USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Afganistan'da kontrol istirdat faaliyetlerine aralık verildi

Anadolu Ajansı (AA), Afganistan’da meydana mevrut yer sarsıntısı dolayısıyla en aşkın ölümün yaşandığı ve en ağırbaşlı hasarın oluştuğu yerleri görüntüledi.

Afganistan'da kontrol istirdat faaliyetlerine aralık verildi
22-06-2022 23:04
Paktika

Dün şeb sabahın önceki saatlerinde Afganistan’ın doğusunda, Pakistan sınırındaki vilayetleri vuran hareket zımnında şu anne denli 1000’den müşterek tomar ferdin yaşamını kaybettiği, yüzlerce ferdin ise yaralandığı bildirildi.

Afganistan'daki depremde yaşamını kaybedenlerin sayısı 1000'e yükseldi

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS), depremin sertliğini evvela 6,1 henüz sonradan 5,9 yerine açıklamıştı.

Deprem, ülkede zat yoğunluğunun bulunduğu yerleri vururken sarsıntılar başşehir Kabil karışma peyda eylemek bu şeklinde Host, Paktia, Paktika, Gazni, Logar ve Nangerhar kabil kentlerde de çelimli biçimde hissedildi. Ancak insanoğlu kaybı ve maddesel hasar baş döndürücü iri miktarda Paktika vilayetinin Pakistan sınırında, kullanılmamış noktasında mevcut Giyan ve Bermel ilçeleri ve köylerinde yaşandı.

Binlerce Afgan desteğe koştu

AA ekibi, Giyan ilçe merkezindeki insancasına trajediyi ve maddesel hasarı görüntüledi.

Paktika vilayetinin özek ilçesi Şeren’den kıyamet bölgelerine erişmek dağlık, yer ve arızalı huzursuz yöntemler zımnında 4 saati aşıyor. Ancak hepsi bu zorluğa karşın mekân bölgelerden binlerce Afgan, kontrol istirdat çalışmalarına iane eylemek bu şeklinde yüzlerce vasıta ile alana atak etti.

Araç yoğunluğu, yolun kimi kısımlarında gidiş geliş oluştururken kavi yöntemler zımnında kimi vasıtalar arızalandı, birileri ise ilçe yaptı.

Akşam saatlerine akilane 50’den müşterek tomar ambulansın kıyamet sahasından ölmüş ve çorlu taşımış bulunduğu görüldü.

Gün içinde kimi mafevk dozaj Taliban yetkililerin alanı görüşme etmiş bulunduğu ve binlerce Taliban çalışanının da kontrol istirdat çalışmalarına katılmış bulunduğu öğrenildi.

Arama istirdat faaliyetlerine açıklık verildi

Havanın kararması, ilçe merkezleri ve köylerde elektriğin olmaması, yağışlar zımnında de kontrol istirdat çalışmalarına erte sabaha denli verildi.

Çoğu Taliban çalışanı ve desteğe koşan Afganlar, erte sabahleyin gine neşet eylemek bu şeklinde bölgeden ayrıldı.

Çoğunluğu kil, kerpiç ve çamurdan meydana getirilen evlerin ilkin tavanlarının çökmesiyle yıkıldığı gözlemlenen ilçe merkezinde, yaşamını kaybedenler şişman mezarlara defnedildi.

Tam yerine birçok ferdin öldüğüne müteveccih açık data verilmezken ilçe sakinleri bunu "yüzlerce ölü" biçiminde anlatım ediyor.

Adının açıklanmasını istemeyen ve Paktika Emniyet Müdürlüğünde etkin müşterek yetkili, enkazın altında çıkarılmayı muntazır ayrıksı cesetlerin de bulunduğunu söyledi.

Taliban yetkilisi, "Yarın sabahleyin ercecik çalışmalara gine bitmeme edeceğiz. Henüz toprakların altında çıkarılmayı muntazır baş döndürücü sayıda naaş var. Bazı köyler de ağız ağıza yerle müşterek oldu, yegâne dikili ev bile kalmadı." sanarak konuştu.

Melikgazi Muzemmil isminde müşterek hekim ise yüzlerce naaş gördüğünü aktararak "Paktika merkezden geldim. Başka hekim dostlarım da mekân vilayetlerden desteğe geldi. Bölgeye geldiğimde gelişigüzel nesne yerle müşterek olmuştu. Sadece müşterek köyde aşağılık mafevk 300 insanoğlu yaşamını kaybetti, 350 insanoğlu ise yaralandı." ifadesini kullandı.

"Evlerin az henüz ½ si yıkıldı"

Kari Seyfullah isminde müşterek semt sakini ise afetzedelerin gelişigüzel ayrışık insancasına malzemeye gereksinimi bulunduğunu belirterek "Burada iklim soğuk, rahmet da yağıyor. Depremzedelerin çokları şu an dışarıda kalıyor. Çadır ve gıdaya acele ihtiyacımız bulunuyor. İlçede mevcut 3 bin civarındaki lüp az henüz ½ si yıkıldı." dedi.

Abdülkerim isminde müşterek insanoğlu de Paktika merkezden kontrol istirdat faaliyetlerine iane düşüncesince Giyan’a geldiğini anlatarak "Buraya ikindiye akilane geldik. Bundan sonradan da kontrol istirdat çalışmalarının kararında 98 ferdin ölü bedenine ulaştık, aralarında hanımlar ve füru da vardı. Tüm fasile fertlerinin yaşamını kaybetmiş bulunduğu bağlam da oldu." sanarak konuştu.

Ailesinden 5 kişiyi kaybetti

Orta yaşlarda müşterek avrat ise ağız ağıza yıkılan evinin avlusunda kurduğu çadırda yaşamaya başladığını söyledi.

Kocası ve 4 çocuğunu kaybettiğini tamlayan kadın, yıkılan evinin enkazından çıkarabildiği eşyaları avluya taşıdığını anlattı.

Acılı kadın, "Siz de görüyorsunuz, tek şeyim kalmadı. Ailemden 5 insanoğlu yaşamını kaybetti. Şu an yanımda müşterek oğlum kaldı, onun da ruhsal sorunları var." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler