USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Fark etmeden defalarca kalp aksesi geçirdi, doğumsal hastalık 41 yıl sonra ortaya çıktı

 Uzun süredir döş ağrısı çekici 41 yaşındaki Selim Ay'ın ağrıları iddiaya gereğince senelerdir savaşım etmiş bulunduğu ankilozan spondilit sorununa bağlanırken, Ay'ın doğumsal birlikte kalp hastalığı bulunduğu 41 yıl sonra ortaya çıktı.

Fark etmeden defalarca kalp aksesi geçirdi, doğumsal hastalık 41 yıl sonra ortaya çıktı
04-01-2023 12:10

Farkında olmaksızın defalarca kalp aksesi geçirdiği belirlenen Ay'ın ameliyatını meydana getiren Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Melike Elif Teker Açıkel, "Defalarca kalp aksesi geçirmişti, bilincinde değildi zira mevcud bambaşka ortak rahatsızlığı ankilozan spondilitten çevre daim cezaevi gerisi edilmişti. Doğuştan kalp anomalisi, hastamız 41 yaşlarındayken ayırt ediliyor. Çok seyrek gördüğümüz ortak vaka, bana dediği şey; ‘Ne olabilmekte dahil edin, aksi taktirde intiharı düşünüyorum'du şu an oldukça iyi” dedi.

Omurgayı tutan, ahali ortada belirti romatizması yerine da tabir edilen ankilozan spondilit hastası 41 yaşındaki Selim Ay, levent boylu süredir ağrılar çekiyordu. Göğsünde ve vücudunun türlü bölgelerinde hissettiği ağrılar zımnında seneler içinde kesif pıtrak doktora revan Ay, problemlerinin daim ankilozan spondilite bağlandığını tabir etti. Bu süreçlerde defalarca hastaneye kaldırılan ve dip bakımda küsurat Ay ve ailesi de sıkkın süreçler yaşadı. İddiaya layıkıyla ayırt etmeden defalarca kalp aksesi geçirdiği belirlenen Ay'ın doğumdan mevrut kalp rahatsızlığı da mükemmel 41 yıl sonra ortaya çıktı. Edinilen bilgiye layıkıyla gittiği nice sayrılarevi rahatsızlığına dirlik ameliyatı faziletli riskli bularak gerçekleştirmek istemedi. En son göğsünde hissettiği dip dert sonrası Sultangazi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran Ay düşüncesince meydana getirilen araştırmalarda Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Melike Elif Teker Açıkel ve kadrosu operasyonu gerçekleştirebileceklerini tabir etti. Hazırlıkların peşi sıra ameliyata tahsil edilen Ay'ın kalp rahatsızlığı değerli ameliyatla giderildi. Ağabeyi başağrısı yaşadığında kendisinin de ayrımsız şeyleri hissettiğini tabir eden ikizi Selime Ay da kalbi düşüncesince incelemeler yaptırırken Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Melike Elif Teker Açıkel, hastalık ve meydana gelen operasyona bağlı bilgelik verdi.

“Anomali, hastamız 41 yaşlarındayken ayırt ediliyor”

Hastasının rahatsızlığına müteveccih mütekellim Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Melike Elif Teker Açıkel, “Ankilozan spondilit hastası ve ne efsus ki yaşamış bulunduğu kardiyak sorunları daim bu hastalığa bağlamış durumdalar. Hastamıza aut merkezde meydana getirilen analiz ve tekitlerde görülüyor ki konjental doğrusu çırılçıplak kalp damarlarında sapaklık mevcut. Normalde kalpte iyi ve sol koroner arterler bulunmakta, 2 ayrı radikal çıkar. Hastamızdaysa iyi koroner atardamar sol yandan çıkıp aort damarının geri çeşidinden dolanıp iyi tarafa gidiyordu. Bu sebepten de iyi tarafı aort damarından çevre durmaksızın tazyik altında kalıyordu ve hastamız küçük ufak kalp krizleri geçiriyordu. Dış merkezde beş altı yerde meydana getirilen tahlillerinde, ayırt edilmekte ki kalp krizini yayınlayan değerde yükselmeler mevcutken anjiyo yapılıyor. Bu anomali, hastamız 41 yaşlarındayken ayırt ediliyor. Doğuştan mevcud ortak rahatsızlığı ne efsus ki bambaşka ortak rahatsızlığından çevre ayırt edilememiş. Hastamız da bu süreçte durmaksızın ağrılar çekmiş ve kader yapıtı meydana getirilen ortak koroner anjiyoda bu anomalisi ortaya çıktı. Biz de elimizden geleni yapmış olup hastamızı rahatlattık, ameliyatını yaptık.

“Defalarca kalp aksesi geçirmişti fakat bunun bilincinde değildi"

Kalple ait rahatsızlığa müteveccih gerekeli müdahaleyi yaptıklarını özetleyen Doç. Dr. Melike Elif Teker Açıkel, “Ortalama 3-4 vakit sürdü ameliyatımız. İkizlerin birbirini hissetme huyu varmış, kardeşi de aralık aralık ağrıları bulunduğunu tanım etti. Şimdi onun kardiyak nedenlerine bakıyoruz, ihtimal onda da bulunmaktadır bilemiyoruz. Bize geldiği devir defalarca kalp aksesi geçirmişti fakat bunun bilincinde değildi zira mevcud bambaşka ortak rahatsızlığı ankilozan spondilitinden çevre daim cezaevi gerisi edilmişti. Biz kalp rahatsızlığına mukteza bulunan müdahaleyi yaptık. Şu an günce yaşamına kavuştu. Çoğu devir konjental (doğuştan) kalp rahatsızlığı ne efsus ki cezaevi gerisi edilebiliyor ve ya bambaşka ortak hastalığın semptomlarıyla baş başa bulunduğu düşüncesince kendini saklayabiliyor. Çok seyrek gördüğümüz ortak vaka, benim önemli gördüğüm olaylardan biri, genellikle ne efsus ki bu çeşit şeylerde ansızın ortak kalp kriziyle vefatla sonuçlanabiliyor. Dünya çapında da aşırı ortak tomar tanıdık ortak gidiş değil düpedüz fakat Selim Bey şanslıydı. Sıkıntılar yaşadı fakat şu an en azından o teessürat bitti. Bana dediği şey; ‘Hocam ne olabilmekte dahil edin, aksi taktirde intiharı düşünüyorum' ruhsal yerine bu ağrılardan çevre aşırı ağırbaşlı adım yıpranmıştı”

“Bu ağrılarla yaşamaktansa yaşamayayım şimdi iyiydi, o derecede sıkıntılarım vardı"

Yıllarca hissettiği döş ağrılarının ankilozan spondilit rahatsızlığına bağlandığını özetleyen 41 yaşındaki Selim Ay, “20 senedir ankilozan spondilit hastasıyım. Göğüs ağrısını daim bu hastalığa yorduk, 20 senedir döş ağrısı çekiyorum fakat kalple ait tek şeye başvurmadık. En son sıradan derecede kalp ağrım oldu, bambaşka ortak hastaneye başvurdum, anjiyo oldum. Bu kalp haslet rahatsızlığım meydana çıktı. Konsey sonucunda cerrahi dahil edemeyeceklerini, riskli bulunduğunu söylediler ve taburcu ettiler. Sonra işime döndüm, çalıştım gine ağrılarım oldu. Bu el bambaşka hastaneye başvurdum gine orada kalp aksesi geçiriyorum niteleyerek dip bakıma aldılar. Orada da riskli buldular, cerrahi dahil edemediler, taburcu ettiler. En son bu hastaneye müracaat yaptım. Sağ olsun Melike Hanım geldi, vizit yaparken ‘ben seni cerrahi dahil ederim' dedi, ego de güvendim, cerrahi dahil olduk. Bu ağrılarla yaşamaktansa yaşamayayım şimdi iyiydi, o derecede sıkıntılarım, aşırı biçimsiz ağrılarım vardı. Doktorlarım dese bana ortak de kalp filmi çekelim niteleyerek demediler. Şu an geçmişteki döş ağrısı yok, başlangıçta çarpıntım, coşku duygusu olurdu, onlar geçti, tek şeyim yok. Bu alevli ağrılarımın kalp aksesi bulunduğu söylendi, tığ bilemiyorduk, bambaşka hastalığa yoruyorduk” halinde konuştu.

“Ona ortak başağrısı olabileceği devir ego hissediyorum”

İkizinin hüzünlerini kendisinin de hissettiğini özetleyen ve rahatsızlığın ortaya çıkmasının peşi sıra kendisinin de kontrole gittiğini tabir eden 41 yaşındaki Selime Ay, “Ağrıları oluyordu, dip bakıma kaldırıyorlardı. 3-4 güneş dip bakıma yatıyordu ortak hastaneden çıkıyordu, sıkıştığı devir bambaşka hastaneye gidiyordu. Burada noktaladık, şükürler olsun, şu an aşırı iyi. İlk hastalanılmış bulunduğu devir acile gitti, kalple ait ortak sorunu bulunduğunu bilmiyordum. Beni aradı fakat arayana genişliğinde içimde ortak başağrısı vardı, kişilerde biçimsiz ortak obje olacakmış hissi olabilmekte ya. Kardeşim aradı ‘Kalp krizi geçiriyorum, haberin olsun, şu hastanedeyim gel' gittim. Aradığı an o ihtisas gitti, dedim bundan çevre oldu. İkiz kardeşiz ya hakeza duyguları hissediyoruz. Ona ortak başağrısı olabileceği devir ve ya bu kalem şeyler olabileceği devir ego hissediyorum, o da hissediyor. Şaşırıyoruz elbette muhtemel niteleyerek fakat oluyor, karındaş yahut koşa olduğumuzdan kaynaklı. Bu kalem emraz genetik muhtemel niteleyerek söyleniyor, koşa olduğumuz düşüncesince de ego korktum arama düşüncesince Melike Hocama geldim” ifadelerini kullandı.

Hasibe Karadağ - Emre Baba
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler