USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bakan Koca, SMA hastaları düşüncesince dü ilacın otama rehberinde toprak alacağını bildirdi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastaları düşüncesince risdiplam aktif fiil maddeli mahlul şeklindeki ilacın ruhsatlandırma etabına geldiğini ve böylece dü ilacın otama rehberinde toprak alacağını bildirdi.

Bakan Koca, SMA hastaları düşüncesince dü ilacın otama rehberinde toprak alacağını bildirdi
31-01-2023 23:07
Ankara

Bakan Koca, SMA Bilim Kurulu toplantısının arkası esna meydana getirdiği mukayyet açıklamada, görüşmede SMA taramalarının sonuçları, tedavisi bitmeme fail hastaların otama süreçleri ve otama yöntemlerindeki sonuç gelişmelerin ele alındığını belirtti.

SMA'nın kalıtsal, ilerleyici, kronik, nörolojik ortak dert bulunduğunu anımsatan Koca, "2016'ya genişliğinde dünyada aşina ortak tedavisi sıfır bu dert zımnında hastalığın Tip-1 formu tanıdık bebeklerin yüzdelik 90'ına yakınını 2 yaşına gelmeden kaybediyorduk. 2016'da 'nusinersen' aktif fiil maddeli ilacın dünyada uygulanmaya başlanmasından sonradan bu bebekleri yaşamda avlamak düşüncesince ortak olanak oluştu. Bu gelişimin elden akabinde vatanımızda dayanıklı baş döndürücü evren ülkesinde sağlam olabilecek halde nusinersen tedavisi topu topu hastalarımıza parasız verilmeye başlandı. Şu anda 1024 hastamız bu tedaviyi parasız alıyor." bilgisini paylaştı.

SMA Bilim Kurulumuz toplandı. Evlilik evveliyat ve yenidoğan taramaları ehemmiyetli tedaviye er başlanmasını sağladı. Bu sayede imla dozunu alanlar düşüncesince 6 maaş iyi kalım %100. Artık dü çıkar yol otama rehberinde. pic.twitter.com/kolwdau3Hp

— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) January 31, 2023

Zaman içinde ilmî verilerin bu tedavinin elan çalışan olması düşüncesince beklenen bulunan en er vakitte uygulanmasının gerekliliğini gösterdiğinin altını çizen Koca, bu kapsamda Mayıs 2022'de Türkiye genelinde SMA yenidoğan taramalarının başlatıldığına dikkati çekti.

Bakan Koca, "Bu kapsamda bugüne genişliğinde 753 bin 350 çocuk SMA açısından tarandı. Bu bebeklerden çıkar yol tedavisi alması gerektiği hekimlerince belirleme edilenlere en çelimsiz müddette tedavilerini ulaştırdık. Yenidoğan tarama programında teşhis alarak nusinersen tedavisinin imla dozu tamamlanan bebeklerimizde geçmiş 6 maaş süreçte iyi kalım oranımız yüzdelik 100 kendisine gerçekleşti." ifadesini kullandı.

"Ülkemiz, dünyaevi evveliyat tarama programını yapabilen biraz ülkeden biri"

SMA Bilim Kurulu'nun hastalığın önlenmesine müteveccih sonuç 5 yılda yaşanmış bulunan gelişimleri de inceden inceye strateji ettiğini ve bu çerçevede dünyada baş döndürücü az ülkenin yapabildiği dünyaevi evveliyat tarama programının yaşama geçirildiğini tamlayan Koca, "Bu izlence hem toy evlenecek çiftleri aynı vakitte istemeleri şeklinde bu yürütüm başlamadan evvela evlilik yapan çiftleri kapsıyor. Bu taramada SMA taşıyıcılığı saptanan çiftlere kalıtım bilimi müşavirlik ve dosdoğru çocuk sahibi olmalarını sağlayacak seçici hamilelik uygulaması parasız sağlanıyor. Ülkemiz bunu dünyada yapabilen biraz ülkeden biridir." değerlendirmesinde bulundu.

Solüsyon şeklindeki SMA ilacının ruhsatlandırılması düşüncesince sonuç evreye gelindi

Bakan Koca, geçmiş çıkar yol tedavisinin hastalara ulaştırılmasının ve verilerinin strateji edilmesinin yanı esna SMA'da kullanılmak kıl payı geliştirilen gayrı ilaçlarla ilişik ilmî gelişmelerin de Bilim Kurulunca yakından izlendiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu bağlamda nusinersen ile beraberce 'risdiplam' aktif fiil maddeli çıkar yol ve Zolgensma isminde ilaçlarla ilişik topu topu veriler de izlenmektedir. Bu tedavilerin üçü de jen kesiksiz tedavilerdir. Her üç tedavinin de birbirlerine üstünlüğü gösterilememiştir.

Bunlardan risdiplam aktif fiil maddeli ilacın ülkemize girmesi düşüncesince lüzumlu kanuncu prosedürler ilişik şirket kabilinden tamamlanarak başvurusu yapılmıştır. Hastalarımıza mahlul şeklinde ağızcıl yolla ödeme imkanı da sunacak bu ilaçla ilişik ilmî veriler değerlendirilmiş, ilişik ilacın ruhsatlandırılması düşüncesince sonuç evreye gelinmiştir. Bilim kurulumuzca meydana getirilen bugünkü toplantımızda ilacın ne halde hazırlanıp, hastalarımıza elbette ulaştırılacağına genişliğinde keyif sistemimizin üstünde sakıt topu topu detaylar inceden inceye değerlendirilmiştir. Bu ilaçla ilişik müsaade periyodunu gelecek günlerde sonuçlandırmış olacağız. Bu ilacın etkinliği aşina nursinersen tedavisinin uygulanmasının çelim bulunduğu hastalar düşüncesince alternatif kendisine sunulmasına değişmeyen verilmiştir. Ülke verileri arttıkça Bilim Kurulu kabilinden yürütüm esasları baştan gözden geçirilecektir."

Koca, sonunda SMA hastaları düşüncesince bundan sonradan dü ilacın otama rehberinde arazi alacağını vurguladı.

"Zolgensma tedavisinin semptomlu hastalara ürem göstermediği bilinmektedir"

Sağlık Bakanı Koca, "gen tedavisi" kendisine da aşina Zolgensma isminde tedaviyle ilişik SMA Bilim Kurulu'nda, meydana getirilen değerlendirmelere dair topu topu ilmî veriler ve gelişmelerin yakından strateji edildiğinin altını çizdi.

Bakanlık düşüncesince esasi olanın Bilim Kurullarının değerlendirmesi ve hastaların küresel aktörlerin vereceği zararlardan korunması bulunduğunu vurgulayan Koca, "Bu açıdan ismi güzeşte ilaçla ilişik ister ilmî veriler gerekse hastalar üstünde icraat dair ağır çekinceler oluşmuştur. İlacın ABD Birleşik Devletleri'nde ruhsatlandırılmasına esasi dokuma fail kontrol edin sonuçlarında tutarsızlıklar görülerek bu verilerin arazi almış bulunduğu ilmî neşriyat baş döndürücü prestijli ortak ilmî dergiden kaldırılmak mecburiyetinde kalmıştır." bilgisini paylaştı.

İlacın atıl bulunduğu açık açık aşina teneffüs aletine basıcı Tip-1 ve kimi Tip-2 hastalar ile semptomları müterakki çocuklara, ailelerinin hayalleriyle oynanması pahasına, gayrimenkul haricinde kimi hekimler kabilinden mahsus kimi devletlerde çıkar yol uygulamaları yapıldığını aktaran Koca, şöyleki bitmeme etti:

"Bu noktada vatanımızda doğan rastgele SMA'lı bebeğin etkinliği aşina ortak tedaviyi aldığını ve meydana getirilen SMA iane kampanyalarının hiçbirine Sağlık Bakanlığı kendisine tasdik vermediğimizin bilinmesini isteriz. Zolgensma tedavisinin semptomlu hastalara ürem göstermediği bilinmektedir. Ancak belirti gösteren, ayrıca cihaza dair ve tedaviden tek ürem görmeyecek bu hastalar düşüncesince bile kampanyalar yapılmaktadır. Hatta onayımız dışında, bu cins kampanyalarla gayrimenkul dışına götürülerek Zolgensma tedavisi meydan ve kazanım görmeyince esasen nusinersen tedavisine sürdürmek düşüncesince Bakanlığımıza müracaat meydana getirilen baş döndürücü sayıda bebeğimiz mevcuttur.

Tüm bu tabloya karşın hastalarımıza ek ortak ürem sağlayabileceği ihtimalini menfez gerisi etmemek düşüncesince ilişik şirket yetkilileri ile ülkemize ilacın girişi düşüncesince kanuncu ortak başvuruları olmamasına karşın görüşülmüş ve ilmî kanıtları gerçekleştirme edilerek Bilim Kurulumuza bu veriler baştan sunulmuştur. Bilim Kurulumuzca meydana getirilen değerlendirmede, Zolgensma isminde ilaçla tedavinin, gayrı tedavilere üstünlüğünü yayınlayan mukayeseli ortak ilmî çalışmanın halen olmadığı görülmüştür."

"SMA Bilim Kurulumuz en çelimsiz müddette değerlendirmeyi yapacak"

Ayrıca Avrupa İlaç Ajansı'nın Zolgensma tedavisinde ortaya çıkan taraf etkisinde bırakır hasebiyle 12 aydan şişman küçüklere andıran vakitte kısıtlılık getirdiğine dikkati çekici Koca, şu açıklamalarda bulundu:

"Bu gidiş Bilim Kurulumuz kabilinden yakından strateji edilmektedir. Ancak Zolgensma isminde ilacın 0-6 hafta yenidoğan taramasından mevrut semptomu sıfır SMA Tip-1 bebekler üstünde gayrı ilaçlara benzeri etkinliği bulunduğunu yayınlayan sonuç 5 ay içinde gösterilen icraat bulunmaktadır. Yeni ortak tetkik yapılması düşüncesince ilişik firmadan hak dirim verileri arzu edilerek toy ortak istimara yapılmasının akıllıca olabileceği düşünülmüştür. SMA Bilim Kurulumuz en çelimsiz müddette bu değerlendirmeyi yapacaktır."

SMA tedavisinde dünyada beğenilen üç ilaçtan nursinersen vatanımızda ruhsatlandırılmış, risdiplam müsaade müracaatını yapmış ve sonuç evreye gelmiştir. Zolgensma ise ruhsatlandırmaya esasi tek teşebbüste bulunmamıştır. Tedavinin izlenebilir ve tehlikesiz uygulaması açısından ruhsatlandırma sonuç etap önemlidir."

"Ailelerimizin umudunun ticari amaçlara cihaz edilmesine isteme göstermeyeceğiz"

Bakan Koca, SMA hastaları ve aileleri düşüncesince realist beklentilere mebni keyif hizmeti ve bakımını, ölçün hizmet kurallarına uyarak en fevk kurda sürdürmeyi hedeflediklerini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Özellikle göstermek isteriz ki umudun suistimaline şimdiye genişliğinde müsaade vermediğimiz kabil bundan sonradan da müsaade vermeyeceğiz. Ailelerimizin umudunun ticari amaçlara cihaz edilmesine isteme göstermeyeceğiz. Daha evvela evlatlarımızın denek kendisine kullanılmasına müsaade vermeyeceğimizi bildirme etmiştik. Bu konumumuzu koruduğumuzun bilinmesini isteriz. Ancak ilmî kanıtla etkinliği tanıt edilmiş rastgele otama düşüncesince ise müstelzim kolaylığı sağlamaya hazırız."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler