USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan BM'ye "yeniden yapılandırma" çağrısı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "BM'nin, toptan barış, bol bolamat ve doğruluk idealleri doğrultusunda 'Daha adaletli birlikte evren mümkün' çağrısına akıllıca biçimde baştan yapılandırılması gerekmektedir." dedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan BM'ye
24-06-2022 11:03
Ankara

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "BM'nin, toptan barış, bol bolamat ve kazı idealleri doğrultusunda 'Daha adaletli borda bordaya evren mümkün' çağrısına akla yatkın biçimde baştan yapılandırılması gerekmektedir." ifadesini kullandı.

Altun, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı kabilinden Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te planlı "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Reformu: Uluslararası Düzenin Yeniden İnşasına Yeni Bir Yaklaşım Paneli"nde katılımcılara videoteyp mesajla seslenme etti.

Birleşmiş Milletlerin, İkinci Dünya Savaşı'nın yarattığı katabolizma ve tahribat sonra dünyada bu kurda tahripkâr savaşların gine yaşanmaması düşüncesince 1945'te Türkiye'nin de müessis örgen şekilde aralarında bulunmuş olduğu 51 diyar kabilinden kurulduğunu hatırlatan Altun, arsıulusal sulh ve güvenliğin sağlanmasının ve bunun muhafazasının örgütün en esas maksadı şekilde belirlendiğini anlatım etti.

Altun, örgen sayısı 193'e vasıl BM'nin, değme ne derece toptan çapta açılan örgütler ortada en çelimli ve türel bağlayıcılığı en çalışan gurur şekilde öne çıksa da başta Soğuk Savaş sonrası devirde yaşanmış bulunan iri adamlık felaketlerini engelleyici konkre çareler geliştiremediğini, barışın ve güvenliğin korunmasında delici borda bordaya gösteriş üstlenemediğini belirtti.

Geçmişte Bosna-Hersek'te, Ruanda'da, Suriye'de, Kosova'da yaşanmış bulunan adamlık dramını önlemekte biçare küsurat örgütün, akıbet şekilde Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih gerçekleştirdiği ve halen bitmeme fail saldırıları süresince da benzeri borda bordaya zavallılık örneği sergilediğini vurgulayan Altun, şunları kaydetti:

"BM, tabii dünyada barışa ve istikrara katkıda bulunmuş ve derinliğine seneler süresince değişik coğrafyalarda istikrarlaştırıcı borda bordaya kuvvet şekilde servet göstermiştir. Ancak akıbet 30 sene zarfında evren siyasetinde yaşanmış bulunan gelişmeler ve kuvvet dengelerinin değişmesi karşısında teşekkül namına müteveccih beklentiyi karşılayamaz duruma gelmiştir. Bugün barışın ve güvenliğin korunması düşüncesince kurulan BM'nin, arsıulusal topluluğun bu husustaki beklentilerini karşılayamadığı açıktır. BM, bu günlerde istikrarlaştırıcı fonksiyonunu bundan böyle namına getiremez duruma gelmiştir.

Halbuki arsıulusal sulh ve güvenliğin korunması, İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden 77 sene sonra, değme zamankinden şimdi gündeş ve şimdi aceleci borda bordaya eritme almıştır. Günümüzde evren çapında dayanıklı baş döndürücü arbede bölgesinde, kısaca 1,5 bilyon insanoğlu kuvvet tehdidi altında yaşamaktadır. Silahlı arbede riskleri veya silahlı çatışmalar bu günlerde arı adetçe çoğalma göstermekle kalmamakta başkaca baş döndürücü sayıda çırçıplak ölümüne, iri kitlelerin yaşadıkları bölgeleri vazgeçme buyurmak durumunda bırakılmalarına ve esas insanoğlu haklarının ağırbaşlı ihlallerine hastalık olmaktadır."

Örgütün evren barışı ve istikrarını zılgıt fail bu hadiseler karşısında yeteri kadar sansasyonel ve düzgün borda bordaya gösteriş oynamaktan ırak oluşunun onun arsıulusal topluluğun gözündeki güvenilirliğini ve saygınlığını da azalttığını tamlayan Altun, bulunan sistemde bulaşık sahibi bulunan devletlerin, çözümün değil, probleminin borda bordaya parçası olduğunu, dünyayı istikrara kavuşturması ümidiyle kurulan arsıulusal kurumların da dakika bu vazifesini birlik namına getiremediğini söyledi.

"Uluslararası sulh ve güvenliğin şimdi çalışan korunabilmesi düşüncesince acemi borda bordaya BM tasarlanmalı"

BM'nin bulunan yapısıyla toptan meselelere eritme değil çözümsüzlük kattığını baş döndürücü kat deneyim ettiklerini dile getiren Altun, şöyleki bitmeme etti:

"Savaşan taraflardan birinin veya krizin taraflarından birinin BM'nin sürekli üyesi olmasının süreçleri kesinlikle tıkadığını gördük. BM bu yapısıyla zayıfın, mağdurun veya haklının değil adeta çelimli ilkokul sürekli üyesinin indinde taraftır. BM bulunan yapısıyla gadirlik yapana ahenk çıkaramaz borda bordaya vaziyettedir. Bunun esas nedeni örgütün kurumsal yapısındaki sorunlardır. Asya, Latin ABD ve Afrika ülkelerinin BM Güvenlik Konseyinde belirgin borda bordaya biçimde temsiliyet ait dışlandıkları borda bordaya gerçektir. Sayın Cumhurbaşkanımızın 'Dünya beşten büyüktür' çağrısı bu aşamada zulümlere, haksızlığa, adaletsizliğe huzur borda bordaya itirazdır. Beş ülkenin kurduğu evren sisteminin işleyişine, toptan adaletsizliklere itirazdır. Tüm bunları cezaevi uğrunda bulundurduğumuzda Sayın Cumhurbaşkanımızın BM'nin reformuna müteveccih taleplerinin haklılığı ve bunun gerçekleşmesinin gerekliliğini şimdi borda bordaya tomar hissediyoruz."

Barış ve güvenliğin şimdi çalışan korunabilmesi düşüncesince acemi borda bordaya BM tasarlanması çağrısı

Bugün, BM ıslahat çabalarının değme zamankinden şimdi derin biçimde mütalaa edilmeyi kazı ettiğini ve BM'nin kesinlikle borda bordaya gurur olması gerektiğine ilişikli önerilere gerekseme duyulduğunu özetleyen Altun, fakat topu topu bunların elden konuşulmaması, sonra fiiliyata da geçirilmesi icap ettiğini dile getirdi.

Uluslararası sulh ve güvenliğin şimdi çalışan korunabilmesi düşüncesince acemi borda bordaya BM tasarlanması icap ettiğinin altını çizen Altun, "Türkiye olarak, bu çerçevedeki teklifi derinliğine zamandır anlatım ediyor ve topu topu devletlerin tartışmasına açıyoruz. Çözüm önerimiz ise 'Dünya beşten büyüktür' ifadesinde kendini bulan, BM Güvenlik Konseyinin yapısının değiştirilmesini merkeze düzlük borda bordaya perspektifin bilge kılınmasıdır." ifadelerini kullandı.

Adil ve şimdi sürdürülebilir borda bordaya toptan barışın temini düşüncesince baş döndürücü kültürlülüğü yansıtan borda bordaya BM'ye gerekseme bulunduğuna dikkati çekici Altun, BM Güvenlik Konseyinin, kıtaları, inançları, kökenleri ve kültürleri beklenen bulunan en adaletli biçimde asimilasyon edecek borda bordaya yapıya kavuşturulacak biçimde baştan yapılandırılmasının, eritme ve toptan barışın tesisi düşüncesince devrimsel borda bordaya etap olacağını kaydetti.

Altun, "Sayın Cumhurbaşkanımızın belirttiği gibi, elden ilkokul ülkenin, halis muhlis dünyanın kaderini etkileyecek mevzularda değişmeyen vermesi ne ahlaki ne adildir. Dünya ilkokul ülkeden büyüktür. Çok kutuplu, baş döndürücü merkezli, baş döndürücü kültürlü, şimdi ayrıntılı ve adaletli borda bordaya evren bina buyurmak mümkündür. BM'nin, toptan barış, bol bolamat ve kazı idealleri doğrultusunda 'Daha adaletli borda bordaya evren mümkün' çağrısına akla yatkın biçimde baştan yapılandırılması gerekmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

- Panelden notlar

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından meydana getirilen açıklamaya göre, Arjantin'de planlı ve moderatörlüğünü SETA Vakfı Washington Araştırma Direktörü Kılıç Buğra Kanat'ın üstlendiği panelde, Uluslararası İlişkiler Arjantin Konseyi (CARI) Genel Sekreteri Büyükelçi Ricardo Lagorio, CARI’nin Uluslararası Örgütler Komitesi Direktörü Büyükelçi Raul Ricardes, Buenos Aires Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Julio Burdman ve Fenerbahçe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ece Baban, BM Güvenlik Konseyine müteveccih ıslahat taleplerini gündeş arsıulusal gelişmeler bağlamında ele aldı.

Panelde, akıbet senelerde ortaya çıkan nice toptan dava dolayısıyla arsıulusal maşer ve firmaların iri sınamalarla huzur karşıya kalmış olduğu ve bulunan sistemin atıl kaldığına ayraç edilirken, BM Güvenlik Konseyi reformunun gerekliliği vurgulandı.

Konseydeki sürekli üyelik sistemi, veto hakkı, asimilasyon problemi üzere ıslahat mergup madde başlıklarının değerlendirildiği panelde, BM reformuna bağlı Türkiye ve Uzlaşma İçin Birlik Grubunda baş başa akıntı etmiş olduğu Arjantin'in önerileri ele makbuz ve bu çerçevede gerçekleşebilecek teşrikimesai olanakları üstünde duruldu.

Panele, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Çağatay Özdemir, Kamu Diplomasisi Dairesi Başkanı Oğuz Güner, Türkiye'nin Buenos Aires Büyükelçisi Şefik Vural Altay, Güney Amerika'nın ehemmiyetli akıl kuruluşlarından CARI'den ve nice ülkenin Buenos Aires'te arazi düzlük diplomatik misyonlarından temsilciler katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler