Tohumda dışa bağımlılıktan kurtuluyoruz, Türk bilim insanları geliştirdi

Türk bilim insanları çeşidinden geliştirilen yerel ekecek projesi müspet neticeler verdi, DOĞRU ortak tarihte türkiye tohumda dışa bağımlılıktan kurtulacak.

Gündem - 3 yıl önce

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi'nde sürdürülen evcil ekecek emekleri müspet neticeler verdi. Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy ve kadrosu kabilinden evcil şeker hastalığı hastalığı pancarı tohumu noktasında dışa bağımlılığı dökmek amacıyla başlatılan düzeltme çalışmalarında sona yaklaşıldı. Geliştirilen tohumlar toprakla buluşturuldu.

Öte yandan, evcil ve ulusal darı tohumu üretiminde çalışmalara süregelen kol önümüzdeki ilkbahar ayında AR-GE merkezinde geliştirdikleri tohumları toprakla buluşturacak.

Yerli ve ulusal çükündür çeşitleri ülkemize kazandırılacak

Prof. Dr. Tolga Karaköy, evcil ve ulusal tohumlarla dışa bağımlılıktan kurtulacağımızı belirterek, “Bildiğiniz kabil yöremizde şeker hastalığı hastalığı pancarı ehemmiyetli bitkilerden müşterek tanesi. Çiftçimizin yetiştirdiği ve hava koşullarımızın akla yatkın bulunduğu bitkilerden müşterek tanesi. Şeker pancarı tohumunda tığ dışa bağımlıyız. Bu dışa bağımlılığımızı bertaraf etmek yerine arsıulusal kuruluşlardan realizasyon ettiğimiz giriş materyallerimiz var. Bu giriş materyallerde ekiminin yapılarak düzeltme sürecine başlamış bulunmaktayız. Önümüzdeki zamanlarda evcil ve ulusal şeker hastalığı hastalığı pancarı çeşitlerimizin ülkemize kazandırılması açısından düzeltme programlarımızı oluşturmuş ve infaz etmek durumundayız ve uyguluyoruz. Bu mevzuda hemen şeker hastalığı hastalığı pancarı değil yayımcı ki. Tahıllar, kışlık yulaf çeşitlerimizin bölgemize kazandırılması. Yulaf sahamızda yazlık şekilde ekiliyor. Biz kışlık şekilde ekilmesine akla yatkın acemi çeşitlerin geliştirilmesine müteveccih şekilde da materyallerimizi elde etmiş ve ekimlerimizi yapmış durumdayız AR-GE merkezimizde. Yem bitkisi şekilde kullanılması açısından aşırı şişman ehemmiyet taşıyor'' dedi.

Yerli darı tohumu emekleri sürüyor

Prof. Dr. Karaköy, evcil darı tohumu çalışmalarının da sürdüğünü tabir ederek, “Baklagiller ile ilişik çalışmalarımız var. Nohut, fasulye, bezelye, gene bu çeşitlerin içinde bu mevzularla ilişik de düzeltme çalışmalarımızı gerçekleştirmek durumundayız. Bunun yanı sıra erkenci başta darı çeşitlerinin üstünde çalışmalarımız var. Bölgemizde bitki örtüsü süresinin sınırlanmış olmasından çevre adet darı üretiminde istihsal dair aşırı erkenci çeşitlerin kullanılması esas. Orta erkenci ve ya iare türler yöremizde bu mevzuda fizyolojik olgunluğunu tamamlayamıyor ve sıkıntı oluyor. Şuanda hususi firmalarla yürütmüş olduğumuz çalışmalarda tığ ata geçek üretimini gerçekleştirmek durumundayız. Hem ata bununla beraber anne hatların üretimini yapmış olup melez çeşitlerinin imal edilmesine de önümüzde ki yıl ilkbahar ayında gene tohumluk üretimini AR-GE merkezimizde sağlayacağız. Bu mevzuda da evcil ve ulusal müşterek darı çeşidinin geliştirilerek ülkemize kazandırılması düşüncesince elimizden mevrut emekleri yürütüyoruz'' halinde konuştu. 

Demet Karakuş - Mert Taha Varol 

Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Türk Dünyası 2040 Vizyonu Belgesi'ni kabul ettik'

2021-11-12 19:14 - Politika

Gripten korunmanın en etkili yolu aşılama

2021-11-13 12:00 - Ekonomi

Hayatlarının en güzel haberini yaptılar

2021-11-12 09:28 - Gündem

Havalar soğudu meste talep arttı

2021-11-10 13:30 - Gündem

Yılan balığının Meksika'dan Türkiye'ye 7 bin kilometrelik yolculuğu

2021-11-10 13:40 - Yaşam

Avustralya’da 12 yaşından küçüklere korona aşısı

2021-11-14 12:17 - Sağlık

Yüzde yüz yerli üretim M2, uçak savar

2021-11-11 16:01 - Gündem

Kuru incirde 1 ayda 68 milyon dolarlık ihracat

2021-11-11 12:49 - Ekonomi

Atıl ekincilik arazileri toy projelerle ekonomiye kazandırılacak

2021-11-12 11:56 - Ekonomi

Minik çocuklar itfaiyeci kıyafeti giyip yangın söndürdü

2021-11-11 09:18 - Gündem

İlgili Haberler

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta 4 büyüklüğünde deprem

01:07 - Gündem

Emine Erdoğan, BM'de planlı "İslam'da Kadın" oturumuna ileti gönderdi

23:07 - Gündem

Dışişleri Bakanlığından AP'de gerçekleşen terör propagandasına kınama

22:06 - Gündem

Afşin’e 6 bin kalıcı konut inşa edilecek

21:06 - Gündem

Günün Manşetleri

İzmir'de feribot yol ücretleri zamlandı

15:08 - Gündem

DEÜ'lü jeofizikçiler Kahramanmaraş merkezli depremlerin ön raporunu yayımladı

12:07 - Gündem

Prof. Dr. Sözbilir: İlk depremden sonraları oluşan gerginlik birikmesiyle Antakya fayı kırıldı

23:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta enkaz altında küsurat 70 yaşındaki avrat depremden 122 vakit sonradan kurtarıldı

07:05 - Gündem

İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nde depremzede dallar düşüncesince uyku tulumu mesaisi

13:07 - Gündem