USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Blinken'dan "casus balon krizi" hakkında Pekin ziyaretini ertelemesine bağlı açıklam

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, ABD iklim bölgesinde Çin'e ilgili ortak casus balonun belirleme edilmesi hakkında Pekin ziyaretini ertelemesine ilişkin, "Hava endüstrisi bu halde ihlal edilmiş herhangi ortak ülkenin ayrımsız cevabını vereceğini düşünüyorum." açıklamasını ya

Blinken'dan
04-02-2023 02:09
Washington

ABD Dışişleri Bakanlığında Kore Dışişleri Bakanı Park Jin ile müşterek araya mevrut Antony Blinken, Koreli mevkidaşıyla kuma matbuat toplantısı düzenledi.

Çin'e ilgili faziletkâr irtifalı dikiz balonunun ABD yurt dalında belirleme edilmesinin peşi esna derinliğine müşterek süredir planlanan şümullü Pekin ziyaretini ertelediğini hatırlatan Blinken, kadrosunun ABD müttefikleri, Amerikan kurumları ve Kongre ile istişarede bulunduğunu ve "yapıcı müşterek ziyaret" düşüncesince şartların ergonomik bulunmadığı kararına vardıklarını söyledi.

Blinken, "Öncelikle yurt sahamızda, ABD üstünde müşterek dikiz balonunun uçurulması açıkça müşterek halde bizim egemenliğimizin ve arsıulusal hukukun ihlalidir. Bu ikrar edilemez ve bunu Çin'e bildirme ettik." dedi.

Balon krizinin Pekin’e düet ilgiler ve dü memleket halkının kuma kaygısı bulunan nice mevzuyu kapsayacak seyahatinin amacının altını oyduğunu tamlayan Blinken, "Hava alanı bu halde ihlal edilmiş rastgele ülkenin ayrımsız cevabını vereceğini düşünüyorum. Bu görüngü Çin’de olsaydı verilecek tepkiyi manzara edebiliyorum." niteleyerek konuştu.

Gün içerisinde, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Dış İlişkiler Direktörü Vang Yi ile telefonda görüştüğü bilgisini verici Blinken, "Bu sorumsuzca müşterek eylemdir ve Çin’in birlik da benim planlanan seyahatimden önceki bu adımı atmaya değişmeyen vermesi, yapmayı planladığımız şümullü görüşmelere dokunca verdi." değerlendirmesinde bulundu.

Blinken, gayrı taraftan ÇKP Dış İlişkiler Direktörü'ne, ABD’nin halen Pekin ile diplomatik angajmanlara ilişkin bulunduğunu dediğini kaydetti.

Bakan Blinken, dü memleket ortada enformasyon kanallarının açıkça olmasının önemine de aksan yaptı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), biraz gündüz önceki ABD yurt bölgesine Çin’e ilgili müşterek dikiz balonunun girdiğini ve balonun izlem edildiğini açıklamıştı.

Pentagon balonun çıplak yurt trafiğine, çıplak ve askeri açıdan ABD’ye direkt müşterek yıldırma dokuma etmediği düşüncesince düşürülmediğini açıklamıştı.

Ayrıca bakanlık, Çin’in balonun müşterek afiyet bilgisi balonu bulunduğu ve yurt şartlarından ötürü sürüklendiği açıklamasını da ikrar etmemiş, balonun müşterek tatbikat yeteneğine cemaat bulunduğunu ve ABD yurt dalında rota değiştirdiğini açıklamıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı da Blinken’ın Pekin ziyaretinin ertelendiğini açıklamıştı.

Bakan Park: Çip ve Bilim Yasası kapsamında işbirliğinin yollarını arayacağız

Öte taraftan Blinken ile görüşmesini değerlendiren Koreli Bakan Park, Kuzey Kore'nin çekirdeksel tabanca programını, ABD, Japonya ve Güney Kore'nin müselles ittifakını ve bölgenin güvenliğinin yanı esna tedbir zinciri ilişkin işbirliğini ele aldıklarını söyledi.

Park, "Bakan ve ego global tedbir zincirindeki aksamaları bertaraf eylemek düşüncesince DOĞRU eş güdüm ortamında olacağımızı konuştuk. Çip ve Bilim Yasası kapsamında işbirliğinin yollarını arayacağız. Ayrıca, Enflasyonu Düşürme Yasasının Koreli kuruluşların kaygılarını giderecek halde uygulanması ve dü ülkenin iş ve uran sektörüne yarar sağlaması düşüncesince beraberce çalışacağız." dedi.

ABD'de enflasyonun düşürülmesine müteveccih şümullü sağlık, yurt ve bağış düzenlemeleri ile muhtelif yatırımların desteklenmesini içeren Enflasyonu Düşürme Yasası, önemli ve parlak erke sektörlerine kestirmece 400 bilyon dolarlık envestisman planı içeriyor.

Vergi indirimleriyle elektrikli araba satın edinmeyi heveslendirme etmeyi de öngören kanun kapsamında, Kuzey Amerika'da imal edilen bataryaların kullanıldığı ve bu bölgedeki madenlerden çıkan mineralleri içeren elektrikli araçlara 7 bin 500 dolara denli bağış indirimi verilmesi derece tensikat toprak alıyor.

ABD Senatosunda 27 Temmuz 2022'de, müşterek gündüz sonradan da Amerikan Temsilciler Meclisinde ikrar edilen ve 9 Ağustos 2022'de ABD Başkanı Biden kabilinden imzalanan nısıf nâkil üretiminin artırılmasına müteveccih Çip ve Bilim Yasası, arabadan elektroniğe denli nice endüstride üretimde aksamaya sebep bulunan çıpır kıtlığını hafifletmeyi amaçlıyor.

Yasa, nısıf nâkil üretimi düşüncesince kestirmece 52 bilyon dolarlık desteğin yanı esna nısıf nâkil fabrikalarının kurulumunu heveslendirme eylemek düşüncesince dört yıllığına yüzdelik 25'lik bağış indirimini içeriyor.​​​​​​​

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler