USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Cumhuriyet tarihinin en şişman sosyal konut projesine müracaatlar başlıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamış olduğu Cumhuriyet tarihinin en iri sosyal konut projesine müracaatlar çağ başlıyor.

Cumhuriyet tarihinin en şişman sosyal konut projesine müracaatlar başlıyor
14-09-2022 03:01
Ankara

AA muhabirinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) genel ağ sayfasından derlediği bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın detaylarını açıklamış olduğu ve ismi "İlk Evim, İlk İş Yerim" şekilde belirlenen kampanyaya başvurular, proje ilindeki Ziraat Bankası ve Halk Bankasının çıkışlı şubeleri ve e-Devlet aracılığı ile yapılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal konut projesini tanıttı
Cumhuriyet tarihinin en şişman sosyal konut projesinin temeli yılbaşında atılacakBakan Kurum: Bu şişman aşama 100 milyarları aşan envestisman değeriyle ekonomimizi güçlendirecek

Bankalar kanalıyla yapılacak başvurular, 14 Eylül- 31 Ekim 2022 tarihleri ortada ikrar edilecek. e-Devlet başvuruları ise 28 Ekim'de sona erecek.

Konut tipi 2+1 ve 3+1 ayrımı olmadan, proje bazında başvuru yapılacak. Hak sahiplerinin konut tipleri, tenkis yapıldıktan sonraları "konut saptama kurası" ile belirlenecek ve başvuru bedeli 500 liralık olacak.

Başvurular "Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri", "En az yüzdelik 40 sakat vatandaşlar", "emekliler", "18-30 gözyaşı arasındaki gençler" ve "Diğer müşteri adayları" olanaksız az daha 5 kategoride ikrar edilecek. Yeterli alakanın oluşmaması yahut zorlayıcı nedenler dolayısıyla projenin gerçekleştirilememesi biçiminde başvuru sahiplerine bilim verilecek.

Başvurusu toplanacak konutların, adet, brüt metrekare, kemiksiz metrekare ve şerefiyeli satı fiyatları, ihalesi yapıldıktan sonraları belirlenecek. Konutların satışı, yüzdelik 10 peşin, 240 ay vadeli ve taksit başlangıçları konut teslimlerini izleme fail ay bakımından başlamış olacak biçimde yapılacak.

Hak sahiplerinin konutlarına ilişik küsurat namus borcu bakiyesi ve mahiye taksitleri gelişigüzel senenin hanuman ve orak ayı aylarında peyda etmek az daha yılda 2 kez, birlikte geçmiş 6 mahiye dönemdeki görevli mahiye artım payı dikkate alınarak İdarece saptama edilen miktarda artırılacak.

Kimler başvurabilecek?

TOKİ kanalıyla mensur edilecek konutlara, proje ili sınırları içerisinde minimum 1 sene eğleşme fail yahut proje il nüfusuna kayıtlı, kendisi, benzeri ve velayeti altındaki evlatları üstünde diyar sınırları ortamında tapuda mukayyet konutları bulunmayan, şimdi ilk TOKİ kanalıyla ev satın almamış 18 yaşını doldurmuş Türk vatandaşları başvurabilecek.

Başvuru malikleri kafa koçanı ile projenin bulunmuş olduğu ildeki çıkışlı vezneci şubelerinde "Başvuru ve Satın Alma Taahhütnamesi" imzalayacak.

Sosyal konutlar düşüncesince birlikte haneden yegâne başvuru alınabilecek, ansızın aşkın başvuru yapılması yerinde müracaatlar batıl sayılacak.

Şehit aileleri, savaş ve ödev malulleri ile bunların dul ve yetimleri aut müracaatta bulunacaklarda, mahiye bölük halkı gelirinin başvuru zamanı itibarıya gıda, sefer gelişigüzel ayrışık aldıkları yardımlar müdahale peyda etmek az daha İstanbul düşüncesince en aşkın kemiksiz 18 bin lira, emlak genelinde ise en aşkın 16 bin liralık olması şartı aranacak.

"Genç" kategorisine 14 Eylül 1992'den sonraları doğanlar başvurma edebilecek.

"Şehit aileleri, terör, savaş ve ödev malulleri" kategorisine, TOKİ ve Sosyal Güvenlik Kurumu sisteminden "Hak Sahipliği” onaylananlar başvuru yapabilecek. Bu gruptaki müracaatlar hemen vezneci şubelerinden alınacak, e-Devlet üstünden başvuru yapılamayacak. Sözleşme aşamasında, konut başvurusu meydana getirilen il sınırları içerisinde sonuç 3 senedir oturuyor olduklarına değgin adrese mebni popülasyon pırtı sisteminden alacakları doküman yahut başvuru meydana getirilen il nüfusuna mukayyet olduklarına ilişik doküman istenecek.

"Emekliler", SGK'dan tahsil edilen tekaüt etiket vesikası yahut tekaüt bulunduğunu yayınlayan doküman ile başvuru yapabilecek. Vefat fail emeklinin tekaüt sıfır benzeri de başvurabilecek. Ancak ölüm fail emeklinin mahiye aylığını meydan kızları hariç, e-Devlet üstünden başvurulanlar söz etabında ibraz edecek.

18 yaşından ıvır zıvır sakat evladı bulunan anne/baba öz üstüne başvurabilecek

Engelli vatandaşlar, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünce sunulan etiket kartının fotokopisi yahut mükemmel teşekküllü birlikte mutluluk hastanesinden gücenmiş minimum yüzdelik 40 sakat olduğuna değgin uygulanan keyif kurul tutanağına ilişik doküman ile başvurabilecek. e-Devlet üstünden başvuranlar etiket kartı fotokopisi yahut belgeyi söz etabında ibraz edecek.

18 yaşından ıvır zıvır sakat evladı bulunan ana yahut ata öz üstüne "engelli" kategorisinden başvuru yapabilecek.

e-Devlet üstünden başvuru yöntemi

Sosyal konut projesi düşüncesince başvuru işlemlerini e-Devlet üstünden yapanların başkaca vezneci şubelerinden başvurmasına lazım kalmayacak.

e-Devlet üstünden başvurular, TOKİ Başkanlığı hizmetleri ortada toprak meydan "Konut İşyeri Başvuru" hizmeti bölümünden yapılabilecek. Başvuru ekranında ve duyuru metninde şartlarla alakadar bilgilendirme ile alakadar projeyi seçmece başvuru yapabilecek.

e-Devlet üstünden başvurular, TOKİ Başkanlığı hizmetlerinde toprak meydan Konut/İş Yeri Başvuru linki üstünden proje seçilerek yapılabilecek.

e-Devlet üstünden sakat ve tekaüt kategorisinden başvuranlar düşüncesince söz etabında sakat yahut tekaüt olduklarına değgin doküman istenecek. Bu sistemle yapılacak başvurularda SMS ile iletilecek başvuru sahibi üstüne açık IBAN üstüne başvuru tutarının belirlenen müddet içerisinde EFT, havale, ATM ile yatırılması gerekecek huysuz biçimde bulunan başvuru silme edilecek.

Kura noterlik nezdinde TOKİ denetiminde çekilecek

Başvuru malikleri ortada "Hak Sahibi Belirleme Kurası", noterlik huzurunda, TOKİ yetkilileri denetiminde çekilecek.

Şehit aileleri, terör, savaş ve ödev malulleri ile minimum yüzdelik 40 sakat vatandaşlara değişik konut sayısının yüzdelik 5’i kadar, emeklilere ve gençlere ise ayrı ayrı, konut sayısının yüzdelik 20'si derece saptanca ayrılacak. Kontenjan dahası başvuru olması biçiminde doğruluk malikleri ad çekme ile belirlenecek. Kura kararı bu kategoride ev sahibi olmaya doğruluk kazanamayanlar, "diğer alıcılar" kategorisindeki başvuru malikleri düşüncesince yapılacak kuraya müdahale edilecek.

"Diğer alıcılar" kategorisindeki doğruluk malikleri de ad çekme ile belirlenecek. Kura noktayı ve programı şimdi sonraları TOKİ'nin genel ağ sayfasında açıklanacak.

Kurada, doğruluk sahibi olamayanlar başvuru bedellerini, ad çekme keşide tarihinden itibaren 5 çalışma haset sonrasında başvuru meydana getirilen bankanın çıkışlı şubeleri ve ATM'lerinden arka alabilecek.

Hak sahibi bulunan ve şimdi sonraları söz imzalayanlar evlerini borçları bitene derece devredemeyecek, Gayrimenkul Satış İşlemleri hususi Hukuk Hükümlerine yayıncı olacak.

Üç şişman ildeki bölgeler belirlendi

Konutlar, Ankara'da Ayaş 4. Etap, Kahramankazan, Gölbaşı Gerder, Mamak Nenek, Etimesgut Ballıkuyumcu, Polatlı, Sincan Saraycık ve Yenipeçenek'te, İstanbul Avrupa Yakası'nda Arnavutköy-Başakşehir-Esenler, Çatalca, Silivri ve Tuzla'da, İzmir'de ise Merkez, Aliağa, Bergama, Dikili, Güzelbahçe, Kiraz, Menemen, Seferihisar, Torbalı ve Urla'da mensur edilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler