USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Çavuşoğlu: 'Türk yüzyılı, Türk baharı başladı'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Türk yüzyılı, Türk baharı başladı. KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatı'na örgen olmasıyla gerçekte gine bu manada birlikte filizin ortaya çıktığını söyleyebiliriz” dedi.

Bakan Çavuşoğlu: 'Türk yüzyılı, Türk baharı başladı'
17-11-2022 22:06

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard ile beraberinde araya geldi. Gerçekleştirilen düet görüşmenin peşi sıra matbuat toplantısı düzenlendi. Türkiye ve Meksika arasındaki ilişkilerin değme bölgede daima gelişmesinden kıvançlı olduklarını dile getiren Bakan Çavuşoğlu, “İlişkilerimizde ağır beraberinde gizil var. Bu potansiyeli yakalamamız lazım. Bundan yararlanma etmemiz gerekiyor. Bugün bunları konuştuk. Kabul ettiğimiz kuma bildiride buna aksan yaptık. Meksika, Latin ABD branşında bizim üçüncü tecim ortağımız. Aslında az buçuk şaşırdım. Kolombiya, Meksika'yı geçmiş. Bizim tecim hacmimizin sabık yıla gereğince artmasına karşın üçüncü sırada. Ama bizim 5 bilyon dolarlık beraberinde amacımız var. Buna iktiran yapmak düşüncesince az buçuk hız sarfiyat geçirmek lazım” ifadelerini kullandı.

Ticaretin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğine aksan karşıcı Bakan Çavuşoğlu, doğacak senenin huzur çeyreğinde Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerini animasyon dair hem düşünüm kalındığını aktardı.
Türk dizilerinin Meksika'da aşırı pop bir duruma gelmesiyle Türk diline alakanın arttığının altını çizen Çavuşoğlu, Meksika'da karşı karşıya Türkçe derslerine başlanıldığını ve alakanın de beraberinde tomar bulunduğunu söyledi. Ayrıca Çavuşoğlu, Meksika'ya 2022 Dünya Kupası'nda da başarılar diledi.

"Tahıl Anlaşması'nın uzatılması epeydir gündemimizde"

Açıklamalarının peşi sıra matbuat personellerinin sorularını cevap veren Çavuşoğlu, Tahıl Anlaşması'nın süresinin uzatılmasına ilişkin, “Tahıl Anlaşması'nın uzatılması epeydir gündemimizde" dedi.
Rusya'nın hububat ve basma ihracatının önündeki engellerin kaldırılması talebinin de masada bulunduğunun altını çizen Çavuşoğlu, “Bu esasen İstanbul'da varılan mutabakatın beraberinde parçası. Her ne derece mahsulat müeyyide sıralamasında olmasa da mamüllerin ihracatının gerçekleştirilmesi düşüncesince taşınması lazım, ödemelerin yapılması lazım. Tüm bu mevzular müeyyide kapsamında bulunduğu düşüncesince ilkin basma dair beraberinde tekâmül sağlanamadı. Biz bu süreçte BM'yle baş başa temaslarımızı dip beraberinde halde sürdürdük” biçiminde konuştu.

“Umarım 4 ay sonraları yeniden uzatılır”

Önemli adımların atıldığını tamlayan Çavuşoğlu, “Rusya'da kestirim evet lakin engellerin ağız ağıza kalkmadığını beyan geçirmek lazım. Bunu söylediğiniz devir birileri ‘Rusya'yı mı savunuyorsunuz?' diyor. Hayır, Rusya'yı savunmuyoruz. Bu beraberinde anlaşma. Ukrayna tahılının problemsiz beraberinde halde gerekseme sahibi devletlere gidebilmesi düşüncesince Rusya'nın taleplerinin de anlaşmada bulunduğu kabilinden karşılanması icap ettiğini söylüyoruz. Anlaşmaya her insanın uyması lazım. Bazı güçlük evet lakin epey beraberinde resmiyet büküm edildi. Umarım 4 ay sonraları yeniden uzatılır, 120 güneş değil de 1 yıl uzatılır” sanarak konuştu.

“Sonuçta bitmeme fail beraberinde savaşın yansıması maatteessüf kaymakamlık da olsa”

Bakan Çavuşoğlu, Polonya'ya sakıt roket ile ilgilendiren mevrut soruya ise, “Her şeyden evvela Polonyalı dostlarımıza esbak olsun dileklerimizi sağlamak istiyoruz. İlk incelemelere gereğince beraberinde kaymakamlık yaşandığı anlaşılıyor. Sonuçta bitmeme fail beraberinde savaşın yansıması maatteessüf kaymakamlık da olsa. Bir an evvela savaşın sonlandırılması etüt masasına dönülmesi değme bakımdan önemli” cevabını verdi.

“Türk yüzyılı, Türk baharı başladı”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Türk Devletleri Teşkilatı'na müşahit uzuv bulunmasına mevrut tepkileri değerlendiren Çavuşoğlu şunları söyledi:
“AB'nin ne hakkı mevcut ki Türk Devletleri Teşkilatı'na engelleme etsin. ABD'ye de mesajımız şu; hem Türkiye Yunanistan ilişkilerinde aynı sürede Kıbrıs'ta dengeyi bozdunuz. Kantarınızın ayarı bozuldu. Dengeli olun ve arsıulusal hukuktan bahsediyorsanız Yunanistan'ın Rum kesiminin ihlallerine bakın. Aynı sürede tığ ABD'den de şehadetname takanak değiliz. Türk yüzyılı, Türk baharı başladı. KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatı'na uzuv olmasıyla esasen gine bu manada beraberinde filizin ortaya çıktığını söyleyebiliriz. ABD'nin ve ilkin AB'nin Türk Devletleri Teşkilatı üyelerine edisyon yaptığını ayrıca zılgıt ettiğini gördük. Her beraberinde ülkeye notalar verdiler, mektuplar yazdılar, edisyon yaptılar. AB yada ABD ki olursa olsun bu çeşit tehditlere ağırlık eğmeyen beraberinde Türk dünyası var. Türk dünyasının donanması kimsenin hilafına, aleyhine değil.”

Mevlüt İşli

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler