USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Avukatlık Kanunu'nda farklılık teklifinin geçmiş 2 maddesi bildirme edildi

TBMM Genel Kurulunda, Avukatlık Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin geçmiş dü maddesi ikrar edildi.

Avukatlık Kanunu'nda farklılık teklifinin geçmiş 2 maddesi bildirme edildi
07-06-2022 23:03
Ankara

Kabul edilen maddelere göre, avukatlık stajına çalışarak bariyer olmamak şartıyla rastgele ortak ahacık sigortalı çalışılması avukatlık stajının yapılmasına bariyer dokuma etmeyecek.

Adli ve yönetsel sakatlık bilgili ve müddeiumumi adayları ile bilgili ve müddeiumumi mesleğinden olanlar hariç, amme gurur ve kurumlarının grup yahut pozisyonlarında fariza yapanlar da görevleri esnasında avukatlık stajı yapabilecek. İlgili birimlerce stajın yapılması dair müstelzim suhulet sağlanacak.

Birden aşkın baronun bulunmuş olduğu illerde, rastgele ortak biricik baro çeşidinden adli iane bürosu oluşturulacak.

Yargı mercilerinin talebi üstünde gerçekleştirilecek görevlendirmeler, Türkiye Barolar Birliğince (TBB) açılan elektronik enformatik sistemi üstünden o ildeki avukatlar ortada müsavat gözetilerek yapılacak.

Görüşmelerden

İYİ Parti Grubu alegori uydurma düzlük Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, "Her sene yetkilendirilmiş bulunan on binlerce gencin yetişim sorunlarına, iş ve aş sorunlarına, kalifiye hukukçu yetiştirme rahatsızlığına ve avukatların yoğun pıtrak şiddete maruz kalmasına bağlı bu anayasa teklifinde ne mevcut dersek; çözüme çevrilmiş tek obje yoktur." diyerek konuştu.

Sorunun çözülemeyecek boyutlara ulaştığını, artık hususiyet fakültesi açmamanın, geçmiş hazırlık olması icap ettiğini korumak için çaba sarfeden Subaşı, "Günübirlik siyasal letafet düşüncesince açık hususiyet fakülteleri yüzünden karşımızda duran devasa dava stajyerleri, avukatları, baroları, on binlerce aileyi ve beniz binlerce seçmeni ilgilendirir bir duruma geldiği düşüncesince görünür olmuştur. Büyüyen probleminin altında artan nüfuz gine müsekkin pansuman tedbirine başvurmayı akıllıca görmüştür." ifadesini kullandı.

MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, adli yardımın hem Anayasa bununla birlikte Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi bağlamında adalete erişim, hafriyat kontrol özgürlüğü ve adaletli yargılanma hakkının en ehemmiyetli unsurlarından bir tanesi olduğuna ayraç etti. Atay, çabucak aşkın baro kurulabilmesiyle ait düzenlemeden sonradan adli yardımın yürütülmesi hususunda birtakım sorunlarla karşılaşıldığını anlattı.

Atay, "Görüşmekte olduğumuz anayasa teklifiyle adli iane hizmetinden feyizlenmek talip vatandaşların adalete erişimi ve diledikleri avukatı yeğleme edebilmeleri düşüncesince kombinezon de yapılmaktadır. Birden aşkın baronun bulunmuş olduğu bölgelerde, vilayetlerde rastgele ortak biricik baro çeşidinden adli iane bürosu oluşturulacak ve yurttaşlar istedikleri barodan avukat tercihinde bulunabileceklerdir." bilgisini verdi.

"Amaç avukatlık mesleğini yıpratmak"

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, avukatlık mesleğinin piyasalaştırılmaya çalışıldığını encam sürerek "Teklifle, 2020'de çoklu baroya geçişle sakatlık sahasının bütünlüğüne maruz dokunca derinleştirilmek, mesleğin kendisi itibarsızlaştırılmak isteniyor." görüşünü savundu.

Kerestecioğlu, adli iane hizmetleri düşüncesince kullanılmak kabilinden Hazineden TBB'ye dökme ödeneğin barolar arasındaki dağıtımının adaletsizliğe kez anahtar biçimde baştan belirlendiğini tez ederek "Özellikle lehtar baroların işine yarayacak bu değişiklikle, vilayetlerde popülasyon sayısı da avukat sayısı da ortak çarpılıyor, ortak bölünüyor; böylecene 2 nolu barolara şimdikinden az şimdi 4 sert şimdi aşkın eşme muktebes oluyor." diyerek konuştu.

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, TBB "Staj şimdi kalifiye yapılsın" derken avukatlık stajının on paralık yapılmamasının istendiğini savunarak "Amaç avukatlık mesleğini yıpratmak. Şu an Türkiye'de 165 bin avukat var. Her sene 20 bin yetişmen avukat geliyor, mesleğe tahminî 15 bin ila 20 bin ortada avukat katılıyor ve bunlar 2 bin teklik ile 3 bin teklik ortada maaşlarla çalışmaya zorlanıyorlar; özellikleri düşüyor, terbiye kalitesi düşüyor." dedi.

Yargının serbest ve etkisiz olması icap ettiğini vurgulayan Antmen, "Türkiye'yi dayanıklı ortak iklim biçimine sağlamak istiyorsanız yargıyı etkisiz ve serbest bir duruma getirin, yeter." değerlendirmesinde bulundu.

"İnsan odaklı hafriyat anlayışıyla çalışmaya bitmeme edeceğiz"

AK Parti Balıkesir Milletvekili Belgin Uygur, anayasa teklifinde avukatlık stajı, çabucak aşkın baro bulunan vilayetlerde adli iane bürosu oluşturulması, adli iane ödeneklerinin dağıtımı ve görevlendirmelerle ait mevzularda tensikat yapıldığını anlattı.

Teklifteki, "Avukatın stajına bariyer olmamak şartıyla rastgele ortak ahacık sigortalı şekilde emek vermesi avukatlık stajı yapılmasına bariyer değildir." hükmüne ayraç fail Uygur, "Yargı Reformu Stratejisi Belgemizdeki hedeflerimiz doğrultusunda yaptığımız düzenlemelerle Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, insanoğlu odaklı hafriyat anlayışıyla, engellenmeyen birey, çelimli toplum, şimdi demokratik ve şimdi çelimli Türkiye düşüncesince eksiksiz gayretimizle çalışmaya bitmeme edeceğiz." ifadesini kullandı.

TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, verdiği aranın arkası sıra komisyonun alegori oturmaması üzerine, birleşimi ferda vakit 14.00'te sarılmak kabilinden kapattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler