USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Gençler arasında artan obezite kanser paylarını arttırıyor

4 Şubat Dünya Kanser Günü zımnında açıklamalarda mevcut Prof. Dr. Mustafa Uygar Kalaycı, “Özellikle çoluk çocuk arasında sonuç 10 yılda 10 kıvrım artan obezite ide verici. Çünkü obezite kanserin ihzari faktörlerindendir” dedi.

Gençler arasında artan obezite kanser paylarını arttırıyor
03-02-2023 21:09

Kanser hala henüz en aşırı ölümle sonuçlanan rahatsızlıkların başlangıcında geliyor. Bu çerçevede sahn kurtaran bozukluk “erken teşhis” düşüncesince farkındalık peydahlamak hesabına 4 Şubat “Dünya Kanser Günü” şekilde adlandırılıyor. Konuyla ilgili şekilde Genel Cerrah Prof. Dr. Mustafa Kalaycı kanserin bozukluk ve neticeleri ile ilgili, Psikiyatri Shafiga Ünal ise psişik tesirleri üstünde değerlendirmelerde bulundular.

“Öncelikle obeziteden doğurmak zorundayız”

Kanser ile ait şekilde aşırı kiloluluğun kazalı boyutlara ulaştığını aktaran Atlas Üniversitesi Cerrahi Tıp Bilimleri Başkanı ve Medicine Hospital Genel Cerrahlarından Prof. Dr. Mustafa Uygar Kalaycı, ilkin çoluk çocuk arasında rakamların gün günden arttığına nazarıitibar çekti. Prof. Dr. Kalaycı er tanının değme devir aşırı ehemmiyetli bulunduğunu hatırlatarak, “İlaç ve kalıtım bilimi dair gelişmelerin yaşanması, cerrahide henüz faziletli standartlara erişilmesi kanserle ait aşırı müspet gelişmeler. Fakat günümüzdeki yanında kadro koşullar da kanserle ait şekilde bizim şansımızı azaltmaktadır. Bunlardan en önemlisi ilaç almamaktır. Gelişmiş ve büyümekte bulunan devletlerde yiyecek içmece alışkanlıkların değişmesi, anık besin tüketiminin aşırı çoğalması obeziteyi arttırırken olanak olmasına rağmen tarama programlarına nazarıitibar etmemek kanserle ait şekilde bizim ilaç kabul etme ihtiyacımızda ehemmiyet bildirme fail ipuçları vermektedir. Öncelikle obeziteden doğurmak zorundayız. Ülkemizde geçmiş çaylaklık çağında aşırı ehemmiyetli yanında dava biçimine gelmiştir. Türkiye'de çoluk çocuk arasında obezite sonuç 10 yılda 10 kıvrım arttı. Obezite nice kanser türünde ihzari faktörlerden yanında tanesidir. Meydana getirmiş bulunduğu süreğen yangılı faktörlerin çoluk çocuk arasında çoğalması beni aşırı endişelendiriyor. Bu nedenden dolayı obezite kaynaklı kanser oranları da artıyor” dedi.

“Tarama programlarına paydaşlık artmalı, dosdoğru beslenilmeli”

Sağlıklı tagaddi alışkanlıklarının kazanılması ile baş başa engelleyici faktörler şekilde tarama programlarına katılımların çoğalması icap ettiğini de kail Prof. Dr. Kalaycı, “Tarama programları yönünde vatanımızda tıbbi maşa kategorisi aşırı yüksektir. Özellikle keyif bakanlığımızın balıketinde bumbar ve emcek kanseri düşüncesince tarama programları düzenlediğini tamamı yurttaşlarımız bilmeli. 50 gözyaşı üstündeki herkesin, el sağlığı ünitelerinde, keyif ocaklarında, tamamı hususi ve büyüklük hastanelerinde tarama programlarından hekimler yoluyla faydalanmalıdır” halinde konuştu.

“Ruhsal bunalımlar ve psişik şikayetler kanser otama dönemini arttırıyor”

Kanser hastaları üstündeki psişik halleri değerlendiren Medicine Hospital'dan Psikiyatrist Shafiga Ünal ise ilkin cerrahi teşebbüs sonrası eksen depresif bozukluklara aşırı pıtrak rastlandığını söyledi. Psikiyatrist Shafiga Ünal, psişik sorunların otama dönemini uzattığını bu nedenle hastaların psişik açıdan dayanak noktası görmesi icap ettiğini tabir etmiş bulunduğu açıklamasında şunları söyledi:

“Kanser hastalığında otama sürecinde ve ahir çağda ilkin hastanın psişik hali ve bunları etkileyen içtimai faktörler aşırı önemlidir. Hastalarda çoğu kez sarsıntı sonrası stres, yas, eksen depresif ve düşünce denli bozukluklara rastlayabiliyoruz. Özellikle cerrahi teşebbüs sonrası eksen depresif ve düşünce bozukluğu türlerine aşırı rastlanmaktadır. Hastalığın giriş etabında ilkin katlanamama ve felaketleştirme halleri görülebilir. Bu boyut hastanın dirim kalitesini, otama uyumunu bozmakta ve süreci uzatmaktadır. Hastalıkta, gövde sağlığıyla baş başa ruh bilimi sağlığın da dobra olması tedavideki muvaffakiyet oranını arttıran ehemmiyetli yanında faktördür. Ruhsal sağlığı ne derece düşüt olursa hastanın kanseri yenme isteği, arzusu o derece azalır.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler