USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

Çalıştay raporu tamamlandı: Yükseköğretime Giriş'te yeni model önerisi

Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi çeşidinden dayanıklı baş döndürücü yetişek uzmanının da katılımıyla meydana gelen çalıştayda ‘Yükseköğretime Giriş' konusu tartışıldı ve müşterek son raporu hazırlandı.

Çalıştay raporu tamamlandı: Yükseköğretime Giriş'te yeni model önerisi
17-06-2022 14:03

18-19 Haziran'da gerçekleştirilecek bulunan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın da yaklaşmasıyla yükseköğretime geçişte uygulanabilecek yeni öneri modelleri ile ilişik açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Hasan Şimşek, yeni Uygulamalı Bilimler (Applied Science) önerisine aksan yaparak, “Uygulamalı Bilimler (Applied Science), 2 sene ortaöğretim 3 sene manzume yükseköğretim eğitiminden oluşmaktadır. Bitiminde öğrenciler Uygulamalı Bilimler (Applied Science) darülfünun diploması alabileceklerdir. Biz, bu düzelti önerimizle hem mesleksel eğitimi alımlı geçirmek hem de öğrenciler açısından da üniversitede bilimsel niteliği bulunan ve mesleksel yükseköğretim eğitimini ayrıştırmak istiyoruz” açıklamasında bulundu.

Uygulamalı Bilimler esasi sebebi ile bugünkü Meslek Yüksekokulu programlarını içerisine almaktadır. Uygulamalı Bilimler (Applied Science) modeli ile öğrencilerin ortaokuldan sonradan gene darülfünun sınavına girmelerine lazım kalmayacağının altını çizen Prof. Dr. Şimşek, “Çalıştay tutanağına mucibince tavsiye edilen bu yeni model ile mektepli hem ortaöğretim hem yükseköğretim manzume eğitimini beraberce alacak, bire borda bordaya sürede yükseköğretimden Uygulamalı Bilimler (Applied Science) diploması ile izinli olacaktır. Yani, borda bordaya mektepli 15 yaşlarında bu düzene girecek, 20 yaşlarında Uygulamalı Bilimler darülfünun diploması ile izinli namına manzume yaşamına atılacaktır” dedi.

BAU Eğitim Bilimleri Fakültesi kabilinden meydana gelen çalıştayla ‘Yükseköğretime antre sistemine yönelik' de detaylı borda bordaya kıymetlendirme raporu hazırlandı. Katılımcılar kabilinden değişik model önerileri üstünde durulan raporda; borda bordaya kadro elçi güvenilirlik, nesnellik, maliyet kabil nedenlerle bulunan sistemin bitmeme etmesini önerirken liselerin güçlendirilmesi icap ettiğinin önemini ve gerekliliğini vurguladılar. Buna göre, çalıştay katılımcıları mutedil öğretim muvaffakiyet puanı ile imtihan ilişkisinin kesilmesi, erdemli riskli ve tahripkâr ruh bilimsel tesiri erdemli bulunan biricik imtihan adına değişik alanlardan aşırı sayıda sınavın olması icap ettiğini vurguladılar. Geçmiş deneyimler imtihan sayısının artırılmasının eskiden yer aldığı kabil dershanelere, bugün ise tedarik kurslarına bulunan talebi artırdığını göstermektedir. Burada tavsiye edilen “çoklu imtihan sistemi” az buçuk hâlâ farklıdır. Çok sayıda imtihanı mektepli biricik günde meydana getirilen merkezi borda bordaya sınavla değil, öğrencinin kendini müheyya hissettiği değişik senelerde evcil imtihan merkezlerinden alması önerilmektedir. Bu düzenek bugün halis muhlis dünyada geçerli TOEFL imtihan sisteminin borda bordaya benzeridir. Bu cins borda bordaya sistemle elde edilmiş puanlar mektepli kendisince devir münteşir hâlâ makbul ve emin bilgelik sağlayacaktır.

Katılımcıların altını çizdiği gayri borda bordaya derece ise biricik borda bordaya merkezi imtihan adına bu sistemle elde edilmiş ansızın borda bordaya tomar imtihan neticelerini kullanarak öğrencilerin aldıkları en erdemli puanla yükseköğretime başvurmasını getirebilecektir. Böylesi borda bordaya sistemde, üniversitede ufki geçişlerin de desteklenmesidir. Bu yolla, Sabancı Üniversitesi ile ülkemize getirilen 2 sene temel, 2 sene konsantre mesleksel yükseköğretim modelinin uygulanması da yükseköğretim sistemini güçlendirecektir. Öte yandan, bu sistemle kontenjanı dolmayan bölümlerin öz intihap ölçütleri ile öz mektepli seçimlerini seçilmiş fırsatı yakalayabilecekleri de üstünde durulan borda bordaya gayri konudur.

Üniversite antre sistemine müteallik yeni 'Uygulamalı Bilimler' önerisi
Türkiye'de şu an mevcud manzume liseleri ile erdemli okulları birbirinden yalıtmış ve bağının kopmuş yer aldığı model adına yeni 3 + 2 sistemi önerilmektedir. ”Öğrenciler ortaokuldan sonradan sınavsız namına girdikleri 2 sene manzume lisesi eğitimini peşinden gene sınavsız namına 3 sene üniversitede manzume eğitimi alacaklar, 5 salname bu eğitimin böylelikle borda bordaya Uygulamalı Bilimler (Applied Science) diploması ile üniversiteden izinli olacaklardır” diyen Prof. Dr. Şimşek; “Mevcut manzume liselerini ve bulunan manzume yüksekokullarını kullanarak mesleksel ortaöğretimi ve darülfünun eğitimini bütünleşmiş fail tümleşik borda bordaya düzenek öneriyoruz. Öğrencinin 4 sene okuması müstelzim lisenin sonuç 2 senesini okumamasını, 2 sene bel kemiği ortaöğretim eğitiminden sonradan 3 salname manzume eğitimi alıp rastgele borda bordaya darülfünun sınavına girmeden 5. senenin böylelikle Uygulamalı Bilimler darülfünun diploması ile izinli olmasını öneriyoruz. Şu anki sistemde 4 salname alışılagelen ve mesleksel ortaöğretim eğitiminden sonradan hepsi 4 salname üniversiteye yavuklu oluyor. Doğal olarak, hepsi yavuklu yer aldığı düşüncesince orada borda bordaya tıkışıklık meydana gelmektedir. Bu önerimizle toplumda manzume liseleri ve manzume yüksekokulları kendisince oluşuk bulunan idrak değişecek ve bu dü kasıntı da alımlı bir duruma gelecektir. Şu anki haliyle birbirlerinden yalıtılmış bu bulunan dü kurumu bütünleştirerek birbirine bütünleşmiş bir duruma iletmek istiyoruz. Öğrencinin hâlâ az okuyarak fakat hâlâ nitelikli ve hâlâ çerçeveli borda bordaya manzume eğitimi alarak darülfünun mezunu olmasını istiyoruz. Bu yolla, gençlerin yüzdelik 50'sinin senenin dü gününe sıkıştırılmış darülfünun sınavıyla gönül rahatlığı karşıya kalmasını önleyerek ve hâlâ endamsız borda bordaya mesleksel pedagoji bilimi almasını ve kılgısal ilimler sahalarında çalışmasını sağlayabiliriz. Geri küsurat yüzdelik 50 ise zarfında Tıp, Diş Hekimliği, Eğitim, Hukuk, Fen-Edebiyat, İletişim, Mühendislik vb. fakültelerin bulunmuş yer aldığı bilimsel niteliği bulunan darülfünun eğitimine bitmeme edebilecektir. Böyle borda bordaya sistemle borda bordaya hizip mektepli düşüncesince ortaöğretim antre ve darülfünun antre imtihanı yapılmaksızın ortaokuldan itibaren okunabilen borda bordaya tahsil yaşamı fırsatı oluşturuyoruz” dedi.

Çalıştaya eklenen borda bordaya gayri kadro elçi ise öğrencilerin üniversitede dü sene umumi pedagoji bilimi aldıktan sonradan asliye bölümünü seçmesini, ortaöğretimden sonradan biricik imtihan adına ortaöğretim 1. sınıfta millî ölçekte ortaöğretim 1. konularından, ortaöğretim 2'de 2. dershane konularından; ortaöğretim 3'de 3. dershane konularından, toplamda yüzdelik 20 lik paylarla yüzdelik 60 imtihan başarısı üstünden borda bordaya kıymetlendirme yapılabileceğini önermiştir. Bu şekilde, 12. Sınıfın böylelikle ise öğrencinin yeteneğini, uyanıklık alanlarını, tutumlarını, vb. ölçen yüzdelik 40 ağırlıklı borda bordaya imtihan puanı ile öğrencinin üniversiteye girmesini önermişlerdir. Bu çalıştay grubu kognitif boyuttaki kazanımlar indinde sanatla alakalı etkinlik, projeler, yarışmaların da devir dışı bırakılmadan öğrencilerin üniversiteye ikrar edilmelerinde kullanılabileceğini belirtmektedirler.

Fiziksel kapasitenin artırılması ve varolan kapasitenin çalışan kullanımı
Çalıştayımızda yükseköğretime intikal sürecinde üniversitelerdeki fiziki kapasitenin (bina, derslik, öğretim elemanı sayısı vb.) çalışan kullanması ile ilişik tavsiyeler de ortaya çıkmıştır. Örneğin, borda bordaya planlama dâhilinde üniversitelerdeki fiziki kapasitenin arttırılması; yaz yarıyıl kabil uygulamalarla bu çağa de mektepli yerleştirilmesi tavsiye edilen mevzular arasındadır. Bu cins icraat borda bordaya taraftan hâlâ borda bordaya tomar sayıda öğrenciye yükseköğretim rüyet fırsatı verirken hem de yükseköğretime antre sorunları, yükseköğretimde sığa sorunu, problemininin da çözümüne araştırma görevlisi olması açısından enikonu önemlidir.

Yükseköğretime intikal sürecinde öğrencilerin ilgi, arzu ve kabiliyetlerine mucibince pedagojik yönden tavsiye edilen model ve uygulamalara müteveccih olarak, üç değişik modelin uygulanabileceği ortaya çıkmıştır. Bunlar;

1. Merkezi sınava ek namına yükseköğretim kurumlarınca yapılacak imtihan uygulamasında, merkezi sınavla öğrencilerin gidebilecekleri yükseköğretim programları belirlendikten sonra, bire borda bordaya ismi haiz kurumlarca yapılacak esasi antre sınavları olacaktır.

2. Etkin borda bordaya manipülasyon ile ilişik model, ilköğretimle süregelen kösemenlik kanalıyla öğrencilerin gidebilecekleri yükseköğretim programlarının belirlenmesine dayalıdır.

3. Ortaöğretimde aşırı gayeli programlar kanalıyla yükseköğretime geçişi sağlayacak model ise ortaöğretim çatısı altında geçerli programları çeşitlendirmeye mebni borda bordaya öneridir.

Rapora göre; seçilmiş sınavlarını meydana getiren etaplarda veya oturumlarda, adet ve yoklanacak beceriler anlamında sık sık değişikliğe gidilmemeli, âlemşümul icraat da dikkate alınarak yoğun karar standartlar belirlenmelidir. Öğrencilerin uyanıklık arzu ve kabiliyetlerine akıllıca yükseköğretim programlarına yerleşmeleri düşüncesince kösemenlik hizmetleri hâlâ çalışan yapılmalı ve merkezi sınava ek namına bire borda bordaya kategorideki kurumların yapacağı imtihan neticeleri da değerlendirmelerde kullanılmalıdır. Ortaöğretimde aşırı gayeli izlence uygulamaları, departman ve dallara mucibince sınırlandırılıp öğrencilerin bu bölümleri içeren yükseköğretim programlarına yönelmeleri sağlanmalıdır.

Sınav Sayısının Artırılması: Çoklu, aşırı boyutlu, evcil geçerli sınavlar
Raporda, apayrı borda bordaya kadro çalıştay katılımcısı ise birbirine müteallik ve kademeli ilerleyici üç model önerisi sunmuştur. Buna göre; borda bordaya numara model, mevcud düzenek üstünden ilerleyici ve ikinci imtihan böylelikle 400 benek ve üstünde benek düzlük öğrencilere üniversiteye intisap hakkı verilmesi önermektedir. talebe bu elde etmiş yer aldığı merkezi imtihan sonucuyla üniversitelere müracaat yapabilir, ve üniversitelerin öz öğrencisini seçmesi zımnında gidilebilir.

İkinci model bu borda bordaya numara model ile alakalı kurgulanmaktadır. İkinci model önerisinde imtihan sayısı arttırılmakta, fakat bu sınavlar mahsus günden merkezi namına uygulanmak adına evcil imtihan merkezlerinde öğrencinin istediği devir alabileceği sınavlar namına uygulanabilecektir. Dahası, bu çoklu sınavlar biricik borda bordaya alandan değil Sosyal Matematik, Türkçe, Fen kabil değişik hâlâ borda bordaya bölgelerde ansızın borda bordaya tomar meydana getirilen sınavlar olmalıdır. Bu imtihan sistemi evcil imtihan merkezlerinde geçerli dünyada rastgele sene milyonlarca öğrencinin almış yer aldığı TOEFL imtihanı benzer kurgulanabilir. Bu çoklu imtihan neticeleri üniversitelerle paylaşılır, üniversiteler istediği kombinasyonu kullanarak öz öğrencisini seçebilir. Bu kombinasyonlar ağız ağıza üniversitenin eksperlik alanı/vizyonu ile öğrencinin uyanıklık ve kabiliyet dalının eşleştirilmesi ile identik olacak, bu yolla firmalar da öz öncelikleri doğrultusunda mektepli seçilmiş şansı elde edebileceklerdir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler