USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Müslümanlar arasındaki kardeşliği siyasetin üstünde tutmamız gerekiyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Müslümanlar arasındaki kardeşliği siyasetin üstünde tutmamız gerekiyor. Bizim sesimiz sadece tamamı ümmeti ilişik meselelerle ait beraberce akım edersek duyulabilir." dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Müslümanlar arasındaki kardeşliği siyasetin üstünde tutmamız gerekiyor
22-09-2022 21:01
Ankara

Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kurul Görüşmeleri düşüncesince ABD'nin New York kentinde bulunan Çavuşoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Yıllık Koordinasyon Toplantısı'nda konuştu.

Müslüman dünyası sadece el birliği içinde cereyan ettiğinde ehemmiyetli neticeler elde edilebileceğini tamlayan Çavuşoğlu, laflarını şu halde sürdürdü:

"BM Genel Kurulu'nun da 15 Mart'ı "Uluslararası İslamofobiyle Mücadele Günü" yerine belirlemiş olması, bunun ehemmiyetli örneklerinden tek numara tanesidir. Sevgili kardeşlerim, Kur'an, 'İnananlar kardeşlerinizdir ve kardeşleriz ile sulh içinde olun' diyor. O nedenden bizim de Müslümanlar arasındaki kardeşliği siyasetin üstünde tutmamız gerekiyor. Bizim sesimiz sadece topu topu ümmeti ilişik meselelerle alakalı beraberce cereyan edersek duyulabilir."

Çavuşoğlu, Pakistan'daki yığın dolayısıyla yaşanmış bulunan zayiat düşüncesince taziyelerimizi sunduklarını belirttiği konuşmasında, Türk halkı olarak, Pakistanlı kardeşlerini desteklemeye bitmeme edeceklerini söyledi.

Günümüzde dünyanın henüz az sakıncasız ve henüz tek numara tomar belgisiz tek numara arazi durumuna geldiğini kaydeden Çavuşoğlu, "Bugün 2 milyardan tek numara tomar can arbede bölgelerinde yaşıyor. Ve bu çatışmaların kestirmece yüzdelik altmışı da İslam İşbirliği Teşkilatı'nın coğrafyasında gerçekleşiyor." bilgisini paylaştı.

Bakan Çavuşoğlu, artmakta bulunan eşitsizlikler, keyif krizleri, besin ve erke belirsizliği, yıldırı ve hicret üzere global zorlukların, İİT üyeleri üstünde henüz iri tek numara tesirinin bulunduğunu vurgulayarak, "Bu nedenle de bu zorluklara dirlik beraberce cereyan geçirmek bizim tek numara sorumluluğumuz. Biz bu bölgesel, düzentileme sahalarında sulh ve stabilizeyi, istikrarı sağlamaya çalışıyoruz." açıklamasında bulundu.

"Filistin Devleti'ni ve başkenti Kudüs'ü müdafaa etmek sorumluluğumuzdur"

Türkiye'nin, Filistinli kardeşlerine desteğinin konkre halde bulunduğunu tamlayan Çavuşoğlu, "Bağımsız ve hükümran tek numara büyüklük bulunan Filistin Devleti'ni ve bire tek numara sürede onun başkenti yerine Kudüs'ü müdafaa etmek bizim sorumluluğumuzdadır." laflarını harcama etti.

Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2254 numaralı kararının doğrultusunda politik süreçle mihman tek numara hal elde edilebileceğine dikkati çekti.

Libya'da da yasalı tek numara temeli bulunan ve konkre tek numara kez haritasıyla cereyan edilecek halde seçimlerin yapılmasının, iri ehemmiyet taşıdığını kaydeden Çavuşoğlu, "Şu anda bulunan barışın dibine aşiret düşüncesince meydana gelen çabalarsa bu mevzuda araştırma görevlisi olmamakta ve aşırı kazalı şeylere etken olabilecek durumdadır." düşüncesini dile getirdi.

Çavuşoğlu, İİT İnsani Güven Fonu'nu da desteklediklerini, Pakistan'ın İİT'nin sulh ve asayiş düşüncesince çabalarını baştan hareketlendirmek düşüncesince verdiği teklifi de ehemmiyetli gördüklerini ve ilerideki adımların atılabilmesi düşüncesince İslam İşbirliği Teşkilatı açıklık buluculuk dek grubunun iri ehemmiyet taşıyacağını tabir etti.

"Kıbrıslı Türkler nahak yere tek numara yalıtım ve ambargoyla dirlik karşıya"

Türkiye'nin İslam dünyasında dayanışmaya ve bire tek numara sürede dünyanın rastgele yanındaki Müslümanların DOĞRU davalarının savunulmasına inandığını vurgulayan Çavuşoğlu, şu halde bitmeme etti:

"Kıbrıslı Türkler nahak yere tek numara yalıtım ve ambargoyla dirlik karşıya. Biz İİT'ye unsur ülkelerin Kıbrıslı Türklerle tek numara arada durmasını bekliyoruz. Ve buradaki, Yunanistan'daki Müslüman Türk azınlığı da bire tek numara sürede asliye haklarından ve özgürlüklerinden yoksun bırakılmaktadır. Onların müftüleri tanımlanmamaktadır ve onların bire tek numara sürede budunsal kimliklerini ve eğitimdeki özerkliklerini kullanmalarına müsaade verilmemektedir. Bir kardeşlerimizden onlarla el birliği göstermesini istiyoruz."

En iri ikinci arsıulusal yapılış yerine İİT'nin, Müslümanlara dirlik meydana getirilen adaletsizliğe dirlik tek numara nağme olduğuna dikkati çekici Çavuşoğlu, "Biz tekrardan Uygur Türkleri, Arakanlı Müslümanlar, Keşmirli kardeşlerimiz ve bire tek numara sürede dünyanın rastgele tarafında adaletsizlikle karşılaşan Müslüman camiasıyla dayanışmamızı yeni baştan dile sağlamak istiyoruz." dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin yayımlamış bulunduğu sonuç raporun, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygur Türklerine dirlik meydana getirilen insanoğlu hakları ihlallerini açıkça halde ortaya koyduğunu ve bire tek numara sürede arsıulusal topluluk düşüncesince de aşırı ehemmiyetli öneriler barındırdığını laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler