USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Diş estetiğinde güzel görüntü kadar dişin fonksiyonu da önemsenmelidir'

Dr. Dt. Melih Şengül, "Diş estetiğinde dört başı mamur ve güzel görüntü kadar dişin fonksiyonu da önemsenmelidir. Fonksiyonellik önemsenmeden meydana getirilen bediiyat müdahaleler marazlı memnuniyetiyle sonuçlanmaz" dedi.

'Diş estetiğinde güzel görüntü kadar dişin fonksiyonu da önemsenmelidir'
26-01-2023 21:09

Son senelerde diş estetiği, hande dizaynı aşırı konuşulan mevzular ortada toprak alıyor. Ortodonti tedavisinden, implant ve protezlere kadar az dişlerin giderilmesi ve dişlerin bediiyat görünerek gülüşün baştan tasarlanması düşüncesince sağlam aşırı teşebbüste bulunuluyor. Diş estetiği planlanırken dişin fonksiyonelliği ve dudak sağlığına özen çekici İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Dt. Melih Şengül, özellik kendisince açıklamalarda bulundu. Dr. Dt. Melih Şengül, "Diş estetiğinde dört başı mamur ve güzel görüntü kadar dişin fonksiyonu da önemsenmelidir. Fonksiyonellik önemsenmeden meydana getirilen bediiyat müdahaleler parasız memnuniyetiyle sonuçlanmaz" dedi.

"Diş estetiği yaptırılacaksa rüçhan kendisine fonksiyonel gidişat değerlendirilmelidir"
Diş estetiğinde fonksiyonelliğe özen çekici Dr. Dt. Şengül, “Kişilerin dişlerinde ve çenelerinde kapanma problemi, gevezelik ekleminden ahenk gelmesi, çiğneme, yutkunma problemleri yaşaması, diş sıkma, gıcırdatma kabil problemlerin varlığı yerinde diş estetiği yaptırılacaksa rüçhan kendisine fonksiyonel kendisine gevezelik kapanışı, çiğneme kasları ve çiğneme sisteminin hepsi unsurları değerlendirilmelidir. Bu kıymetlendirme düşünülmeden yapılacak bediiyat müdahaleler birtakım hallerde dişlerin gerçek işi bulunan çiğneme fonksiyonunu şimdi da kötüleştirebilir. Bu durum, nice semptomların meydana gelmesine ve tedavisi şimdi zorlaşan neticelere faktör olabildiği kabil yapılacak bediiyat müdahalenin de ömrünün çelimsiz bulunmasına menşe olabilmektedir" biçiminde konuştu.

"Varoluş nedenini namına getiremeyen on paralık müşterek bilinçlilik bediiyat kendisine nitelendirilemez"
“Filozof Immanuel Kant'ın ‘Varoluş nedenini namına getiremeyen on paralık müşterek bilinçlilik bediiyat kendisine nitelendirilemez' lafı esasta dişçilik düşüncesince aşırı önemlidir” diyen Dr. Dt. Şengül, dişlerin bediiyat zevahir kaygısının çiğneme fonksiyonunun önüne geçmemesi icap ettiğinin de altını çizdi. Dr. Dt. Şengül, “Estetik zevahir işlevsellik değerlendirilmeden iyileştirilemez. Estetik düşünmek hoppadak güzel hasıl değil, gerçek fonksiyonunu namına getirirken güzel olan; esasta güzel değil, güzel bulunan demektir. Her güzel görünene güzel diyemeyiz. Ancak fonksiyonel doğrusu mıhlı ve güzel bulunan filhakika saf kendisine da güzel görünecektir. Dişlerin gerçek fonksiyonu önemsenmeden meydana getirilen bediiyat müdahaleler gevezelik mafsal kapanma sorunları yaşanmasına, ahenk değişikliğine, musahabe ve çiğneme sorunlarına, çeneden ahenk gelmesine sefer açabilir. Diş estetiği yaptırırken dişin fonksiyonları da boşlama edilmemelidir. Aksi vaziyette güzel hasıl fakat gerçek işi bulunan çiğnemeyi namına getiremeyen dişler ortaya çıkar. Bu memnuniyetsizlik bediiyat müdahalenin ömrünün de çelimsiz bulunmasına sefer açar. Burada bediiyat mi fonksiyonellik mi ikilemini yaşamadan gelişigüzel ikisinin de gerçekleşebileceği unutulmamalıdır” diyerek konuştu.

"Beklentiyi akla yatkın yakalamak önemlidir"
Dr. Dt. Şengül, laflarını şöyleki tamamladı: "Ağız diş sağlığında hastanın beklentisini akla yatkın belirlemesi ve anlatım etmesi önemlidir. Hasta hoppadak eksiksiz, alkan ve temiz dişler, güzel müşterek hande değil; bire müşterek sürede akla yatkın kapanan, mafsal rahatsızlığı, baş-boyun ağrısı, kulak veya postür problemleri kabil semptomlara sefer açmayacak müşterek dahil istemelidir. Bu mevzuda parasız ve hekim farkındalığı önemlidir. Tedavi başında parasız vaziyetini anlatırken bu beklentisini de anlatım etmelidir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler