USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Diyarbakır'da geciken yağışlar göl ve göletlerde yağışsızlık riskine illet oldu

Diyarbakır'da göl ve göletlerde, geciken mevsimsel yağışlar dolayısıyla yağışsızlık riski yaşanıyor.

Diyarbakır'da geciken yağışlar göl ve göletlerde yağışsızlık riskine illet oldu
27-01-2023 14:13
Diyarbakır

Kent genelinde birlikte bölümü yağışlar ve su kaynaklarıyla natürel oluşan, birlikte bölümü da yurttaş tarafından açılan 160 göletten çokları sabık sene ilkbaharda muhtemel yağışın düşmemesi, yazları yaşanmış olan kavurucu sıcaklara ilişkin kendisine kurudu.

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce açılan baraj gölleri ve göletlerde ise kuraklığın tesirinin azaltılması düşüncesince 2022 yılı içinde su takviyesi emek harcamaları yapıldı.

Göçmen kuşlar düşüncesince ehemmiyetli gıda ve yumurtlama endüstrisi olan, lezzetli su balıkçılığı yapılan, zirai üretimde sulama gayeli beğenilen ve nice adalet ev sahipliği önleyen göl ile göletler, geciken mevsimler yağışlar hasebiyle de susuzluk riskiyle huzur karşıya kaldı.

Yaklaşık 40 senedir alanda dirim bilimsel skala ve muhacir kuşlara müteveccih düzentileme örümcek Dicle Üniversitesi (DÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, AA muhabirine, Diyarbakır'ın nice canlı düşüncesince yaşam endüstrisi bulunduğunu ve 200'ün üstünde kuş türüyle kuş cenneti sayılacak birlikte pozisyonu bulunduğunu söyledi.

Bölgenin ayrımsız sürede memeli ve mafsal bacaklılar vasıtası ile de enikonu ensesi kalın birlikte çeşit çeşitliliğine erbap bulunduğunu aktaran Kılıç, şu şekilde konuştu:

"Son zamanlarda kar yağışını bekliyorduk ancak kar yağışı olmadı. Bu halde yer aldığı kadar suya doymadığı düşüncesince göl ve göletlerde aldığı kadar su birikimi olmadı. Bu da bu bölgelerde canlı canlıların tenasül potansiyellerinde ağırbaşlı düşüşe illet olacak. Burada canlı en ıvır zıvır biricik hücrelilerden hâlâ yukarı canlılara derece aldığı kadar gelişim, tenasül ve artış olamayacak. Bunlarda eksilme olabileceği düşüncesince buraya mevrut canlılar da bu türleri tüketemeyecek ve aldığı kadar tagaddi olamayacak. Bu sebeple çeşit çeşitliliği ve adalet ilişik fert sayısında zayiat yaşanması bekleniyor."

Göl ve göletlerdeki su azalmasından ötürü hidrofil canlıların müvellidülhumuza ve gıda azlığından ötürü gelişimlerini tamamlayamayacağını tabir fail Kılıç, "Üreme potansiyellerinde ağırbaşlı azalma olacak. Küresel hava krizi ve yağış azlığı hasebiyle beklediğimiz neticeler bunlar. Kuraklık ve çok sıcaklar hassaten su sistemlerini evvel ilkin ve ehemmiyetli derecede etkilemekte." dedi.

Kılıç, göl ve göletlerin natürel yağışlarla dolduğunu ve kar yağışı olmayınca da bu dolumun gerçekleşemeyeceğine ayraç ederek,"Gelen yağışlarla göl ve gölet havzalarında birlikte hacim deneyim olabilir. Bu halde bizlere düşen, adamlık kendisine yapmamız müstelzim suyu behemehâl tasarruflu değerlendirmek ve kirletmemek." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler