USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Güney Afrikalı down sendromlu sanatkâr Türkiye'yi resmediyor

Güney Afrikalı down sendromlu ressam Alex Maswanganyi, eserlerinde, aşırı sevilmiş olduğu Türkiye'den motiflere toprak veriyor.

Güney Afrikalı down sendromlu sanatkâr Türkiye'yi resmediyor
02-12-2022 20:09
Johannesburg

Beyaz rasist apartheid ile mücadelenin en önde mevrut merkezlerinden Soweto, ülkenin DOĞRU zamanı açısından sembolik ciddiyete cemaat birlikte semt. Ayaklanmalara ve katliamlara oyunluk reşit sokaklarıyla burada Güney Afrika'nın acıklı zamanı yatıyor.

Rejim kabilinden "siyahi iskan bölgesi" adına mensur edilen bu adlı sanlı "township", zaman çoğunluğu siyahilerden oluşan milyonu epey birlikte nüfusa ev sahipliği yapıyor.

Soweto, bire birlikte sürede Johannesburg'un önde mevrut kültür-sanat merkezlerinden. Müzik ve dansın yaşamın ayrılmaz parçası bulunduğu bu semt, Güney Afrika sanatına dünkü esame kazandırıyor. Sowetolu 25 yaşındaki tabela sanatçısı Alex Maswanganyi de bunlardan biri.

Ressam Maswanganyi, Soweto sokaklarından Türkiye'ye uzanan kavi hayatını AA muhabirine anlattı.

Down sendromu ve ihtisas rahatsızlığıyla dünyaya geldiğini, ailesiz büyüdüğünü ve yaşadıklarının üstesinden, tabela çizerek gelmeyi başardığını tamlayan Maswanganyi, "Geçimimi bildirmek düşüncesince sokaklarda tavuk barbekü pişirip satıyorum, arada pentür değişiklikler işlerine gidiyorum, Soweto Kulesi nezaretli yegâne menfez teneke barakada oturuyorum ve sadece sanatıma kilitlenmek istiyorum." dedi.

Maswanganyi, bu barakanın rahmet yağdığında ıslanmayacak birlikte köşesinde Yunus Emre ile Nelson Mandela'nın portrelerinin birbirine baktığını belirterek "Yunus Emre'yi barış, yârenlik ve el birliği düşüncesince gürültü vermiş birlikte figür adına nitelendiriyorum ve bu manada Yunus Emre ile Nelson Mandela'nın bire birlikte gösterime cemaat bulunduğunu düşünüyorum." niteleyerek konuştu.

"Sahip olduğum yegâne oyun, mermi kalemimle tabela çizebilmekti"

Oldukça donsuz birlikte ailede dünyaya geldiğini vurgulayan Maswanganyi, rastgele birlikte eğitimi sıfır babasının, harcamaları karşılayabilmek düşüncesince birlikte soyguna karıştığını anlattı. Maswanganyi, "Bunun düşüncesince kentin alkan ve mülk sahibi kesiminin yaşamış bulunduğu banliyölerden birine gitti. Bu, onun evvel suçu değildi. Birçok suçtan sabıkalıydı. Yakalandı, tutuklandı." ifadelerini kullandı.

Maswanganyi, babasından birlikte hâlâ bilgi alamadıklarını, birlikte doktorun ihtimam harcamalarını üslenmesiyle yaşamda kalabildiğini dile getirdi.

Annesinin onu daha 4 yaşlarındayken ablasıyla birlikte teneke gecekonduda bırakma yazar gittiğini kail Maswanganyi, ev sahibinin kendisini evlatlık edindiğini kaydetti.

Maswanganyi, keyif hali zımnında başka çocuklarla oynayamadığını belirterek şu halde bitmeme etti:

"Kendimi dört başı mamur bu bulunan bitenden uzaklaştıran yegâne şey, tabela çizmekti zira cemaat olduğum yegâne oyun, mermi kalemimle tabela çizebilmekti."

"Türk geçek sanatçısı Refik Çarıkçı'dan esas şeyleri öğrendim"

Maswanganyi, Türk kültürüyle 2019'da Johannesburg'daki Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) güzel yazı sanatı kursunda tanıştığını belirterek "Aradığım ağırşak buydu fakat tutarı 2 bin rand (2 bin 133 Türk lirası) idi. Bu derece param yoktu. Bunun düşüncesince sağda solda çalıştım fakat bu parayı depolamak bedava olmadı fakat 4-5 haftada toparlayabildim." dedi.

Bu 6 haftalık kursta Türk geçek sanatçısı Refik Çarıkçı'dan birtakımı esas şeyleri öğrendikten sonraları Türk kültürüne bulunan ilgisinin arttığını dile getiren Maswanganyi, bundan böyle eserlerinde Türkiye'ye hâlâ aşırı arazi vermeye başladığını söyledi.

Maswanganyi, hâlâ sonraları YEE'de zatî sergisini açtığını ve eserlerinin aşırı beğenildiğini vurgulayarak şu halde bitmeme etti:

"Türk Büyükelçi, resimlerimi aşırı beğendi ve bana Türkiye’ye gidip resimlerimde arazi verdiğim bölgeleri rüyet fırsatını arz buyurmak istediğini anlattı fakat vatandaşlığım fark yoktu. Bunu nite yapacaktım? Türkiye’ye nite gidecektim? Onlara bununla ilgilendiren birlikte nesne söylemedim, birlikte halde oldurmaya baktım."

Bunun düşüncesince Nelson Mandela'nın torunu Ndlika Mandela ve Türkiye'nin Pretorya Büyükelçisi Ayşegül Kandaş ile birlikte ışık çektirip etiket düşüncesince ilgilendiren kuruluşa gittiğini özetleyen Maswanganyi, "Ben 24 yıl süresince etiket alamadan yaşadım fakat o gün, elimdeki fotoğrafı görevlilere gösterdiğimde aracısız ilgilendiler. Aynı güneş arasında mevlit sertifikamı verdiler, 2 hafta süresince de kimliğim çıktı." niteleyerek konuştu.

"İstanbul olağanüstüydü"

Maswanganyi, güzeşte ay Türkiye'yi görüşme buyurmak düşüncesince yola çıktığında öz mahallesinde dünya dışına çıkan evvel eş olduğuna ayraç ederek bu durumun mahallede birlikte "Türkiye gündemi" yarattığını, kişilerin kendisiyle alım çalım duyduğunu söyledi.

Türkiye'de insanlardan görmüş bulunduğu samimiyet, ülfet ve misafirperverlikten çevre aşırı bahtiyar bulunduğunu tamlayan Maswanganyi,"İstanbul olağanüstüydü. Aşırı kalabalık, 20 milyondan birlikte tomar insanoğlu var. Barış, sevgi, zamanı binalar, 24 vakit canlı birlikte şehir, insanoğlu uyumuyor. Sokaklarında tamamıyla giden bazıları var. Bunu aşırı sevdim ve huzurlu, kusur yok." değerlendirmesinde bulundu.

Maswanganyi, YEE'de Türkçe kurslarına bitmeme ettiğini belirterek "Gelecekteki hedefim, Türkiye'ye gidip Türkçemi ve sanatımı geliştirmek. Ülkelerimiz arasındaki kültürel bağların kuvvetlenmesine iane buyurmak istiyorum." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler