USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

GAP'la suya mülaki çiftçiler istihsal şekillerini değiştirerek verimi artırdı

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) sebebiyle suya mülaki ve çağcıl tarımla tanışan çiftçiler, şuurlu üretimle yılda 3 ürüne derece verim alarak gelirlerini yükseltmenin mutluluğunu yaşıyor.

GAP'la suya mülaki çiftçiler istihsal şekillerini değiştirerek verimi artırdı
06-11-2022 14:54
Şanlıurfa
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}GAP'la suya mülaki çiftçiler istihsal şekillerini değiştirerek verimi artırdı

Şanlıurfa, Gaziantep, Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Kilis, Mardin, Siirt ve Şırnak'ı havi GAP, yaşama geçirildiği 1989'dan beri geçerli projelerle semt halkının nice bölgede kalkınmasını sağladı.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, GAP bölgesindeki 9 ilin elan evvel Türkiye'de minimum mütekâmil bölgelerinden biriyken, planlı projelerle bölgenin dirimsel ve zenginlik seviyesinin 10 kıvrım arttığını söyledi.

GAP kapsamında bölgede ağırbaşlı anlamda yatırımların bitmeme ettiğini tamlayan Çullu, "Günümüze derece 10 bilyon doların üstünde zirai dış satım olmuş. İhracatın haricinde semt insanının bambaşka yerlere gitmeden kişi dalında kalması açısında aşkın ehemmiyetli proje. Bu plan çabucak iktisat projesi değil, içtimai proje. Şu anne derece planlanan alanın yüzdelik 60'ı ıslak durumda. Sulama alanlarının genişlemesiyle kişilerin zenginlik seviyesinin de artacağını düşünüyorum." dedi.

Toprak ve suyun yönetimi

Çullu, bölgede suyun kullanması dair ehemmiyetli icraat yürütüldüğünü anlatım ederek, şöyleki konuştu:

"Bölgede Türkiye'nin pamuğunun yüzdelik 60'ını üretiyoruz. Bu, fıstık, buğday ve darı düşüncesince de geçerli. Bu mahsulat önümüzdeki zamanlarda elan ehemmiyet bildirme ediyor. Bu manada topraklarımızı ve suyumuzu elleme komuta etmek gerekiyor. Su bulunabilir ancak arazi bulunmaz. Bir sefer kayboldu mu milyonlarca sene beklemeniz gerekiyor. Önümüzdeki zamanlarda başta sulamayla ait sayısal planlar elan ehemmiyet kazanacak. Bizler darülfünun namına GAP İdaresi Başkanlığının destekleriyle sayısal ekincilik dair ehemmiyetli icraat yapıyoruz. GAP alıngan ve sayısal ekincilik projesi ve yazılımını geliştirerek bunu çiftçilerimizi uygulatıyoruz. Çalışmayla bölgede tarımda makbul baş döndürücü gübre, su ve ilacı azaltmaya çalışıyoruz. Yaptığımız çalışmalarda tek verim kaybı olmaksızın suda ve gübrede yüzdelik 30 artırım sağlıyoruz."

Bölgede 9 ilde çiftçilerle müşterek araya geldiklerini kaydeden Çullu, "Burada eğitimler vererek basma ve su kullanımını düşürüyoruz. Özellikle şu anda basma maliyeti faziletli müşterek ürün. Gübreyi akıllıcasına kullanmadığınız devir ya doğal kavara yağı lambası yağı olup üst çıkıyor yahut eriyip toprağın dibine giriyor. Çünkü gitgide dünyada ve Türkiye'de yeteri derece parlak su olmayacak. Bu sebeple ellimizdeki olanakları aşkın elleme değerlendirmeliyiz." niteleyerek konuştu.

Modern sulama sistemleriyle yılda 3 verim yetiştiriliyor

Ziraat Mühendisi İzzetin Kaya da GAP önceleri bölgede tarımın namevcut denecek derece azken suyun alana gelmesiyle çiftçilerin akıllıcasına yöntemlerle yılda 3 ürünü yetiştirebildiğini belirtti.

Bölgede ekincilik dalında akıllıcasına tekniklerin ve yöntemlerin kullanılması düşüncesince dayanak verdiklerini özetleyen Kaya, "GAP ile baş başa insanlarımız kişi topraklarında çalışıyor. Kendi üretimini toprağında yaparak geçimini sağlayabiliyor. Çiftçilerimiz anadan görme yöntemlerin yanlışlarını bırakma yazar elan elleme verim kesbetmek düşüncesince teknolojik aletlerle toprakları işlemeye başladı. Refah seviyesinin artmasıyla çiftçilerimiz elan çelimli ekincilik aletlerini kullanıyor. Daha evvel yabani sulama yapılırken bugün çiftçilerimiz fevvare ve sekte sulama yöntemlerini kullanıyor. Bu hem harcamalarını azaltıyor bununla beraber hasılatını yükseltiyor. Bizlere de çiftçilerimize değme muhtelif mevzuda araştırma görevlisi olmaya çalışıyoruz." dedi.

Artık kişi tarlalarında istihsal yapıyorlar

Çamlıdere Mahallesi'nde 30 senedir rençperlik özne Yasin Çiçek ise GAP önceleri sezonluk ekincilik işçisi namına bambaşka yerlere çalışmaya gittiklerini, suyun gelmesiyle kişi tarlasında istihsal yaptığını söyledi.

Yıl süresince dü verim yetiştirdiğini dile getiren Çiçek, "Eskiden buğday ekiyorduk, müşterek sene bekliyorduk, demincek buğday hasat ettiğimiz derece hesabına ikinci verim namına hav yahut darı ekiyoruz. Çok elleme verim de alıyoruz. Eskiden aşkın mağdurduk, demincek kral derece yaşıyoruz. Hiç hiç kimseye kadın olmaksızın yaşıyoruz. Tarlalarımızda elan evvel yabani sulama yaparken imkanların artmasıyla damlama yahut fevvare kullanıyoruz. Bu da verimimizi artırıyor." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler