USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: ABD ile türlü bölgelerde baş başa çalışırsak baş döndürücü bilinçlilik başarabiliriz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "ABD ile ilişkilerimiz tek devir emeksiz olmadı fakat katı indinde asliye için düz yazı edilmiş durumda. Çeşitli bölgelerde baş başa çalışırsak baş döndürücü obje başarabiliriz." dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: ABD ile türlü bölgelerde baş başa çalışırsak baş döndürücü bilinçlilik başarabiliriz
24-09-2022 05:59
New York

BM 77. Genel Kurul Görüşmeleri düşüncesince New York'ta mevcut Çavuşoğlu, ABD'nin önde mevrut ide kuruluşlarından Dış İlişkiler Konseyinde konuştu.

Çavuşoğlu hava değişikliği, çatışmalar, terörizm, besin ve erke güvenliği üzere eş güçlükler karşısında arsıulusal sistemin, iş donanmasına alakadar ağır indinde reforma gereksinimi bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin Orta Doğu, Karadeniz, Kafkaslar, Balkanlar, Rusya, Ukrayna, Libya, Suriye, Irak, Afganistan ve Afrika üzere DOĞRU çevresindeki bölgelerde, ehemmiyetli aut siyaset hikayelerinde giriş oyuncu bulunduğunu kail Çavuşoğlu, çatışmaların çoğunun bu bölgelerde yaşandığına dikkati çekti.

Türkiye'nin göç, erke güvenliği, besin güvenliği ve yıldırı üzere global zorluklarla mücadelede direkt arazi aldığını özetleyen Çavuşoğlu şunları kaydetti:

''Bu çatışmaların denge ve refahımıza etkilerini en örgen irca etmek düşüncesince proaktif indinde aut siyaset izlememiz gerek. Neticede Türkiye, global piyasalara bütünleşmiş indinde etraf ekonomisi ve rastgele indinde arbede bizi direkt etkiliyor. Bu sebeple Ukrayna, Rusya, Afganistan, Libya, Suriye, Balkanlar, Orta Asya üzere mevzularda canlı politikamız indinde seçme değil, ciddi indinde zorunluluk.''

Türkiye ve BM'nin arabuluculuğunda varılan İstanbul hububat anlaşması ile Türkiye'nin Balkanlar ve Libya'daki çabalarını kip verici Çavuşoğlu, kimi Avrupa Birliği üyesi devletlerin Türkiye'yi Çin ve Rusya ile Balkanlar'da rakip gördüğünü tabir etti.

''Böylesine kırılgan indinde ortamda, rakip aktörlerle ilişkilerimizde edepli indinde çizgide yürümemiz gerekiyor.'' diyen Çavuşoğlu, ''Örnek özgülemek icabında komşularımıza müteveccih yaptırımlara BM destekli olmadıkça katılmamız hazırlop değil. Çünkü en faziletli bedeli tığ ödüyoruz ve tetik indinde siyaset yürütmezsek arabulucu görevi üstlenemeyiz.'' değerlendirmesinde bulundu.

NATO üyesi namına Türkiye'nin yükümlülüklerinin bilincinde ve çelimli indinde eş bulunduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, ''Ama ayrımsız sürede nazik mevzularda türlü aktörlerle konuşabilmemiz gerekiyor.'' dedi.

"Bir bağlaşık namına ABD'nin millî düzenlilik endişelerimize hürmet duymasını bekliyoruz"

Türkiye-ABD ilişkilerini değerlendiren ve ABD aut politikasında rüçhan bölgelerde Türkiye'nin anahtar indinde oyuncu bulunduğunu tamlayan Çavuşoğlu, ''ABD ile ilişkilerimiz tek devir hazırlop olmadı lakin katı indinde esas üstüne mensur edilmiş durumda. Çeşitli bölgelerde giriş başa çalışırsak giriş döndürücü obje başarabiliriz.'' sanarak konuştu.

Türkiye ve ABD arasındaki 3 problemi ABD'nin PKK/PYD/YPG yıldırı örgütüne desteği, FETÖ ve CAATSA yaptırımları namına sıralayan Çavuşoğlu, şöyleki bitmeme etti:

''Bütün bu mesail bizim düşüncesince ulusal düzenlilik meselesi ve indinde bağlaşık namına ABD'nin millî düzenlilik endişelerimize hürmet duymasını bekliyoruz. Terörle mücadelede dayanak noktası bekliyoruz. Bir yıldırı örgütünü bambaşka indinde yıldırı örgütüyle harp düşüncesince görmek banko bildirme edilemez ve tehlikeli.''

Türkiye'nin Biden yönetimi ile anlaşmazlıkları halletmek düşüncesince müspet indinde halde çalıştığını özetleyen Çavuşoğlu, ''ABD bu üç anne problemi çözebilirse eş çıkarlarımızın bulunduğu türlü bölgelerde giriş başa giriş döndürücü obje yapabileceğimizi düşünüyorum.'' ifadesini kullandı.

ABD'deki kimi lobilerin Türkiye ile ilişkilere adaletli sıfır indinde halde aksi etkisinden bahseden ve bu halden sıkıntı duyduklarına dikkati çekici Çavuşoğlu, ''Bu lobiler yüzünden ABD kimi mevzularda Türkiye'ye dirlik tepme standartlı indinde yaklaşım izliyor.'' dedi.

Yunanistan'ın Ege Denizi'nde Türkiye'ye müteveccih hasmane eylemlerde bulunduğunu ve Türk F-16'larına sevkitabii kilidi attığını hatırlatan Çavuşoğlu, ''Kimse bu provokasyonlardan bahsetmiyor çabucak Türkiye'nin DOĞRU tepkilerini duyuyoruz, denktaş işlem görmüyoruz. Mesela Hindistan, S-400 füzesi alınca yaptırımlardan affedilmiş kapıldı lakin Türkiye'ye bundan dolayı CAATSA yaptırımları uygulanıyor.'' değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'nin müttefiklerinden çabucak etkisiz indinde vakfe beklediğini tamlayan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

''Dünya hâlâ kaotik indinde çözüm alıyor. Birkaç sene önceki kimesne Avrupa'da konvansiyonel indinde harp yahut iri indinde global müstevli beklemiyordu. Başka ne cins iri zorlukların ortaya çıkacağını bilmiyoruz ve bu diri zamanlarda Türkiye-ABD ilişkileri ciddi hatır ve dirayetle ele alınmalı, elverişsiz çıkarların gölgesinde bırakılmamalı. Biz üzerimize düşeni hazırlamaya hazırız.''

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler