USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bulgaristan ile Yunanistan ortada Azer gaz nakil bağlantısı hizmete girdi

Bulgaristan ile Yunanistan ortada nesir edilen ve yılda 3 bilyon metreküp Azer doğal gazının aktarımını sağlayacak aralık bağlanak hattı, törenle hizmete girdi.

Bulgaristan ile Yunanistan ortada Azer gaz nakil bağlantısı hizmete girdi
01-10-2022 15:01
Sofya

Temeli 13 sene evvel atılmış borazan hattı bağlantısının inşaatı, Rusya’nın Ukrayna’ya harp açması ve Bulgaristan’a gaz aktarımını kesmesinden sonraları Avrupa Birliği’nin (AB) sağlamış olduğu 250 milyon avroluk finansmanı sebebiyle çelimsiz müddette tamamlandı.

Projenin yöntemince hizmete girmesiyle başşehir Sofya’da düzenlenen, ev sahipliğini Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev'in icra ettiği törene AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Romanya Başbakanı Nicolae Çuka ve Bulgaristan Başbakanı Gılıb Donev katıldı.

Von der Leyen, konkre inşaatı 10 yılı fazla devam eden projenin, Bulgar ile Yunan hükümetlerinin çabaları ve AB’nin sağlamış olduğu finansmanı ile bitim yaşama geçirildiğini söyledi.

“Bu plan Bulgaristan ve Güneydoğu Avrupa düşüncesince dünkü müşterek dönemin başlangıcı yerine Avrupa düşüncesince Rus gazının bağımlılığından halas olacak.” diyen von der Leyen, laflarını şu halde sürdürdü:

“Bulgaristan, henüz evvel gaz ihtiyaçlarının yüzdelik 80’ini Rusya’dan karşılıyordu. Rusya, Ukrayna’ya harp açarken Avrupa’ya da müşterek erke mücadelesi açtı. Bu plan sebebiyle Bulgaristan kâffesi ihtiyacını karşılayacak, Avrupa’da şita devrinde kifayetli oranda gaz olacak.”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, projenin, Avrupa’nın garanti kaynaklarının çeşitlendirilmesi açısında ehemmiyetli gösteriş oynadığına ayraç ederek Güney Doğalgaz Koridoru'nun da Avrupa’nın gerçek erke projelerinden birisi bulunduğunu söyledi.

Azerbaycan’ın Hazar bölgesindeki gaz kaynaklarının birlikte apayrı kaynaklar da geliştirdiğine ayraç fail Aliyev, “TANAP ve TAP güzergahlarının kapasitesinin artırımı sebebiyle 2027 senesinde gaz ihracatımızı dü büküm artıracağız.” dedi.

Aliyev, ülkesinin geliştirdiği yeşil erke projeleri sebebiyle de DOĞRU müşterek vakitte Avrupa’nın ehemmiyetli çarpıcılık ihracatçılarının ortada toprak alacağını da laflarına ekledi.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis de konkre ticari dünyasına süregelen projenin dünkü müşterek gaz nakil köprüsü yerine Avrupa’nın ticari haritasını acıklı müşterek halde değiştirdiğini kaydetti. Son zamanlarda kâffesi Bulgar hükümetleri ile doğurgan çalıştıklarını tamlayan Miçotakis, “Azeri gazın bize kavuşması Rus gazın pençesini parçalayacak.” değerlendirmesini yaptı.

Dedeağaç sahasında nesir ediliyor bulunan terminal sebebiyle Yunanistan’ın lehçe erke dağıtma kapasitesini de artıracağını özetleyen Miçotakis, “Avrupa, Rusya’nın gaz şantajı karşısında çelimli müşterek kuma politikaya eş olmalı.” niteleyerek konuştu.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev ise biraz Bulgar hükümetinin projeye dayanak verdiğini anımsatarak “Sayın Cumhurbaşkanı Aliyev, Avrupa’nın baş döndürücü inanılır müşterek ortağıdır. Projemiz, bölgemizin erke haritasını güzel müşterek halde değiştirecek.” ifadelerini kullandı.

Radev, Bulgaristan’ın Balkanlar’da birinci, Avrupa’da 3'üncü en şişman çarpıcılık ihracatçısı bulunduğunu ve bu alandaki çalışmalarını sürdüreceğini de aktardı.

Romanya Başbakanı Çuka da Rusya’nın gaz piyasasında yarattığı bireşimli açıkların erke fiyatlarını menfi etkilediğini belirterek “Ülkelerimiz ödevini birlik hazırlamalı. Ukrayna, Moldova ve Batı Balkanlar da bu projelerimize güveniyor.” dedi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, müşterek yıla denli Sırbistan ile Bulgaristan arasındaki açıklık gaz nakil bağlantısının çalışmalarının da tamamlanacağını bildirdi.

Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Pendarovski ise “Pan-Avrupa el birliği süreci AB karamsarlığını hafifletebilir. Ortak geleceğimiz AB’deyse ‘Birlik İçinde Daha Güçlüyüz’ şeklindeki sloganımıza dayanak verelim.” değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler