USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Almanya Başbakanı Scholz: NATO zirvesinden beraberlik ve oturma sinyali çıkacak

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 29-30 Haziran'da düzenlenecek NATO Zirvesi’nden bütünlük ve istikrar sinyali çıkacağını söyledi.

Almanya Başbakanı Scholz: NATO zirvesinden beraberlik ve oturma sinyali çıkacak
22-06-2022 19:03
Berlin

Scholz, doğacak günlerde yapılacak Avrupa Birliği (AB), G7 ve NATO liderler zirveleri öncesinde Federal Mecliste birlikte musahabe yaptı.

Alman ordusunu, ülkesini ve başka müttefiklerini bütün saldırılara erinç koruyacak halde donatacaklarını tamlayan Scholz, "Yeni Alman ordusu düşüncesince endaze budur." dedi.

Scholz, Avrupa’da akıbet yılların en iri düzenlilik krizinde Almanya’nın yazık üstlendiğini ve Avrupa’nın doğusundaki devletleri askeri adına desteklediğini vurgulayarak, "İttifak bölgesinin herhangi birlikte metrekaresini savunacağız." ifadesini kullandı.

Putin’in Rusya'sı ile öngörülebilir gelecekte paydaşlık düşünülemez

NATO’daki partnerlerin Almanya’ya güvenebileceklerine ayraç fail Scholz, NATO Zirvesi'nden beraberlik ve denge sinyali çıkacak. Yeni birlikte mühim konseptle NATO'yu geleceğin zorluklarına hazırlayacağız." diyerek konuştu.

Almanya Başbakanı, burada Rusya ile ilişkilerin ehemmiyetli birlikte gösteriş oynayacağını belirterek, "Putin'in agresif yayılmacı Rusya'sı ile 2010 mühim konseptinde belirtildiği derece Rusya ile paydaşlık öngörülebilir birlikte doğacak düşüncesince düşünülemez." değerlendirmesinde bulunuldu.

Bundan sonradan ortaklarla ve müttefiklerle arsıulusal düzenin sağlanması düşüncesince çalışacaklarını vurgulayan Scholz, bu müttefikler ortada gelecekte Finlandiya ve İsveç’in de toprak alacağı dair nikbin bulunduğunu kaydetti.

Şansölye Scholz, bu dü ülkenin NATO üyeleri ve bütün Avrupa düşüncesince "güvenlik kazanımı" olacağını savundu.

Ukrayna’yı insani, mali, askeri ve politik adına desteklemeyi sürdüreceklerini anlatım fail Scholz, "Rusya, Ukrayna halkına erinç allahsız birlikte harp yürütüyor. Masum kadınlara, beylere ve küçüklere karşı. Bu barbarca işlenen birlikte suçtur. Ukrayna, kendini defans hakkına sahiptir." diyerek konuştu.

"Marshall Planı'na gereksinimi var"

Avrupa’nın Ukrayna halkının gerisinde olduğuna dikkati çekici Scholz, NATO’nun savaşın birlikte tarafı olmaksızın Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy ile Ukrayna'ya verilecek dayanak dair danışma etmeye bitmeme edeceklerini söyledi.

Savaştan sonradan Ukrayna’nın baştan inşasının derinliğine süreceğine ayraç fail Scholz, “(Ukrayna’daki) Yıkımın boyutu baş döndürücü büyük. Oradaki kimi şeyler bana 2. Dünya Savaşı'ndan sonradan yıkılan Alman şehrinin görüntülerini hatırlatıyor. O çağda savaşın bozma etmiş bulunduğu Avrupa gibi, Ukrayna'nın da bugün baştan yapımı düşüncesince birlikte Marshall Planı'na gereksinimi var." dedi.

Scholz, Ukrayna’nın baştan nesir edilmesi düşüncesince milyarca avroya gerekseme duyulacağını söyledi.

Ukrayna’nın Avrupa ailesine ilişik bulunduğunu vurgulayan Scholz, bundan ötürü AB Liderler Zirvesi’nde Ukrayna’ya AB adaylığı statüsü verilmesi düşüncesince güç sarfiyat edeceğini anlatım etti.

Almanya’nın Moldova’ya da yavuklu yurt statüsü verilmesinden yana bulunduğunu yineleyen Scholz, Gürcistan’ın Avrupa perspektifinin de desteklemeye bitmeme edileceğini kaydetti.

Batı Balkanların AB yolunun açılmasını istedi

Scholz, AB’nin toy üyelere hazırlanması icap ettiğini belirterek, AB’deki iç yapılarda ve süreçlerde ıslah yapılmasını istedi.

AB’nin Batı Bakan devletlere kısaca 20 sene ilk üyelik umudunu verdiğini anımsatan Scholz, "Bu, bugüne derece gerçekleşmedi. Bundan ötürü bu toy çağda şu kesin olması lazım; bizim AB'de Batı Balkanlara ihtiyacımız var." dedi.

Scholz, AB ülkelerinin ferda Batı Balkan devletleri ile yapacakları görüşmede bu sinyalin verilmesi icap ettiğini belirterek, toplantının gerçekleşip gerçekleşmeyeceği dair emniyetli olunmadığını bugün izleme ettiğini fakat gerçekleşmesini umudunu taşıdığını anlatım etti.

Scholz, şunları kaydetti:

"Buna da şaşırmamak lazım. Umut uyandırsanız, milletleri, devletleri yola çıkarırsanız, onları AB zımnında çıkmaya değeceğine kandırma ederseniz; bunun düşüncesince gayretler gösteriliyor, devletlerinde iç ihtilaflar hücre alınıyor. Bir yurt adını değiştirdi Kuzey Makedonya, Yunanistan ile ihtilafı sonlandırmak için. Daha sonradan bunların bütünü yarayışlı olmuyor ve işler karşılama gitmiyor. O devir bu devletlerin politik liderlerinin ve vatandaşlarının eş bulunduğu tasalı olduklarına bağlı duygunun dile getirilmesi banko doğrudur. Bu ülkelerle yapılacak zirve hazırlop olmayacak."

AB’nin Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ile üyelik müzakerelerine başlamasına yeşil kudret yakmasını talip Scholz, muvazeneli ve bolluk içerisindeki Batı Balkanların her insanın çıkarına bulunduğunu söyledi.

Scholz, 23-24 Haziran’da Brüksel’de AB, 26-28 Haziran’da Bavyera eyaletindeki Elmau Sarayı’nda G7 ve 29-30 Haziran’da Madrid’de NATO liderler zirvelerine katılacak.

Yarın, AB Liderler Zirvesi öncesinde AB ülkelerinin mutluluk ve hükümet başkanlarının, Batı Balkan ülkelerinin liderleriyle güruh gerçekleştirmesi planlanıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler