USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

11 yıldır yürüyemeyen Betül, 2 yıllık tedavinin ardından ilk adımlarını attı

Denizli'nin dünyaca adlı sanlı Pamukkale ilçesinde çalışkanlık yayınlayan Nobel Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi'nde tedavisine bitmeme edilen ve 11 yıldır on paralık yürüyemeyen 13 yaşındaki Betül Dal, 2 yıllık tedavi sonrası ilk adımlarını attı. Tam kendisine i

11 yıldır yürüyemeyen Betül, 2 yıllık tedavinin ardından ilk adımlarını attı
28-08-2022 15:05

Muğla'nın Menteşe ilçesinde canlı Betül Dal'ın, doğumu sırasında beynine birlikte müddet müvellidülhumuza gitmedi. Yaşamsal faaliyetleri endamsız süreliğine duran Betül, doktorların müdahalesi ile gine geçinme döndürüldü. 2 yaşlarında iken çocuklarda ilerleyen adale yıkımı ve zayıflığına hastalık bulunan Serebral Palsi (SP) ve Miyopati rahatsızlıklarına yakalanan Betül, 5 defa cerrahi müdahale bulunmasına karşın 11 yaşına genişliğinde on paralık yürüyemedi. Muğla Valiliği çeşidinden planlı iane kampanyasında elde edilmiş dirimsel ile Pamukkale'deki Nobel Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi'nde tedavi görmeye başlamış bulunan Betül, 2 yıl sonradan cihazlar sayesinde da olsa ilk adımlarını atmaya başladı. Yaşadığı heyecanla kardeşleri ve yaşıtlarıyla koşacağı günlerin hayalini kuran Betül ve ailesi, kısıtlanmış olanaklarıyla tedavi sürecine bitmeme ederken; Muğla Valiliği, Betül Dal düşüncesince ikinci birlikte iane kampanyası elan başlattı.

“Abimle ayak topu korkmak istiyorum”

İyileştikten sonradan kardeşleriyle ayak topu korkmak istediğini tabir fail Betül Dal, “Tedavim dobra gidiyor. İyi olmaya çalışıyorum. İyileştiğim hin abimle ayak topu korkmak istiyorum” diyerek konuştu.

“Dışarıda yürüyemeyen kızım, havuz bünyesinde istediği hareketi yapıyor”

Serebral Palsi ve Miyopati hastası kızının birlikte an evvel iyileşmesini hayalet etiklerini ve bu süreçte yardıma gerekseme duyduklarını tabir fail Umut Dal da “Kızım 2 yıldır tedavi görmüş bulunduğu hususi Nobel Tıp Merkezi'nde birlikte fasile ortamı oluştu. Tedavi görebilmesi düşüncesince Muğla Valiliği kampanyası ile geldik. Şuanda ilk kampanya bittiği düşüncesince ikinci kampanyayı Valimiz onayladı. İlk evvel Muğla'da cerrahi müdahale evet ve ondan sonra burada tedaviye başladık. Ben kendim güvenlik mensubuyum, Emniyet Genel Müdürlüğümüz de dayanak noktası veriyor. Devletimiz yeteri kadar desteği veriyor. Fakat tedavi giderleri aşırı fiyatlı bulunduğu düşüncesince kampanyayla bu süreci tamamlamaya çalışıyoruz. Tedavimiz havuz terapisi ile başlıyor. Dışarıda yürüyemeyen kızım, havuz bünyesinde istediği hareketi yapıyor. Bizim düşüncesince en ehemmiyetli sebep hususi Nobel Tıp Merkezi'nin havuz tedavisidir. Bire birlikte tedavide eklemler ve kaslar çalıştırılıyor. Elektro tedavi ve termal suyun oluşturduğu birlikte balçık var. Bu çamurla deri kaplanıp balçık terapisi yapılıyor. Robot tedavisi ile gelişigüzel çağ bu biçimde bitmeme ediyor. İlk vardığında on paralık ayağa kalkamıyordu. Kalçada aşırı sıskalık vardı, kaslarda, eklemlerde dermansızlık hali uydurma konusuydu. Şuanda bu tedavi ile kızım zorlayarak ayağa kalkabiliyor. Adımlarını da cihazlarla atabiliyor. Umudumuz birlikte an evvel sağlığına kavuşması, iyileşmesidir” halinde konuştu.

“Rehabilitasyon Betül'ün hayatında ehemmiyetli birlikte toprak tutacak”

Betül'ün tedavi periyodunu tay tay arabası Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Selcen Güre ise fizyoterapistlerle çalışmanın aşırı ehemmiyetli bulunduğunu söyledi. Dr. Güre, tedaviyle ilişik şu detayları paylaştı:
“Betül, ansızın birlikte tomar nörolojik teşhisi bulunan birlikte hastamız. Yaklaşık 2 yıldır çalışmalara bitmeme ediyoruz. Tekerlekli sandalyede ve sonuç denli aygın baygın kendisine hin aldık. Tabi güçsüzlüğe zevcelik fail ayrıksı problemlerde vardı. Denge problemi denli ve adım adım aşırı şükür hepsinde hamle büküm ediyoruz. Bizi zecrî ek mesail çıkabiliyor. Sonradan belirginleşen skolyoz denli lakin cihazlarla, desteklerle ayakta çalışıyoruz. Atık hareketli birlikte hastalanmış oldu. Yavaşta olsa kuvvet kazanımı elde ediyoruz. Uzun soluklu birlikte boyut bugünlük yarınlık birlikte iş değil. Rehabilitasyon Betül'ün hayatında ehemmiyetli birlikte toprak tutacak. Daha az destekle bundan böyle ayakta kalabiliyor. Adımlarını elan dizi birlikte biçimde atabilmesi, cihazlarda perese kademe ayarını düşürdüğümüzde yürüyebilmesi düşüncesince çalışıyoruz. Şuanda desteklerle adımlayabiliyor lakin az buçuk elan beden dengesini kazanırsak dayanak noktası cihazlarından ayrı cihazlara geçebilmesi ek yardıma gerekseme duymaması rüçhan hedeflerdir. Teknolojik aletler beraberinde aynı fizyoterapistlerle emek vermek aşırı ehemmiyetli lakin bunun beraberinde sudan aşırı faydalanıyoruz. Su zarfında hastamız, alışılagelen birlikte zeminde yapamadığı hareketleri suyun tahammül kuvveti ile gerçekleştiriyor. Hem motive ediyor, bununla beraber balans kazanımı dair bizim elimizi aşırı güçlendiren birlikte durumdur.”

“Çin'den, Moğolistan'dan aklımıza gelebilecek gelişigüzel ülkeden hastamız var”

Dünyanın ciharıyek çeşidinden mevrut hastaların tedavisini başarıyla gerçekleştirdiklerine yer veren Nobel Tıp Merkezi Başhekimi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Fatih Temiztürk de, “Özel Nobel Tıp Merkezi kendisine dünyayı tedavi ediyoruz. Burası açılalı 9 yıl oldu. Şu anne genişliğinde 60'dan birlikte tomar ülkeden hastamız geldi. Hastalarımızı tedavi ederek gönderdik. Burası kaplıcanın, robotik rehabilitasyonun ve topu topu dünyada ümranlı hızla gelişen teknolojinin kullanıldığı birlikte merkezdir. Traksiyon cihazlarımızdan, hususi terapimiz var. Kol ve dolaşma robotumuz var. Kaplıca balçık tedavimiz, bunların hepsinin şişko kendisine yapıldığı eşsiz merkezlerden birlikte tanesidir. Şu anne genişliğinde binlerce hastaya iflah olduk. Nobel Tıp Merkezi'nin hem vatanımızda bununla beraber dünyada birlikte bellik bulunduğunu söyleyebilirim. Buraya elan aşırı iyileştirme hastası geliyor. Felç geçirmiş, murdarilik yaralanması olmuş, gidiş geliş kazası geçirmiş, ondan sonra dizi ve bacaklarda tutmayan mânialı yurttaşlarımız geliyor. Biz onları tedavi ediyoruz. Ek kendisine bel, mesuliyet fıtığı bulunan nörolojik rehabilitasyon, MS hastası, ortopedik, fay sonrası eklemlerdeki duruluk hastalarımız geliyor. Çin'den, Moğolistan'dan aklımıza gelebilecek gelişigüzel ülkeden Sudan, Nijerya'dan, Güney Afrika'dan nice hastamız geldi. Şu anda merkezimizde 25'e yaklaşan ecnebi hastamız var” diyerek konuştu.

Eren Elyesa Polat - Semih Can Yılmaz

İLGİLİ HABER
Doktorların yürüyemez söylediği ıvır zıvır Abbas, hususi tedavi programıyla yürümeye başladı Doktorların ‘yürüyemez’ söylediği ıvır zıvır Abbas, hususi tedavi programıyla yürümeye başladı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler