müşterek bir vaziyete dönüşebiliyor. Buna invaziv yahut işgalci şekil diyoruz. İşte bu ölüme faktör bulunan fenomen Streptokok'un bulunmaz tanıdık invaziv kısaca işgalci şekli” dedi.

Viral enfeksiyonlar bakterinin işgalci şekile bürünmesine faktör oluyor

Özellikle Eylül 2022'den itibaren Avrupa'daki 10 gözyaşı altı çocuklarda bakterinin işgalci şeklinde artma görüldüğünü ve bunun da en şişman nedeninin viral enfeksiyonlardaki artma bulunduğunu tabir fail Prof. Dr. Şerefhanoğlu, “Covid pandemisi ile beraberce viral enfeksiyonlarda müşterek eksilme olmuştu. Fakat geçtiğimiz seneden itibaren viral enfeksiyonlarda gene müşterek artma var. Viral enfeksiyonlarla birlikle bu Streptokok'un kez açmış bulunduğu enfeksiyonda da müşterek artma var. Özellikle influenza (grip) virüsü ile A grubu Streptokok enfeksiyonu beraberce olduğunda bu bakteri enfeksiyonu elan ağırbaşlı seyredebiliyor. Bu işgalci seçimi dediğimiz enfeksiyon seklini alabiliyor. Yani pandemiden sonradan viral enfeksiyonlarda müşterek artma olması Streptokok'un işgalci şeklinin ortaya çıkmasına döşeme hazırlamış olabilir” şeklinde konuştu.

Yakın sürede yukarı teneffüs yolu enfeksiyonu geçirmiş kollar dikkat

Tamamen mıhlı çocuklarda üstelik bu bakterinin ölümsek yerine seyredebileceğini ancak benzeyen sürede yukarı teneffüs yolu enfeksiyonu nâkil çocuklarda extra uyanıklık edilmesi icap ettiğinin altını çizen Prof. Dr. Şerefhanoğlu, “Bağışıklık sisteminin huzursuz bulunmasına on paralık ister yok. Tamamen mıhlı çocuklarda da olabiliyor. Ama ilkin benzeyen sürede yukarı teneffüs yolu enfeksiyonu geçirmiş olanlarda risk az buçuk elan fazla. İnflüenza virüsü dokuda değişikliğe niçin yerine bu bakterinin tutunmasını kolaylaştırmakta ve başkaca muafiyet sistemini bozabilmekte ve bu bakterinin işgalci türü almasını kolaylaştırmaktadır. Öncelikle aileler ve hekimlerde bu mevzuda müşterek farkındalık oluşturulmalıdır. Özellikle yukarı teneffüs yolu enfeksiyonu mevcut çocuklarda iyileşmenin olmaması yahut kötüleşme ayırt edilmesi biçiminde hemen doktora gidilmeli. Yüksek ateşle seyreden olgularda bu bakteri varmı niteleyerek sınav yapılmalı. Boğazdan meydana getirilen müşterek sürüntü testi ile müşterek iki dakika ortamında ferah ferah belirleme edilebilir. Bakteri belirleme edilmesi biçiminde de çabucak antibiyotik başlanmalıdır” dedi.

“Grip aşısının aracısız tesiri bulunduğu görülmedi”

Grip aşısının aracısız can alıcı olduğuna ilişkin müşterek belirgi olmadığını da kail Şerefhanoğlu laflarını şöyleki sonlandırdı:

“Grip aşısı inflüenzayı azaltabilir tek gene de bu işgalci bakteri grubunu azalttığı görülmemiş. Fakat enflüanza aşısı ile inflüeanzayı elan bol geçirirsek müşterek belki Streptokok'u da azaltabilir. Ama enflüanza aşısı ile aralarında fidan müşterek alım satım gösterilmemiştir. Bu bakterinin işgalci türü müşterek vakitler bu yana olabilmekte idi. Sadece bu yıl müşterek artma var. Bu artışın en ehemmiyetli nedeni de viral enfeksiyonlarda artma olması. Bu sebeple ilkin çocuklarda viral enfeksiyonların iyileşmemesi yahut çocuğun umumi yerinde kötüleşme olması biçiminde kesinlikle hızlıca doktora başvurmalarını kaynak ederim.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler