USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'ABD ile tecim hacmimiz 100 bilyon dolar hedefine çelimsiz müddette varacaktır'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "ABD ile tecim hacmimiz, bu ivmenin akıllıca ve azimli korunum edilmesi biçiminde 100 bilyon dolar hedefine çelimsiz müddette varacaktır." dedi

'ABD ile tecim hacmimiz 100 bilyon dolar hedefine çelimsiz müddette varacaktır'
22-09-2022 06:00
Ankara
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'li iş insanlarını ikrar etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi'nce yekta restoranda planlı yemekte icra ettiği konuşmada, Türkiye ile ABD'nin DOĞRU bağlara erbap dü arkadaş ülke, bağlaşık ve izlemsel kuma bulunduğunu belirtti.

İki dünya arasındaki baş döndürücü boyutlu iş birliğinin dünyanın sağlam baş döndürücü bölgesinde sulh ve istikrarın tesisine şişman katkılar sağladığını tabir fail Erdoğan, Ukrayna'dan Balkanlar'a, Orta Doğu'dan Afrika'ya enli yekta coğrafyada, enerjiden besin güvenliğine sağlam baş döndürücü meselede benzeşim görüşlere erbap olduklarını söyledi.

Erdoğan, bulunan düşün ve menfaat birliğini henüz gelecek geçirmek özgü güzeşte sene Roma'da ABD Başkanı Joe Biden ile Türkiye-ABD izlemsel mekanizmasının teşkiline değişmeyen verdiklerini anımsattı.

Nisan ayında yaşama güzeşte mekanizmayla ilişkileri kuma faydalar temelinde geliştirirken sorunları realist ve ileriye çevrilmiş bakış açısıyla nakız gayretlerini sürdürdüklerini özetleyen Erdoğan, şunları söyledi:

"Dünya ekonomisi 2020 senesinden beri ağır zorluklarla yüzleşiyor. evvel müstevli krizi, arkası esna Rusya-Ukrayna savaşı, erke ve besin özellikle edinmek kıl oranı herhangi yekta alandaki hazırlık zincirlerinde şişman sıkıntılara biçim açtı. Pek baş döndürücü dünya akıbet 40-50 yılın en erdemli şişkinlik oranlarıyla baş etmeye çalışıyor. Türkiye ekonomisi büyümede, ihracatta ve istihdamda gösterdiği çelimli performansla kâffesi bu imtihanların üstesinden vürut dair güzel yekta zevahir sergiledi. Küresel ekonominin baştan yapılandığı ve öngörülebilirliğin azaldığı yekta devirde sağladığımız sponsor adımlar ve hususi bu piyasanın dinamizmi yardımıyla ekonomimizin dayanıklılığını ve cazibesini korumayı başardık."


Türkiye Ekonomi Modeli

Erdoğan, Türkiye'nin güzeşte sene yüzdelik 11'lik yekta oldukça akıbet 10 yılın en aceleci gelişmesine imza attığını dile getirdi.

Bunun G-20 devletleri ortada kaydedilen en erdemli gelişme oranı olduğuna dikkati çekici Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Dünya ekonomisi ağır daralmalarla yüzleşirken kılıç 2022 yılı geçmiş çeyreğinde yüzdelik 7,5 ve ikinci çeyreğinde yüzdelik 7,6 oranında gelişme kaydettik. Salgına karşın ilkokul çeyrektir bitmeme fail istikrarlı büyümemizi bu zamanda de sürdürdük. İhracatımız bu ay bakımından salname bazda 250 bilyon doların ilişkin çıktı. Ülkemize, 2003-2021 devrinde 240 bilyon dolardan yekta tomar direkt arsıulusal envestisman çekmeyi başardık. Sadece geçtiğimiz sene ülkemize 14 bilyon dolar mesabesinde yeni, direkt arsıulusal envestisman geldi. Son 16 yılda Orta ve Doğu Avrupa'da en yekta tomar arsıulusal direkt envestisman meydan ikinci ülkeyiz. Tüm bunlar Türk ekonomisinin gücü ve Türkiye'ye mahsus güvenin en konkre işaretleridir. Bu başarıların elde edilmesinde Türkiye Ekonomi Modeli'nin baş döndürücü şişman oranı vardır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hattıhareket programını yatırım, istihdam, üretim, ihracat, akan yekta tomar kanalıyla ülkeyi izam ilişkin kurarak şuurlu yekta tercihte bulunduklarını, müstevli devri müdahale akıbet dü senedir bu önceliklerinden ivaz vermediklerini aktardı.

Ekonomi programını kararlılıkla uygulamayı sürdürdüklerini kail Erdoğan, "Ekonomi ve tecim Türkiye-ABD ilişkilerindeki anne unsurlardan bir tanesini dokuma ediyor. Özellikle akıbet 10 senede hususi bu piyasanın de desteği ile ilişkilerimizin iktisadi ve ticari boyutlarında şişman atılımlar gerçekleştirdik." dedi.

Kovid-19 salgını

Koronavirüs kaynaklı sıkıntılara karşın düet tecim kütlesinin güzeşte sene üstün dereceli düzeye ulaşarak 28 bilyon dolara yaklaştığını dile getiren Erdoğan, ABD'nin Türkiye'nin 2021'de en yekta tomar dış satım icra ettiği ikinci, en yekta tomar dış alım icra ettiği dördüncü dünya konumunda bulunduğunu anlattı.

Erdoğan, "Bu yılın 8 ayındaki tecim hacmimiz geçtiğimiz yılın bire yekta zamanına nazaran yüzdelik 30'a DOĞRU artarak 22 bilyon dolara ulaştı. Bu ivmenin akla yatkın ve azimli adımlarla korunum edilmesi şeklinde tecim hacmimiz 100 bilyon dolar hedefine endamsız müddette varacaktır. Bu mevzuda nice bölgede mürşit gösteriş oynayan siz zikıymet müteşebbislerin desteğine güveniyoruz." dedi.

Amerika merkezli şirketlerin Türkiye'deki iş fırsatlarına gösterdiği DOĞRU uyanıklık ve yatırımlarındaki artışın Türkiye'nin ekonomisine mahsus güvenin tezahürü bulunduğunu tabir fail Erdoğan, şunları söyledi:

"Amerika'dan Türkiye'ye müteveccih direkt yatırımlar 14,1 bilyon dolara ulaştı. Türk firmalarının ABD Birleşik Devletleri'ndeki yatırımları ise 8,6 bilyon dolar seviyesine çıktı. Türkiye ile ABD ortada hoppadak herhangi yekta sektörde çapraz tecim ve envestisman olanakları bulunuyor. Türkiye, erke güvenliği düşüncesince güzergah ve eşme çeşitlendirmesinde de anahtar role sahiptir. Enerji alanındaki teşrikimesai potansiyelimiz bulunan arsıulusal geçerli biçim de cezaevi önüne alındığında bize ehemmiyetli fırsatlar sunuyor. LNG terminalleri müdahale saf gürültü yağı lambası yağı altyapımıza yaptığımız yatırımlar sonucunda ABD en şişman ikinci saf gürültü yağı lambası yağı tedarikçimiz pozisyonuna yükseldi. Biz de Amerikan LNG'sinin hayattaki en şişman altıncı ithalatçısı olduk. Amerika'dan satın aldığımız gazı, önümüzdeki devirde henüz akıllıca şartlarla tasarruf etmek istiyoruz. Sahip olduğumuz ümranlı enfrastrüktür yardımıyla Amerikan LNG'sinin semt ülkelerine ulaştırılmasında da teşrikimesai hazırlamaya hazırız."

"Türkiye, yenilenebilir erke dalında acemi envestisman fırsatları sunuyor"

Türkiye'nin akıbet devirde gösterdiği şişman atılımla Avrupa'dan da zait halde ayrışmak şekli ile yenilenebilir erke dalında acemi envestisman fırsatları sunduğunu tamlayan Erdoğan, turizmin yekta gayrı ehemmiyetli potansiyele erbap kol bulunduğunu aktardı.

Erdoğan, "Bu yılın henüz geçmiş 7 ayında 500 binden yekta tomar Amerikalı turisti devletimizde konuk ettik. Bunda işkilsiz Amerika'da 12 destinasyona İstanbul'dan direkt deniz oluşturan Türk Hava Yollarının ehemmiyetli yardımı bulunuyor. Önümüzdeki devirde bu sayının da artacağına inanıyorum." niteleyerek konuştu.

Potansiyelin birlik manasıyla yaşama geçirilmesi düşüncesince halen hükümetler düzeyinde atılması müstelzim adımlar bulunduğunu dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Amerika'nın biricik cepheli namına 2018 senesinde uygulamaya koyduğu polat ve alüminyum sektöründeki arttırma gümrük vergileri kıl oranı himayeci icraat ticari ilişkilerimizi menfi etkilemeye bitmeme ediyor. Bu sektörlerdeki arttırma vergilerin bundan sonra kaldırılması yahut gayrı kimi devletlere maruf kotanın Türkiye'ye de tahsisi birlikte çabalarımıza ehemmiyetli yardım sağlayacaktır. Savunma uran alanındaki iş birliğimizin önüne müttefiklik hukukumuza karşıt müstear engeller getirilmektedir. Bu gidişat ticari ilişkilerimizin yanında kâffesi NATO coğrafyasının güvenliğini de negatif halde etkilemektedir.

Stratejik bakıştan mahrum mutlak kimi lobilerin Amerikalı değişmeyen müşterilerin üstünde kurduğu bası kararı gelişen bu hata ve yandaş davranış gerçekte Amerikan çıkarlarına da dokunca vermektedir. Bu sebeple bu biricik cepheli ve nahak engellemelerin yekta an ilkin kaldırılması hepimiz denli siz kıymetli üyelerimizin de davasıdır. Türkiye bugüne denli bulunduğu kıl oranı bundan hakeza de ABD ile iktisadi ve ticari ilişkilerini ihya gayretinde olmaya bitmeme edecektir. Bu süreçte Türkiye'nin en DOĞRU dostları ortada gördüğüm siz giranbaha iş insanlarının ve iş konseylerinin desteğine güveniyorum. Türkiye'deki ait gurur ve kuruluşlarımız ile temsilciliklerimizin kapılarının sizlere herhangi yekta daima bariz bulunduğunu yekta el henüz vurgulamak istiyorum."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler