USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

ABD'yi görüşme fail Türk heyetinden mebus diplomasinin müspet akıbet getirmiş olduğu vurgusu

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Efkan Ala, "Görüştüğümüz Kongre üyeleri, ortak NATO müttefiki adına ülkemizin F-16 filosunun modernize edilmesine müteveccih müspet mesajlar vermişlerdir." dedi.

ABD'yi görüşme fail Türk heyetinden mebus diplomasinin müspet akıbet getirmiş olduğu vurgusu
01-10-2022 03:02
Washington

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Efkan Ala, saylav diplomasinin tamamlayan ve zenginleştirici müşterek yönünün bulunduğunu belirterek, bu diplomasinin müspet sonuçlarının olmaya başladığını söyledi.

Ala'nın öncülüğünde, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç, NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak ile AK Parti İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır, Washington'da yürüttükleri temasların peşi sıra Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinde Türk gazetecileri bilgilendirdi.

10-13 Mayıs'taki ziyaretlerinin peşi sıra bu ikinci ziyaretin de hayır geçtiğini dile getiren Ala, bu görüşme kapsamında 2'si Senatör, 14'ü Temsilciler Meclisi üyesi peyda etmek az daha 7 Demokrat ve 9 Cumhuriyetçi Kongre üyesi ile müşterek araya geldiklerini kaydetti.

Ala, temaslarında F-16'lar da müdahale peyda etmek az daha düet ve lehçe mevzuları ele aldıklarını tabir ederek, "Parlamenter diplomasinin, hükümetler ortada derneşik biçimde bitmeme fail temasları tamamlayan ve zenginleştirici müşterek yönü var. Bu sene Türkiye'den ABD'ye 5, ABD'den Türkiye'ye 4 saylav heyetin seyahati oldu. Yıl sonundan geçmiş bu kopya artabilir. Hükümetimiz ile Biden yönetimi arasındaki yukarı seviyeli temaslardaki sıklık denli saylav heyetlerin ziyaretlerinde müşterek süredir görmeyi istek ettiğimiz müşterek çoğalma var." dedi.

Ukrayna ilkin peyda etmek az daha yaklaşan coğrafyada yaşanmış bulunan gelişmelerin, Türkiye'nin elden alanında değil, global manada da ne denli eleştiri müşterek gösteriş oynadığının Kongre'de şimdi dobra anlaşılmasına ulama sağladığına dikkati çekici Ala, "Mayıs ayındaki ziyaretimizde besin güvenliği dair akıl bildirme fail ve bizlerden hal dileme fail aşırı sayıda Kongre üyesi olmuştu. Bu kere muhataplarımız, İstanbul Tahıl Girişimi'nin müzakeresi ve yürürlüğe konulması nedeniyle takdirlerini defalarca tabir ettiler." biçiminde konuştu.

Ala, Rusya-Ukrayna cenginde Türkiye'nin ortaya koyduğu diplomatik çabaların da hepsi çeşidinden takdirle karşılandığını belirterek, şunları kaydetti:

"İşte kusursuz da bu sebeple, içerisinden geçmekte olduğumuz çağda Türkiye'nin dileme etmiş bulunduğu F-16 çağdaşlaşma ve hazırlık paketinin, ülkemizin güvenliği, NATO'nun caydırıcılığı ve bölgemizin istikrarı düşüncesince ne denli lüzumlu bulunduğu müşterek kere şimdi gözler önüne serilmiştir. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın New York'ta kimi Kongre üyeleriyle icra ettiği görüşmelerde bulunduğu gibi, burada görüştüğümüz Kongre üyeleri de müşterek NATO müttefiki kendisine ülkemizin F-16 filosunun modernize edilmesine müteveccih müspet mesajlar vermişlerdir. Başkan Biden'ın da Madrid'de tabir etmiş bulunduğu az daha yönetim, doğrusu bu satışı desteklemektedir."

Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez'in Senato'da 2023 yılı Ulusal Savunma Güvenlik Yasası'na (NDAA) devrolmak üzere, ABD'nin Türkiye'ye F-16 tedarikini Yunanistan'la ilişkilerine bağlayan müşterek kanun maddesi önerisini sunduğuna ayraç fail Ala, "Türkiye’ye F-16 satışını, bambaşka müşterek NATO müttefikiyle düet ilişkilerimize bağlayan bu maddeyi nahak ve mesnetsiz buluyoruz. Amerika Kongresi'nden dü NATO müttefiki bulunan Türkiye ve Yunanistan'a erinç hakkaniyetli ve denk mesafede durmasını, Ege sorunları dair ülkemizin hassasiyetlerine de hürmet göstermesini ve NATO'nun geleceğini zatî menfaatlerinden ulvi tutmasını bekliyoruz." görüşünü paylaştı.

Türkiye ile Amerika arasındaki huzursuzluk mevzularına realist biçimde yaklaşılması icap ettiğinin altını çizen Ala, "F-16 hazırlık periyodunun müspet neticelenmesinin, çevre ortada güvenin baştan pekiştirilmesine ve bulunan anlaşmazlıklarımızın çözümüne müspet etkide bulunacağına inanıyoruz." dedi.

Ala, Türkiye ile Amerika arasındaki konuların müşterek günde çözümünün benzer olmadığına ayraç ederek, "Ama ister mühim düzenek altında meydana getirilen temasların ister F-16 hazırlık sürecinde Kongre'yle düzenlenen bu görüşmelerin müspet sonuçlarının, Türkiye ile Amerika arasındaki zait gündeme ve mühim ortaklığa ulama sağlayacağı şek götürmez müşterek gerçektir." dedi.

"Yunanistan, diplomatik cepçilik yapıyor"

Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) mevzusundaki pozisyonunun kesin bulunduğunu ve senelerdir politikasının değişmediğini tamlayan Ala, şunları dile getirdi:

"Biz bu mevzuda erinç tarafın olumlu, zait etap atmasını umuyoruz zira üzerimize düşeni plebisit çağında de şimdi ahir çağda de yaptık. Şimdi de oradaki gelişmelere bulunan itirazımızı söylüyoruz ve yanlışları dile getiriyoruz ve Türkiye'nin bu mevzularda oldubittiye müsaade vermeyeceğinin altını da rastgele devir çiziyoruz ancak Yunanistan devir zamane hava ergonomik olunca, kendine uyarınca değerlendirdiğinde vesile bulunca tabiri caizse diplomatik cepçilik yapıyor, hazırlamaya çalışıyor. Fırsattan yararlanma etmeye çalışıyor kendine göre. Oysa onlar düşüncesince vesile değil bunlar. Türkiye, öz politikalarını, öz haklarını katiyen örselettirmez. Ve yapılması müstelzim her neyse o yapılır, bunu da Sayın Cumhurbaşkanı'mız da büyüklük başkanı kendisine dile getirdi, Dışişleri Bakanı'mız dile getirdi, kılıç de dile getiriyoruz ve herkesi orada arsıulusal hukuka kelimesi kelimesine hürmet göstermeye çağırıyoruz. Onun haricinde rastgele müşterek evolüsyon Türkiye itibarıyla doğrusu onama edilebilmekte değil."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler