Türkiye'nin ahenk mirası, 15 bin parçalık plak koleksiyonunda saklı

Koleksiyoner Raif Kara'nın 40 senedir biriktirdiği tahminî 15 bin parçadan oluşan plak koleksiyonu, 1800'lü yılların sonlarından itibaren Türk musikisine ilgili varlıklı müşterek mirası bugüne taşıyor.

Yaşam - 1 yıl önce

Ankara

Koleksiyonun öne çıkan parçaları ortada İstiklal Marşı'nın Ali Rıfat Çağatay'a ilgilendiren geçmiş bestesi ile Osman Zeki Üngör'ün sonuç bestesinin taş plak kayıtları, 1877'deki icadının arkası sıra geçer not kapçık plaklara kaydedilen Türk hafızlarınca okunmuş ilahiler, Türk konuşma ve Türk el müziği sanatçılarının yorumlarının eşya dibine alındığı taş ve vinil plaklar arazi alıyor.

Bu işe kısaca 40 yılını adayan Kara'nın koleksiyonunda, melodilerin geçmiş kere depolandığı laternalar, 4 kilometrelik uzunluğuyla 2 çağ eşya kapasitesine eş lif plaklar, üstünde enstantane ahenk kaydı yapılabilen mıknatısi plaklar, Elvis Presley, Michael Jackson, Eric Clapton, Pink Floyd ve Madonna'nın kızıl plakları da bulunuyor.

Koleksiyoner Kara, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, müziği sevdiğini, musiki tekniğine de merakı olduğunu, bu yüzden ahenk kalitesi ve sese bağlı detaylar dair hassasiyeti bulunduğunu söyledi.

Özellikle taş plaklardan eşya ika dair iddialı bulunduğunu vurgulayan Kara, "Ankara'da, Türkiye'de değil dünyada taş plak dair benden elan dobra eşya karşılayıcı var ise beğenmiş bulunduğu gramofonu bağış ederim, bu derece da iddialıyım." dedi.

Kara, geçmiş gramofonunu ve plağını almış bulunduğu günden bugüne derece değişik kategorilerde kısaca 15 bin plak topladığını aktardı.

Koleksiyonun en emektar parçasının 1800'lü senelerden kalma laternalar bulunduğunu tamlayan Kara, laternalara o devirde elden melodilerin kaydedildiğini, ahenk kaydının yapılmadığını söyledi.

Kara, 1877'de Edison'un patentini almış bulunduğu fonografa akıllıca balmumu kapçık plakların hayattaki geçmiş plak formu namına ortaya çıktığını ve endamsız müddette yaygınlaştığını söyledi.

Dinleme ömürlerinin 20-25 kere ve gelişigüzel ortak kapçık plağın yegâne eşlem olmasının yarattığı dezavantajların ortadan kaldırılması düşüncesince 1902'den itibaren vinil plakların üretildiğini, sonunda dinleme ömürlerinin uzatılarak yegâne seferde 1000 eşlem elde edilebildiğini anlatım fail Kara, laflarını şöyleki sürdürdü:

"1887'de taş plaklar gündeme geldi. Bu plakların ortak yüzünde ortak şarkı, öteki yüzünde ortak ayrıksı liet var. Kayıt süresi azami 3,5 dakika. Peşinden kimsenin bilmediği ortak uygulayım bilimi bulunan lif plaklar çıktı. 25 mikronluk ortak lif gır konusu. İnsan saçı ise averaj 27 mikron. 4 kilometre uzunluğundaki tele 2 saatlik eşya yapılabiliyor. Bu aşırı pop olmaksızın bulunmayan reşit ortak teknoloji. Anlık eşya yapılıp enstantane dinlenilen mıknatısi plaklarımız da var. 1950'lerin ahenk eşya aleti denli düşünebiliriz. Kırılgan değil, çizilmelere de dayanıklı."

Ses teknolojisinin gelişmesiyle plakların yerini kasetlere, mp3'lere, elan sonradan da sayısal platformlara bıraktığını dile getiren Kara, "Günümüzde, nostaljik sebeplerle esasen plaklar aşırı ön planda, hem taş hem vinil plaklar. Artık ortak şifreyle gelişigüzel ayrışık medyaya eş olabiliyorsunuz fakat plakların yerini ortak şeyin dolduracağını zannetmiyorum. En az 30 yıl elan pop olacaklarından eminim." dedi.

"İstiklal Marşı en kızıl parça"

Kara, koleksiyonunun en kızıl parçasının, İstiklal Marşı kayıtları olduğuna ayraç ederek, "Bende 27 ayrı İstiklal Marşı taş plağı var. Bunlara Ali Rıfat Çağatay'ın zat bestesi ve zat sesiyle okumuş bulunduğu taş plak dahil. Bu plağın kaydı 1924'te işlenmiş ve 1930'a derece eksiksiz devletimizde talih dairelerinde kullanılmış. Daha sonradan formu az buçuk aheste bulunduğu isteyerek Zeki Üngör'ün bestesine geçilmiş." sanarak konuştu.

Türk milletinin 1890'da tahsil edilen geçmiş ahenk kayıtlarının da koleksiyonun elzem parçaları ortada arazi aldığını tamlayan Kara, "Genelde hafızların okumuş bulunduğu ilahiler ve Türk konuşma müziğinin bazısı eserlerinden oluşuyor. Bu yegâne kopya, 25 senedir ikinci ortak isim 'Bende de var.' diyemedi." ifadelerini kullandı.

Sanatçıların ticari başarılarını mükâfatlandırmak düşüncesince 1950'lerden itibaren maruz kızıl plakların bazılarının da koleksiyonunda arazi aldığına ayraç fail Kara, Michael Jackson'ın 62 milyon satan "Thriller" albümünün de aralarında bulunduğu, Elvis Presley, Eric Clapton, Pink Floyd ve Madonna'ya ilgilendiren 5 kızıl plağı bulunduğunu söyledi.

Kara, "kartpostal", "resimli" ve "kitap" plakların da arazi almış bulunduğu koleksiyonun kısaca 15 bin parçadan oluştuğunu anlatım ederek, yaklaşan vakitte ortak işporta ayırmak düşüncesince görüşmelerinin sürdüğünü anlattı. Kara, "Çünkü sergilediğiniz devir insanlarla paylaşınca güzelleşiyor. Paylaşacak kimesne olmadığında ortak bilinçlilik anlatım etmez." dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul'da kar yağışı can alıcı oluyor

2023-02-01 04:09 - Gündem

Antalya'da kırcı yağışı can alıcı oldu

2023-01-31 05:11 - Gündem

Balıkesirli canlı aşçı, ata yadigarı konağı restore yazar işletmeci oldu

2023-02-02 14:08 - Yaşam

Çöpe gidecek malzemelerle uçak tasarladılar

2023-02-03 11:11 - Teknoloji

Bakan Koca, SMA hastaları düşüncesince dü ilacın otama rehberinde toprak alacağını bildirdi

2023-01-31 23:07 - Sağlık

Lexathon’23 düşüncesince geri sayım başladı

2023-01-31 11:07 - Eğitim

Gastronomi öğrencileri ve Alman lider işitme engellilere aşçılık eğitimi düşüncesince mutfağa girdi

2023-01-31 13:07 - Yaşam

Bir lokmaya özlem artan hasta, 9 sene böylecene "doya doya" yiyebilecek

2023-01-30 12:07 - Yaşam

Doç. Dr. İba: Altılı masanın namzetlik iddiası hukukun araçsallaştırılmasına işlev ediyor

2023-01-30 16:07 - Politika

İsveç'te Kur'an-ı Kerim'in yakılması İSAM panelinde ele alındı

2023-02-02 01:09 - Gündem

İlgili Haberler

Şanlıurfa'da himaye altındaki ceylanlar depremi kayıpsız atlattı

13:06 - Yaşam

Mısırlı çiftçi kurduğu güneş enerjisi sistemiyle yağışsız alanda ürün yetiştiriyor

12:08 - Yaşam

Bursa'nın 132 salname cümle lisesi depremzedeler düşüncesince standartlara makul çadır üretiyor

21:07 - Yaşam

Balıkesir'de depremzede kadınlar geride bıraktıkları düşüncesince yardım seferberliğine katıldı

20:07 - Yaşam

Safranbolu'da kadın yangıncı eş meslektaşlarıyla dal omuza fariza yapıyor

19:08 - Yaşam

Günün Manşetleri

İzmir'de feribot yol ücretleri zamlandı

15:08 - Gündem

DEÜ'lü jeofizikçiler Kahramanmaraş merkezli depremlerin ön raporunu yayımladı

12:07 - Gündem

Prof. Dr. Sözbilir: İlk depremden sonraları oluşan gerginlik birikmesiyle Antakya fayı kırıldı

23:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta enkaz altında küsurat 70 yaşındaki avrat depremden 122 vakit sonradan kurtarıldı

07:05 - Gündem

İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nde depremzede dallar düşüncesince uyku tulumu mesaisi

13:07 - Gündem