USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

2022 TYT sınavı değerlendirildi: Geçen yıla göre matematik kolay, Türkçe zorlayıcı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) önce oturumu bulunan Temel Yeterlilik Testi (TYT) çağ gerçekleşti. Sınavı değerlendiren uzmanlar, güzeşte yıla göre matematik sorularının kolay, Türkçe sorularının ise zor bulunduğunu dile getirdi.

2022 TYT sınavı değerlendirildi: Geçen yıla göre matematik kolay, Türkçe zorlayıcı
18-06-2022 18:02

TYT'ye bu yıl geçtiğimiz yıla göre yüzdelik 24 artışla 3 milyon 243 bin 425 yavuklu başvurdu. Tüm yurtta ahit 10.15'te süregelen sınav, eş adet celsede 165 dakika sürdü. TYT'de adaylara 40 Türkçe, 40 Matematik, 20 Sosyal Bilimler (Din Kültürü Ahlak Bilgisi dersinden affedilmiş öğrenciler düşüncesince extra 5 Felsefe, 20 Fen Bilimleri sorusu soruldu. Sosyalde 5 Tarih, 5 Coğrafya, 5 Felsefe ile 5 Din Kültürü Ahlak Bilgisi; Fen Bilimlerinde ise 7 Fizik, 7 Kimya, 6 Biyoloji sorusu arazi aldı. 19 Haziran Pazar haset ise YKS ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve YKS üçüncü oturumu Yabancı Dil Testi (YDT) uygulanacak.

Uğur Okulları Sınavlar ve Yayınlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt ve Lise Akademik Kurulu, öğrencilerden tahsil edilen bilgilere göre YKS'nin huzur oturumu bulunan TYT'yi değerlendirdi. Adil Kurt meydana getirdiği değerlendirmede şunları söyledi:

“2022 TYT, ÖSYM formatına ve MEB müfredatına makul eş halde gerçekleştirilmiştir. Sınav kapsamının MEB müfredatına makul hazırlandığı görülmüştür. Türkçe ve gün dersi sorularının topu topu kademelerden, hikmet dersi sorularının 10. ve 11. derslik kademesinden ve matematik dersinde 9,10,11. derslik kademelerden, gayrı derslerin ise 9. ve 10. derslik kademesinden bulunduğu görülmüştür. Bu yıl sürenin 165 dakika olması ile öğrenciler müddet problemi yaşamadan elan şen adına sınavı tamamlamıştır. Matematikteki sorularda esas bilgiler sorgulanmış; öğrencinin suali akla yatkın okuyup matematik bilgisi ile yorumlaması ve riyazi modelleme yaparak neticeye gidilmesi istenmiştir. Geçmiş senelere göre elan kupkuru eş halde anlaşılıp çözülebilecek matematik sorularının mevcut bulunduğunu belirtmişlerdir. Geometride günce hayatla ilişkilendirip modelleyerek geometriksel düşünmeyi ön plana çıkaran sorular arazi almıştır. Matematik testi güzeşte yıla göre elan kolay ve hendese ölçülü ölçüde istifham sorulmuş. Bazı soruların çözümünde muktezi bulunan yöntem ve tanımlar sorularda verilmiştir. Türkçe'de 7 kıstak bilgisi, art küsurat soruların ise paragraf, sözcükte anlam, cümlede deme mevzuları üstünden öğrencilerin okuma, kavrama ve şerh becerileri ağırlıklı adına sorgulanmıştır. Anlam sorularının zorluğu ölçülü ölçüde olup ilkin fıkra sorularında makbul çeldiricilerin biraz soruda donanımlı bulunduğu öğrencilerden mevrut havas arasındadır.”

Sosyal Bilimlerde topu topu bölümlerden soruların zahmet seviyesinin ölçülü ölçüde bulunduğunu ve bilgiyi yorumlayan sorular sorulduğunu tamlayan Kurt, "Tarih soruları müfredata makul sürüm ağırlıklı sorular sorulmuştur. Bir tanesi bilim müstelzim eleyici eş sorudur. Coğrafya, ayrıntılar ile örtüşen sorulardan oluşan eş sınav olmuştur. Harita okuryazarlığı ön plana çıkarılmıştır. Felsefe soruları esas fehva ve akımların bilgisine mebni adına sürüm yapmayı müstelzim sorulardan oluşmaktadır. Din kültürü ve ahlak bilgisi soruları ise sonuç yılların tersine bilim müstelzim tarzda ve zora benzeyen kurda hazırlanmıştır” dedi.

“Fen Bilimlerinde esas detayları sorgulayacak halde sorgulama yapılmıştır. Fizik soruları riyazi iş içermeyen, okuduğunu kavrama ve yorumlamaya müteveccih sorulardır. Biyoloji soruları kolay ve esas bilim düzeyindedir. Kimya soruları esas bilgiye mebni ve muhtemel düzeydedir” diyen Kurt, “Tüm derslerde TYT formatı bulunan akla yatkın okuma, akla yatkın fikren sürüm yapabilme ve tarihi güzel kullanarak kusursuz iş ika yetkinlikleri ölçülmüştür” sanarak konuştu.

“Geçmiş senelere göre elan kupkuru eş halde anlaşılıp çözülebilecek matematik soruları vardı”

Uğur Okulları Lise Matematik Akademik Kurul Üyesi Nilda Yüksel ise, “Sınava giren adaylardan aldığımız bilgilere göre 2022 TYT Matematik ve hendese soruları ağırlıklı adına 9., 10. derslik MEB kazanımlarına makul mücehhez olup 11. derslik müfredatında arazi düzlük mürekkep belki ve silindirin kütlesi mevzularından 2 istifham sorulmuştur. Matematik soruları okuduğunu anlayabilme, makul beyin yürütme, verileri birbiriyle ilişkilendirme, riyazi adına tabir ika ve riyazi iş yapabilmeye yöneliktir. Öğrencilerimiz eski senelere göre elan kupkuru eş halde anlaşılıp çözülebilecek matematik sorularının mevcut bulunduğunu belirtmişlerdir. Geometri soruları genellikle modelleme kurgusuyla hazırlanmış; geometriksel tefekkür becerisini ölçen, muadele kurup analiz müstelzim özellikte olup ölçülü düzeyli sorulardan olmuştur. Bazı soruların çözümünde muktezi bulunan yöntem ve tanımlar sorularda verilmiş” biçiminde konuştu.

Türk Dili ve Edebiyatı Akademik Kurul Üyesi Cevdet Eyüboğlu da meydana getirdiği değerlendirmede, “Türkçe sorularında ciddilik gine kıraat ve okuduğunu anlayıp şerh üzerinedir. Sınavda öğrencilerimizden aldığımız duyumlara göre sözcükte anlam, cümlede anlam, fıkra şerh soruları ağırlıkta olup bu soruların zahmet dereceleri eskiden senelerle paralellik göstererek ölçülü ölçüde bulunduğu anlaşılmaktadır. Yaklaşık 7 istifham kıstak bilgisi iken geriye küsurat sorular paragraf, cümlede deme ve sözcükte deme sorularından geldiği; deme bilgisi sorularında makbul dilin bariz ve anlaşılır eş kıstak bulunduğu belirtilmektedir. Bu sorulardan biraz tanesinde çeldiricilerin çelimli bulunduğu öğrencilerimizden mevrut huzur görüşlerdendir. 2022 TYT'deki kıstak bilgisi sorularının bap dağılımında 2021 TYT'den ayrımlı adına nağme bilgisine arazi verilmeyen fakat tenkit işaretleri, lügat türleri, cümlenin ögeleri ve doldurulma kuralları kazanımları ile alakalı soruların eskiden yıllarla paralellik gösterdiği anlaşılmaktadır. Sorulan kıstak bilgisi sorularında bire eş soruda çabucak baş döndürücü kazanımın yoklanmış olması öğrencilere devir kaybettirmiş olanaklı fakat bu soruların da zor adına nitelendirilecek tarzda sorular bulunmadığı görülmektedir” dedi.

Fizik Akademik Kurul Üyesi Volkan Alpay da, “2022 TYT'de hikmet soruları öğrencilerimizden aldığımız bilgilere göre MEB' in yayınlamış bulunduğu kazanımlar çerçevesinde esas kurda hikmet bilgilerini günce dünyadaki örnekleri üstünden soran, bilgiyi istimal ve şerh becerisini ölçer özellikte bulunduğu görülmektedir. 9. ve 10. derslik müfredatlarına uygun, işlemlerden arındırılmış, kıraat ve şerh üstünden sorulan soruların mahsus mevzularda birikmediği muhtemel iyice topu topu müfredata dağıtıldığı söylenebilir. Bu manada sınava derneşik etkin öğrencilerde muvaffakiyet payı faziletkâr olacaktır” biçiminde konuştu.

Kimya Akademik Kurul Üyesi Bedrettin Boyacıgil zat sahası ile ilgili, “2022 TYT kimya soruları güzeşte yıl bulunduğu üzere 4 adet 9. sınıf, 3 adet 10. derslik müfredatında arazi düzlük konulardan mücehhez ve gine eskiden zamanlarda bulunduğu üzere esas detayları sorgulayacak halde sorulmuştur. Beklenilmeyen eş istifham yoktur. Öğrenciler soruların ifadesinin kupkuru ve anlaşılır bulunduğunu belirtiyor. Ayrıca soruların alışılagelen düzeyde, bilim ağırlıklı bulunduğunu ve çalışmalarının sonucunu güzel eş halde alacaklarını tabir ediyorlar” dedi.

Biyoloji Akademik Kurul Üyesi Asuman Kılıç, "2022 TYT Biyoloji soruları 9. ve 10. derslik müfredatını kapsamaktadır. Altı sorudan üç tanesi 9. sınıf, üç tanesi 10. derslik müfredatına aittir. Sınavda TYT Biyoloji müfredatına ilişik rastgele eş üniteye değinilmiştir. Biyoloji sorularının umumi adına kolay bulunduğu söylenebilir. Sınavda arazi düzlük altı sorudan eş tanesinin yorum, gayrı iptidai tanesinin ise esas bilim düzeyinde bulunduğu düşünülmektedir. Soruların ayrıntılar kazanımları ile mevzun ve beklenilen ÖSYM formatında bulunduğu kestirim edilmektedir. Öğrenciler şaşırtı eş sualle karşılaşmamıştır” dedi.

“Harita okuryazarlığı ön plandadır”

Coğrafya Akademik Kurul Üyesi Davut Gürler, “Coğrafya soruları, beklendiği üzere 9. ve 10. derslik kuma müfredatını ve ünitelerini kapsamaktadır. 9. derslik kazanımlarından 3, 10.sınıf kazanımlarından 2 istifham yöneltilmiştir. Her birim başlığından istifham sorulmuştur. 5 probleminin üçünde harita okuryazarlığı ön plandadır. Düzenli adına çalışan, imtihan pratiği olan, harita ve coğrafya okuryazarlığı kaslı bulunan öğrencilerin ferah ferah çözebileceği sorular yöneltilmiştir. Ayrıca öğrencilerden aldığımız duyumlara göre kesinleşmemiş rastgele eş istifham bulunmamaktadır” değerlendirmesini yaptı.

“Tarih soruları müfredata uyumlu”

Tarih Akademik Kurul Üyesi Zeynep Ergün, “Öğrencilerimizden aldığımız duyumlara göre, Tarih soruları müfredata mevzun olup öğrencinin sürüm yapmasını sağlayacak fıkra ağırlıklı sorular sorulmuştur. Bunun haricinde öncüllü istifham da arazi almıştır. Öğrencinin bilgiyi akla yatkın eş halde yorumlayıp analiz etmesini ölçen eş sınavdır. Sorular elan eskiden TYT'ler üzere topu topu derslik düzeylerinden gelmiştir. Sorularda açık, kupkuru ve anlaşılır eş kıstak kullanılmıştır. Görsel istifham sorulmamıştır. Bir adet eleyici bilim sorusu sorulmuştur. İki soruda öğrencinin gün bilgisi birlikte esas kurda coğrafya bilgisi de ölçülmüştür. Sınav bölgesine bilge olan, istifham kökünü akla yatkın okuyan, esas kavramları akla yatkın yorumlayarak beyin örümcek ve derneşik etkin öğrencilerin haydi haydi yapabileceği özellikte olup ölçülü dozaj zahmet seviyesindedir” dedi.

Felsefe Akademik Kurul Üyesi Gülay Ataç, “Öğrencilerimizden aldığımız duyumlara göre Felsefe soruları 10. ve 11. derslik müfredatına uygundur. Sorular bilgiye mebni sürüm enerjisini ölçen, paragrafı titiz ve akla yatkın kıraat becerisi müstelzim niteliktedir. Felsefenin esas kavramlarını bilmeyi ve bunlara isnaden beyin yürütüp sürüm yapmayı müstelzim eş sınavdır. Soruların tabir biçimi bariz ve anlaşılırdır. Zorluk kuru ölçülü derecede olup, tercihler bilgiye mebni adına eliminasyon yapılabilecek halde düzenlenmiştir” sanarak konuştu.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Akademik Kurul Üyesi Muhammed Yasin Bekir, “2022 TYT'de Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularının içinde arazi düzlük dü istifham bilim gerektiren, öğrenciyi zorlayacak tarzda hazırlanmıştır. ‘Allah-İnsan İlişkisi' ve ‘Gönül Coğrafyamız' ünitelerine ilişik bu soruları öğrencilerin sürüm yaparak çözebilmesi muhtemel değildir. Diğer üç soruda ise öğrencilerin okuma, kavrama ve şerh becerilerini ölçen sorulara arazi verilmiştir. Yorum müstelzim sorularda öğrencinin usa vurma kabiliyeti ölçülmek istenmiştir. Yine yoruma mebni soruların içinde ‘Bilgi ve İnanç' ünitesine ilişik probleminin öğrencileri zorlayabileceğini anlatmak mümkündür. 2022 TYT'de Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları düşüncesince umumi eş sürüm gerçekleştirmek icabında sınavın zora benzeyen kurda bulunduğunu söyleyebiliriz” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler