USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Çocuklarda kalıtım bilimi emraz düşüncesince "beyin içerisine gen tedavisi" Faz-1 emek harcamaları başladı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Metabolizma Bilim Dalı'nda oluşturulan Faz-1 Klinik Araştırmaları Merkezi'nde, çocukluk çağlarında kalıtım bilimi ve metabolik kaynaklı hastalıklarda "beyin içerisine uygulanacak gen tedavisi" düşüncesince ilmî icraat başlatıldı.

Çocuklarda kalıtım bilimi emraz düşüncesince
28-11-2022 16:09
Ankara

Merkezin açılışı nedeniyle planlı programda mütekellim Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, çocukluk devri kalıtım bilimi hastalıkların, hepsi dünyada hata ve ahiret yolculuğu sebebi olmayı sürdürdüğünü vurguladı.

Başta gen tedavisi iktisap etmek neredeyse toy tedavi şekillerinin çabucak geliştiğini tabir fail Yıldız, "Ülkemizin de bu mevzuda kılavuz gemisi olması iri ehemmiyet taşımaktadır. Özellikle ilgilendiren dert grubunda toy deva adaylarının laboratuvar ortamlarında geliştirilmesi, peşi sıra bu deva adaylarının klinik araştırmalarla deva biçimine getirilmeleri ve bunların tümünü gerçekleştirecek ortak tarz oluşturulması iri ehemmiyet sunma etmektedir." niteleyerek konuştu.

Yıldız, Sağlık Bakanlığının yardımı ile önceki kez Bakanlık musaddak Çocukluk Çağı Metabolik/Genetik Hatalıkları Faz-1 Klinik Araştırmaları Merkezi'nin kurulumunu tamamladıklarını belirterek, "Bu merkezde, çocukluk devri metabolik/genetik rahatsızlıkları düşüncesince 8 toy deva emek vermesi başlatıldı." bilgisini verdi.

Genetik ve metabolik kaynaklı bazısı hastalıklarda akıl içi enzim tedavisinin yapılacağını aktaran Yıldız, şunları kaydetti:

"Üniversitemizde, bebek hastalara müteveccih ülkemizin ilk, dünyanın sayılı, Genetik Tedavi Odaklı Faz-1 Klinik Araştırma Merkezi'nin kurulumu tamamladı. Merkezde, devletimizde önceki kez akıl içerisine uygulanacak gen tedavisi yapılacak ve çabucak ülkemizden değil hepsi dünyadan parasız onama edilecek.

Bu merkez, devletimizde önceki yerel gen tedavisi odaklı deva üretmeyi hedefleyen pediatrik Metabolik/Genetik Hastalıklar İleri Tedaviler Araştırma ve Geliştirme Merkezi'nin ortak kısmı adına çalışkanlık gösterecek."

"Faz-1 çalışmasının startını 2023 senesinde vereceğiz"

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Beslenme ve Metabolizma Bilim Dalı Başkanı ve Faz-1 Klinik Araştırmalar Merkez Müdürü Prof. Dr. Leyla Tümer de merkezin çağcıl ve çalışan enfrastrüktür hizmetleriyle düz yazı edildiğinin altını çizerek, "Bundan ahir hedefimiz, SMA kadar kalıtım bilimi hastalıklarda gen tedavisi iktisap etmek neredeyse toy tedavi şekilleri ve ilaçları kendimiz elde etmek olacaktır." dedi.

Tümer, şu anda 8 ayrımlı Faz-1 çalışmasının yürütüldüğünü vurgulayarak, akıbet senelerde gündemde bulunan gen tedavilerine bağlı de Faz-1 çalışmasının startını 2023 senesinde vereceklerini söyledi.

"Hedef huzursuz genin namına toy gen konulması"

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Genetik Bilim Dalı Başkanı ve Faz-1 Klinik Araştırmalar Merkez Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Ezgü ise gen tedavilerine bağlı bilim verdi.

Gen tedavilerinde hedefin, çocukluk çağındaki kalıtım bilimi hastalıklara defa açan huzursuz bulunan genin, ağız ağıza değiştirilerek namına toy ortak gen konulması bulunduğunu özetleyen Ezgü, laflarına şu şekilde bitmeme etti:

"Burada dü formül vardır. Biri, ortak virüs içerisine DNA parçasının eklendikten sonra direkt hastaya verilmesidir, ötekisi ise hastalardan zat hücrelerinin alınması, tepkime gelişmesini engel rastık etmek gayeli toy DNA parçası konularak esasen hastaya verilmesidir. Gen tedavileri, akıl rahatsızlığı var ise beynin içine, uykuluk rahatsızlığı var ise karaciğere uygulanabilmektedir. Yurt haricinde musaddak 4 gen tedavisi bulunmaktadır, önümüzdeki sene bu sayının 10-15'lere çıkması öngörülmektedir.

Açılan merkez, dünyada önceki ve ya ikinci tam olabilecek sığa ve donanıma sahiptir. Merkezdeki eczanede gen tedavisi ürünleri olacak. Türkiye, irsî ve ilerleyen ciddi akıl harabiyeti karşılayıcı ortak hastalıkta akıl içi gen tedavisinin yapıldığı 5 ülkeden birisi olacak."

"7 hastamız araştırmanın kriterlerine mevzun çıktı"

Uygulama yöntemine bağlı de bilim verici Ezgü, "Özel adına hocalarımız diyar haricinde icraat yapmış oldu ve yetişek böylece sertifikasını aldı. Bu yöntemde, ameliyata lazım kalmadan art alanından ortak enjeksiyon sebebiyle hususi ortak tomografi altında beynin içerisine gen tedavisi ajanı verilecek ve enjeksiyon çıkarılacak. Hastalar, aşırı çelimsiz ortak müddet sonraları taburcu edilebilecek." dedi.

Prof. Dr. Ezgü, şu an düşüncesince tedavi değil klinik araştırı etabında olduğuna ayraç ederek, "Bu, tedavi uğrunda ilerleyen ortak araştırma. Eğer, etkili, emin olduğu, taraf tesiri olmadığı ortaya çıkarsa ortak tedavi biçimine dönüşecek. 7 hastamız araştırmanın kriterlerine mevzun çıktı. Uygulama, ortak araştırı kapsamında bulunduğu düşüncesince devletimizde buna gerekseme duyan evlatlarımızın kestirmece yüzdelik 30'una araştırı kapsamında parasız adına bu olanağı elde etmiş olacağız." bilgisini verdi. Ezgü, Afrika, Rusya, Uzakdoğu ve Orta Doğu ülkelerindeki hastaların Türkiye'ye yönlendirileceğini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler