USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Doç. Dr. İba: Altılı masanın namzetlik iddiası hukukun araçsallaştırılmasına işlev ediyor

Doç. Dr. Şeref İba, altılı ganyan masanın, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023 seçimlerinde yavuklu olamayacağı" iddiasına bağlı "Tartışmanın zamanlaması maatteessüf 'şaibeli seçim' iddialarına mefruşat alıştırmak düşüncesince hukukun araçsallaştırılmasına görev

Doç. Dr. İba: Altılı masanın namzetlik iddiası hukukun araçsallaştırılmasına işlev ediyor
30-01-2023 16:07
TBMM

Seçim ve siyasetçi partiler ile yasama kurulu hukuku dalında öne çıkan eserleriyle maruf Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İba, AA muhabirine, altılı ganyan masanın 11. toplantısı ondan sonra açıklayan bildirideki, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, TBMM restorasyon sonucu almadığı müddetçe seçimlerde müşterek kere henüz oral olmasının beklenen bulunmadığı ve Anayasa'ya karşıt olduğu" iddialarını değerlendirdi.

Anayasal ve politik teamüllere yer veren İba, "Türkiye'de cumhurbaşkanları, TBMM'de bulunduğu üzere teşri zamanına layıkıyla kısaca seçme sayısına layıkıyla değil ismen sayılıyor ve adının başına kaçıncı cumhur reisi bulunduğu eklendikten sonra anlatım ediliyor. Sayın Erdoğan, acemi sistemde evvel kere seçildiğinde mazbatayla alakadar müracaat üstünde tashih yapılmıştı." diyerek konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilen 2017'deki Anayasa değişikliğinin söve 7. maddesiyle, Anayasa'nın "Cumhurbaşkanı adaylığı ve seçimi"ni düzenleyen 101. maddesinin tümden değiştirildiğini hatırlatan İba, "Anayasa değişikliğinin, rastgele maddeyi değişik zikrederek üç hamle şeklinde yürürlüğe girmesini düzenleyen söve 18. maddesine göre, 101. maddedeki değişikliklerin, 'birlikte yapılacak evvel TBMM umumi tarzı ile Cumhurbaşkanlığı seçimine bağlı takviminin başladığı tarihte' yürürlüğe girmesi öngörülmüştür. Daha önceki, 2007 metninden taşınan 'bir kimesne en aşkın dü kere cumhur reisi seçilebilir' hükmünün de arazi almış bulunduğu 101. maddenin meriyet tarihi, 30 Nisan 2018'dir. Bu tarihin geriye yürütülmesi hukuken beklenen değil." ifadelerini kullandı.

Yasama organının abesle iştigal etmeyeceğini dile getiren İba, "Eski sistemdeki Cumhurbaşkanlığının sayılıp sayılmayacağına bağlı iare çeşni düzenlemediğine göre, emektar sistemdeki cumhurbaşkanlığı periyodunu ayrıklık yakalayıp dikkate almama anlamında müşterek tercihte bulunulduğunu almak gerekir. Bu yorumun, siyasetçi gerçekliğe de henüz akıllıca bulunduğu ortada." değerlendirmesini yaptı.

Parlamento hukuku ve TBMM'nin emek vermek düzeni açısından lafızda duraksama var ise esbabımucibe ve komite tutanağı üzere teşri belgelerine bakıldığına dikkati çekici İba, komite raporunun, teşri organının iradesinin çarpıtılmasının önündeki çelimli maddesel bariyer bulunduğunu belirtti.

"Anayasa Komisyonu tutanağı aydınlatıcı ve minval foto müşterek mürşit kaptan metin"

Komisyon raporunun, Genel Kurulda bildirme edildikten sonradan kanunlaşan metnin sonuncu öne sürülen nedeni durumunda bulunduğunu özetleyen İba, şu biçimde bitmeme etti:

"Kanun tekniğinde, umumi yerine teklifin imza sahiplerinin hazırladığı umumi esbabımucibe ve çeşni gerekçeleri, komite ve Genel Kurul evrelerinde değişikliğe uğrayabilir. Hatta çeşni metni bire müşterek kalmış bulunduğu biçimde esbabımucibe değiştirilerek de bildirme edilebilir. Kanun teklifinin öne sürülen nedeni teklifi hazırlayanların iradesini, komite tutanağının öne sürülen nedeni ise komisyonun iradesini yansıtır ve değişikliğe uğramadıysa en yukarı uzuv bulunan Genel Kurulun iradesi durumuna gelir. Bu manada ağız dalaşı konusu zait normların gereği üzere anlaşılmasına ve yorumlanmasına kudret markajcı aydınlatıcı ve minval foto niteliğe eş 447 esna mahdut Anayasa Komisyonu raporu, konuşma ve yasalaştırma döneminin asliye müracaat deposu değerinde. Çünkü anayasa imal tekniği itibarıyla Genel Kurul görüşmelerinde henüz işin başında komite raporu, parçalar yada aksam şeklinde değil müşterek halis muhlis yerine dağıtılıyor, görüşülüyor ve payan maddeler şeklinde oya sunuluyor."

"Komisyon tutanağındaki istimara net"

Anayasa değişikliğine bağlı Anayasa Komisyonu tutanağına yer veren İba, namzetlik tartışması konusunda, "Yine yürürlükteki ve teklifte arazi düzlük Anayasa hükümlerinde 'Cumhurbaşkanı' ifadesi değiştirmeden kullanılmakla bu arada bulunan yasalara göre, Cumhurbaşkanının fariza ve yetkileri ile icra içerisindeki konumu, teklifle getirilen hükümlerde güzel müşterek biçimde değiştirilmiş bulunduğu ve tümden ayrımlı müşterek hükümet sistemi içre Cumhurbaşkanının düzenlenmiş bulunduğu belirgin müşterek bap bulunduğu düşüncesince teklifin kanunlaşmasıyla getirilen dü çevrim seçilebilme imkanında bu düzenlemenin yürürlüğe girmesinden evvela fariza karşıcı Cumhurbaşkanlarının fariza dönemlerinin adisyona katılmayacağı tartışmasızdır." şeklindeki kupkuru değerlendirmenin öne çıktığına dikkati çekti. İba, şu biçimde konuştu:

"TBMM Genel Kurulundaki Anayasa değişikliği görüşmeleri esnasında ne mukayyet ne de oral müşterek ağız dalaşı yürütülmeksizin itiraz edilmeden bildirme edilen ve referandumda düzenlenen kampanya sürecinde de dile getirilmeyen müşterek irdelemenin gündeme taşınması, 'şaibeli seçim' iddialarına döşeme alıştırmak düşüncesince hukukun araçsallaştırılmasına izlev fail tütün müşterek paradoks görünümünde. Bu kapsamda hükümet sistemini muhavvil Anayasa değişikliği kanununun ikinci etabında; 30 Nisan 2018'de yürürlüğe giren dü çevrim sınırının meri bir duruma gelmesinden itibaren Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde evvel kere 24 Haziran 2018'de Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın,14 Mayıs 2023'te yapılması öngörülen seçimde cumhur reisi adaylığı ikinci olacak."

Meclisin, kanunları açımlama yetkisinin 1961 Anayasası'ndan itibaren kaldırıldığını ve bahis konusu yetkinin umumi yerine yargıya, konkre vakada ise seçme yargısına kısaca Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) geçtiğini kail İba, resmi manada meri olacak versiyon yetkisinin YSK'ye alakadar olduğuna ayraç etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler