USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Beyin anevrizmaları atardamar duvarında incelme nedeniyle oluşur'

Beyin anevrizmasının amelî beyindeki koku damarlarında hörgüç yahut balonlaşma adına tanımlanabileceğini tamlayan Op. Dr. Kerim Kenan Coşkun, "Beyin anevrizmaları atardamar duvarında incelme nedeniyle oluşurlar. Beyin atardamarlarından meydana gelen müşterek anevrizmanın kanamas?

'Beyin anevrizmaları atardamar duvarında incelme nedeniyle oluşur'
29-09-2022 16:02

Medicana Çamlıca Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Kerim Kenan Coşkun, akıl anevrizması kendisince bilgiler verdi. Op. Dr. Coşkun, akıl anevrizmalarının toplumda görülme sıklığının yüzdelik 1-5 ortada değiştiğini ve en kalın görülme yaşlarının ise 40-70 yaşlar ortada bulunduğunu söyledi.

Op. Dr. Kerim Kenan Coşkun, "Anevrizmalar büyüdükçe nezif riskleri de artmaktadır. Anevrizmaların bir fazla kanayana denli bir fazla kez rastgele ortak icmal vermez. Kanama haricinde en kalın icmal başlangıç ağrısıdır. Uzun mevkut başlangıç ağrısı çekenlerde ve başlangıç ağrısı cibilliyet değiştirdiğinde yahut anide alevlenmiş başlangıç ağrıları olduğunda beyinde baloncuk olabildiği akla gelmeli ve makul tetkiklerle araştırılmalıdır. Kanama olduğunda hastalar, hayatları süresince görmedikleri en alevlenmiş başlangıç ağrısını tanım ederler. Kanama ile beraberce zihin kapanmasına ve yüzdelik 20-30 oranında hastada ölüme revan nörolojik değişikliler olabilir. Bilinci kapanmayan hastalarda türlü derecede nörolojik işlev kayıpları, sonsuz başlangıç ağrıları bulunabilir. Kanamayan hastalarda, henüz belli belirsiz başlangıç ağrıları, anevrizma basısına yahut pıhtı atmasına ilişkin nörolojik işlev kayıpları, epilepsi nöbetleri (epilepsi) görülebilir" ifadelerini kullandı.

"Ailede anevrizma öyküsü var ise derneşik arama yaptırmak gerekiyor"

Beyin anevrizmalarının yetişkinlerde kalın tanıdık ortak illet bulunduğunu ve icmal vermeden ortaya çıkabildiğini tamlayan Op. Dr. Kerim Kenan Coşkun, "Ailede anevrizma öyküsü var ise derneşik arama yaptırmak gerekiyor. Anevrizmanın kusursuz nedeni bilinmese de faziletkâr tansiyon, sigara kullanması ve ailesel etkenlerden ötürü ortaya çıkabildiği ve meydana getirilen incelemelerin birtakım faktörlerin anevrizmayı tetiklediğini ortaya koyduğunu söyleyebiliriz. Beyinde baloncuk oluşumunun gerçek nedenlerini şu biçimde sıralayabiliriz; kalıtım bilimi faktörler, ilerleyici yaş, aşkın kilo, faziletkâr tansiyon, narkotik madde, içki ve sigara kullanımı, tümörler, ağır aksak beslenme, damar sertliği, kelle travmaları ve aşkın ruhsal gerilim sayılabilir" sanarak konuştu.

Beyinde mevcut anevrizmaların dü biçimde kendini gösterdiğini tamlayan Op. Dr. Kerim Kenan Coşkun, “Bunlardan ilki, kütle tesiri ile akıl dokusundaki rastgele ortak alanı sıkıştırması kararında ortaya çıkar. Bu halde sıkıştırılan semt kusursuz adına vazifesini adına getiremez. Anevrizmanın sinire edisyon yapması kararında hastada delik kapağı düşüklüğü ve ya delik bebeğinde faiz meydana gelebiliyor. Bu sebeple delik kapağındaki bayağılık anevrizmanın habercisi olabildiği düşüncesince aşkın titiz edinmek gerekiyor. Yırtılmamış bulunan anevrizma ıvır zıvır ise on paralık icmal vermeyebilir. Anevrizmanın umumi belirtileri ortada anevrizmanın görüldüğü alanda ağrı, bu alanlarda tanıdık kanamalar, zihin kaybı, ihtisas atışının normalden faziletkâr olması, düşüt tansiyon, başlangıç dönmesi, göden bulantısı ve kusma, kasılmalar ve epilepsi (sara) nöbetleri, görmede yaşanmış bulunan problemler, halsizlik, yüzdelik meydana mevrut uyuşmalar ve ya beniz felci, ışığa gönül rahatlığı hassaslık arazi alır. Anevrizmanın patlamadığı hallerde bu belirtilerin hiçbiri görülmeyebilir. Bazı hastalarda ise bu belirtilerin ortak tanesi görülmekteyken bazılarında bütünü de görülebilmektedir. Bazı hallerde ise anevrizmanın nedeni bulunan hastalığın belirtileri kendini göstermektedir. Beyin anevrizmalarında ise alevlenmiş ve kalın yeniden eden başlangıç ağrısı en ehemmiyetli belirtilerden biridir. Özellikle spor gerçekleştirmek kabilinden fiziki aktivitelerden sonraları kalan başlangıç ağrıları akıl anevrizmasının işareti olabilmektedir. Ama şişman ve yırtılmamış bulunan anevrizmalar akıl dokusuna ve sinirlere edisyon yaparak şu belirtilere sefer açabilir; enli delik bebeği, delik gerisinde ağrı, koşa müşahede ve müşahede düzlük bozuklukları, yüzün ortak tarafında uyuşma, nüzul (yüz felci), kuvvetsizlik, delik kapağında düşüklük, bulantı, kusma, koşa görme, dikkatte bozulma, akıl ve algılamada bozulma“ dedi.

Op. Dr. Kerim Kenan Coşkun, laflarını şu biçimde tamamladı: "Anevrizma teşhisi görüntüleme şekilleri ile konulmaktadır. MR ve bilgisayarlı tomografi yardımıyla anevrizmalar görüntülenebilmekte ve bu sayede anevrizma canlandırma edilmektedir. Beyin anjiyografisi ise bu görüntüleme şekillerinden henüz ayrıntılı bilgelik vermektedir. Patlamış ortak anevrizmada ise değişik ortak formül bulunan murdarilik sıvısı üstünden canlandırma konmaktadır. Omurilik sıvısı zarfında içki olması anevrizmanın patlamış bulunduğu anlamına gelmektedir. Anevrizma tanısından sonraları hekimlerin makul görmüş bulunduğu tedaviye başlanmaktadır. Ana atardamar ve akıl damarlarında birtakım nedenlere ilişkin adına gelişen anevrizma, bugünlerde cerrahi yöntemlerle otama edilmektedir. Anevrizma cerrahisi; birtakım hallerde alevlenmiş tevessü kararı patlama riskine karşı, birtakım hallerde ise anevrizma kanamalarında muteber yöntemlerin tümünü içermektedir. Hücre duvarında meydana mevrut anevrizmanın patlaması ve kanamaların oluşması yerinde ameliyat şarttır. Anevrizma tedavisinde bariz cerrahi girişimlerin yanı esna mestur ortak biçimde kaynaklanan ameliyat da uygulanmaktadır. Cerrahi yöntemlerden hangisinin marazlı düşüncesince makul bulunduğu anevrizmanın hareket bölgesine, tipine ve ebatlarına ilişkin adına başkalık göstermektedir. Çoğunlukla 35 yaştan sonraları görülmeye başlanan anevrizma umumi adına anadan doğma mevrut afiyet problemleri ile ilişkilendirilmektedir. Bununla birlikte, hayat tarzı ile yapılacak tadilat parçalanmış ve kanamalardan dehalet yöntemleri ortada sayılmaktadır. Düzenli adına fiziki aktivitelerde bulunmak, sigara kullanmamak, dimdik ve stabil beslenmek, aşkın stresten ırak ara vermek ve derneşik afiyet taramasına dönüşmek alınacak önlemlerden bazılarıdır."
 

iha.com.tr üstündeki istihbarat ekspoze halinde yayınlanmaktadır. Haberin video, foto ve metnine Abone panelinden ulaşabilirsiniz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler