TBMM Başkanı Şentop: Macaristan ile zamanı ve kültürel ilişkilerimiz de var

TBMM Başkanı Şentop, "Macaristan ile ilişkimiz çabucak hükümetler arası ve parlamentolar arası değil, ayrımsız sürede kuma kökenlere yaslanan zamanı ve kültürel ilişkilerimiz de var." dedi.

Politika - 2 yıl önce

Budapeşte

Resmi temaslarda mevcut peyda buyurmak kıl payı hükûmet merkezi Budapeşte'de mevcut TBMM Başkanı Mustafa Şentop, matbuat mensuplarına, Macaristan ziyaretini ve gündemi değerlendirdi.

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, Ulusal Meclis Başkanı Laszlo Köver ve Başbakan Viktor Orban ile görüştüğünü tamlayan Şentop, bu görüşmelerde hem düet ilişkileri hem de lehçe vaziyeti ele aldıklarını söyledi.

Siyasetin, rasyonalite, makuliyet ve öz halkının menfaatini fikren yapıldığını ve bu kapsamda Türkiye'nin Macaristan ile nice mevzuda ayrımsız fikirde bulunduğunu tamlayan Şentop, "Bu harp (Rusya-Ukrayna) sürecinde ortaya çıkan erke krizi ve besin krizi bağlamında yaşananlar az buçuk Avrupa'nın, apayrı ülkelerindeki politikacıların dalavere ve siyasetle ilgilendiren bu dü ehemmiyetli esası cezaevi arkası ettiklerini gösteriyor. Bir defa tahsil edilen kararların ehemmiyetli birlikte bölümü uygun değil, baki yandan halkın kendilerini gözeten kararlar değil. Siyaset ve yönetimde realist yaklaşımlar önemli. Ben burada Macar siyasetçilerin realist yaklaşımlar ortaya koyduklarını görüyorum." dedi.

Türkiye'nin girişimiyle hububat koridoru ve hava takası kabilinden konkre sonuçlar elde edildiğini ve bunun Macar politikacılar çeşidinden da ölçüm edildiğini vurgulayan Şentop, "Türkiye'nin savaşçı dü yurt arasında, Rusya ve Ukrayna arasında, önceki ateşkesi bildirmek hâlâ sonradan sürekli barışı organizasyon buyurmak düşüncesince Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yaptığı emekleri burada iri birlikte takdirle karşılıyorlar." sanarak konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Orban arasındaki andıran dostluğun, hükümetler arası ve dü yurt arasındaki ilişkilere yansıyan baş döndürücü müspet yönleri bulunduğunu kail Şentop, "Macaristan ile ilişkimiz çabucak hükümetler arası ve parlamentolar arası değil, ayrımsız sürede kuma kökenlere dayalı zamanı ve kültürel ilişkilerimiz de var. Hatta kılıç Macaristan'ı karındaş ve hısım camia adına görürüz, onlar da bizi anca görüyor." dedi.

Macaristan'ın, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğini desteklediğini, başkaca AB ile Türkiye ortada müspet birlikte gündemin oluşması anlamında himmet de gösterdiğini kaydeden Şentop, laflarını şu halde sürdürdü:

"Avrupa Parlamentosu'nda Macar milletvekillerinin bu yönde gayretleri de var. Bu da çabucak düet ilişkilerin güzel gidiyor olmasından meydana gelen birlikte madde değil, filhakika baş döndürücü çelimli birlikte geri planı da var. Türkiye kabilinden birlikte ülkenin AB içinde kişi olarak, efdal iktisadi gücü ve bütün büyüklüğü bakımından Türkiye'nin AB'de toy birlikte balans oluşturabilecek, hassaten İngiltere'nin ayrılmasıyla ortaya çıkan birlikte balans bozulmasını düzenleyebilecek birlikte yurt adına Türkiye'yi gördüklerini tabir ettiler."

Almanya Federal Meclisi Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında laflarına de reaksiyon yayınlayan Şentop, "Tabii iri birlikte densizlik, baş döndürücü bariz bildirmek lazım. Bir parlamentoda Başkan Yardımcısı pozisyonuna mevrut bulunan birlikte siyasetçinin ki yaşı bakımından da görmüş geçirmiş birlikte siyasi bulunduğu anlaşılıyor, hakeza birlikte bireyin arkadaş ve bağlaşık birlikte ülkenin Cumhurbaşkanıyla ilgilendiren bu halde hitabı kendini bilmezlik, iri birlikte densizlik ve terbiyesizlik. Çok bariz söyleyelim. Tabii buna değgin ego muhatabım adına Federal Meclis Başkanına birlikte betik yazdım, bu mevzuyla ilgilendiren hem duyduğumuz hastalığı ve kınadığımızı tabir ettim hem de bununla ilgilendiren Alman parlamenterlerden de Meclis Başkanı ilkin peyda buyurmak kıl payı birlikte eda beklediğimizi tabir ettim mektupta." dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

İzmir'in önceki Millet Bahçesi Bergama'da yapılıyor

2022-09-29 12:01 - Gündem

Kovanlarını ayılardan destek olmak düşüncesince akşam kez tutuyor

2022-09-23 14:03 - Yaşam

İşitme engelli 3 ahi geçinme tutunma azmiyle dayanıklı oluyor

2022-09-23 19:00 - Yaşam

Gürcistan Başbakanı Garibaşvili: Gürcistan AB'ye namzet diyar statüsünü doğruluk ediyor

2022-09-23 00:02 - Dünya

MİT, bir tanesi al bültenle aranan 2 PKK/KCK'lı teröristi hudut hattında yakaladı

2022-09-23 11:01 - Gündem

Boeing, 737 MAX uçağı karşı yatırımcıları yanılttığı düşüncesince 200 milyon dolar ödeyecek

2022-09-23 02:00 - Ekonomi

İzmir merkezli 6 ilde 16 şüpheliye müteveccih FETÖ operasyonu başlatıldı

2022-09-27 09:00 - Gündem

İstanbul Havalimanı'ndaki dizi operasyonlarla uyuşturucuya boğaz verilmedi

2022-09-23 16:02 - Ekonomi

Esed diyetinin döşediği mayınlar dirilik aldı: 1 ölü, 7 yaralı

2022-09-23 20:02 - Dünya

New York'ta İletişim Başkanlığının "Türkiye" adlı kitabı tanıtıldı

2022-09-23 01:01 - Dünya

İlgili Haberler

Bakan Çavuşoğlu: 'Gelecek hafta Moskova’da teknik toplantı düşüncesince Rusya’dan davet aldık'

14:07 - Politika

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Hatay’da su yok” iddialarına yanıt verdi

08:06 - Politika

İçişleri Bakanı Soylu'dan deprem açıklaması

05:06 - Politika

Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'tan ilk açıklama

03:07 - Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Afet Yönetim Kurulu kuruluyor'

22:06 - Politika

Günün Manşetleri

İzmir'de feribot yol ücretleri zamlandı

15:08 - Gündem

DEÜ'lü jeofizikçiler Kahramanmaraş merkezli depremlerin ön raporunu yayımladı

12:07 - Gündem

Prof. Dr. Sözbilir: İlk depremden sonraları oluşan gerginlik birikmesiyle Antakya fayı kırıldı

23:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta enkaz altında küsurat 70 yaşındaki avrat depremden 122 vakit sonradan kurtarıldı

07:05 - Gündem

İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nde depremzede dallar düşüncesince uyku tulumu mesaisi

13:07 - Gündem