Tarım ve Orman Bakanlığı iklim değişikliğine için 7 bölgenin tarımsal analizini çıkardı

Tarım ve Orman Bakanlığı, iklim değişikliğinin negatif etkilerine için 7 alanda gidiş analizi yaparak, hal önerileri oluşturdu.

Ekonomi - 2 yıl önce

Ankara

AA muhabirinin edinmiş bulunduğu bilgiye göre, Bakanlık, "Bölgelere Göre Tarım Sektöründe İklim Değişikliğine Uyum ve Azaltım Konusunda Mevcut Durum ve Çözüm Önerileri" mevzulu düzentileme gerçekleştirdi.

Buna göre, Akdeniz Bölgesi'nde baş döndürücü sıcaklık, kuraklık ve beklenmedik iklim vakaları hasebiyle oluşan afetlerle biyoçeşitliliğin azaldığı, verimde zayiat yaşandığı belirlendi.

Bu sebeple üreticinin ürünlerini mesabesinde pazarlayabileceği çalışan müşterek binanın kurulması, Bakanlığın öncülüğünde ülkesel ve il bazında istihsal desenine gereğince tarımda iklim değişikliğine uzlaşma gelişim planı oluşturulması, çalışkan rüzgar perdeleri kurulması, iklim dostu tarımsal tutma modeli uygulanması, iklim değişikliği dair dışarlık personeline eğitimler verilmesi, ekin yakılmalarının önüne geçilmesi ve hayvani basma idare sistemleri kurulmasının da aralarında bulunduğu tavsiyeler paketi oluşturuldu.

Marmara'da topraksız tarımın yaygınlaştırılması önerildi

İç Anadolu Bölgesi'nde kalan kuraklık yardımıyla nebati istihsal değerlerindeki gerilemenin efsanevi yemi bulma sıkıntısına dönüştüğü belirleme edildi.

İklim değişikliğine akıllıca mahsul deseninin ve teşrinievvel nöbeti sistemlerinin belirlenerek uygulanması, çalışkan rüzgar perdeleri kurulması, kuraklığa, soğuğa ve hastalıklara dayanabilen çeşitlerinin tasarruf alanlarının artırılması, tarımsal biyoçeşitliliğin korunmasına müteveccih ameliyat yürütülmesi, yeşil ve uzvi gübreleme yaygınlaştırılması ve iklim dostu tarımsal tutma modeli oluşturulması önerildi.

Marmara Bölgesi'nde de makineli tüfek tüfek tarımın münteşir olmasının otlak ve otlakların daralmasına sefer açmış bulunduğu vurgulandı.

Bölge düşüncesince hal önerilerinde, eser bahçeleri tesislerinin artırılması, baş döndürücü ve kesintili otlatmanın engellenmesi ve sulama yönetimi dair fellah eğitiminin sağlanması gerektiği belirtildi.

Toprak tahliline alakalı gübreleme yapmaları doğrultusunda çiftçilerin eğitilmesi, kuraklığa dayanabilen çeşitlerin desteklenmesi, rüzgar perdesi ile iklim dostu tarım planların yaygınlaştırılması, rahmet hasadı projelerinin desteklenmesi ve arazi işlemesiz tarımın yaygınlaştırılması da tavsiyeler ortada arsa aldı.

Ege Bölgesi'nde, iklim değişikliğinin tarım sektöründe en ehemmiyetli tesirinin kuraklık bulunduğu raporlandı.

Bölge genelinde basınçlı sulama sistemlerinin artırılması ve yabani sulamanın önlenmesi, sellemehüsselam kuyu açılış faaliyetlerinin şimdi aşkın denetlenerek cezaların artırılmasının sağlanması, su yönetimi açısından vurgulanan hususlar ortada dikkati çekti.

Yörede başkaca iklim şartlarına akıllıca sert olta ekimi yapılması ve hayvancılık işletmelerinin buna gereğince planlanması, su tasarrufu sağlayıcı sistemlerin yaygınlaştırılması üzere tavsiyeler belirlendi.

Mera reform çalışmalarına ödenek

Sıcaklık diyetindeki dalgalanmalar hasebiyle verimde azalmaların yaşandığı Doğu Anadolu Bölgesi'nde ise çayır otlak reform çalışmalarına muhassasat verilmesi önerildi.

Bunun beraberinde araştırı enstitülerince geliştirilen dayanabilen çeşitlerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına gayret verilmesi, mahsul deseni planlamasının kuraklığa müteveccih baştan düzenlenmesi, su tutkusu az seçenek ürünlere, hububata dayanak noktası sağlanması, arazi el işi tekniklerinin güncellenmesi, işlemesiz tarımın yaygınlaştırılması, tarımsal sigorta desteklerinin artırılması ve er ikaz sistemlerinin yaygınlaştırılması gerektiği belirtildi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise nebati üretimde çor ve dokuncalı görülme sıklığının ve hasebiyle geçer not derman miktarının arttığı kaydedildi.

Bu sebeple, er ikaz sistemlerinin kullanımının yaygınlaştırılması, kuraklığa dayanabilen çeşitlerin ıslahına gayret verilmesi ve çiftçilerin bu ürünlere yönlendirilmesi, rüzgar perdesi ve su hasadı üzere natür sürekli çözümlerin yaygınlaştırılması önerileri yapıldı.

Ayrıca, çiftçilerin sulama teknikleri kendisince bilinçlendirilmesi, tarım sigortaları kapsamının parsel bazlı alanlara indirgenmesi, güzel tarım, uzvi tarım, Çevre Amaçlı Tarım Arazilerin Koruma Programı üzere iklim dostu ve istihsal aşamalarının izlem edilebildiği uygulamaların ve desteklerin yaygınlaştırılması, tarımsal kuraklık gelişim planlarının faaliyete geçirilmesi tespitler ortada arsa aldı.

Karadeniz Bölgesi'nde, tarımda müşterek an önceki yabani sulamaya akıbet verilip gizli sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması, az su tüketen tarımsal üretime geçilmesi, ormanların ağaçlandırılıp arıcılığın desteklenmesi, rüzgar perdesi ve rahmet hasadı uygulamalarının yaygınlaştırılarak rustik kalkınma destekleri kapsamına alınması, fındık ve ambarlama tesislerinin yaygınlaştırılması gerektiği belirtildi.

Yapılan değerlendirmeler kararı dört başı mamur alanlarda sulama sistemlerine aksan yapılarak, modern yöntemlerin yaygınlaştırılması, inme sulama ve rahmet suyu kullanımının artırılmasının ehemmiyet taşımış bulunduğu kaydedildi.

Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'nin en soğuk ili Ağrı'da şeb termometreler nakıs 32 dereceyi gösterdi

2022-01-17 11:27 - Gündem

Protez ustası 57 yılda kısaca 8 bin engellinin dünyasına dokundu

2022-01-17 13:13 - Yaşam

17 Ocak 2022 Pazartesi günü Okullar tatil mi?

2022-01-16 22:24 - Gündem

Son 24 saatte korona virüsten 136 kişi hayatını kaybetti

2022-01-16 19:59 - Gündem

Rus dublör 80 km hızla giden minibüsün içinden mermi gibi geçti

2022-01-18 10:29 - Dünya

Dünya Ekonomik Forumu'nda Kovid-19'un geleceği konuşuldu

2022-01-17 17:16 - Sağlık

Balıkesir'de meşe kozalakları mahallelinin anlaşma deposu oldu

2022-01-18 13:10 - Yaşam

Genç girişimci Başbuğhan Çeker: “İnşaat sektöründe ilgi çeken çalışmalarda bulunuyoruz”

2022-01-17 11:13 - Gündem

Yılın enfazla 12 kadın voleybolcusu açıklandı

2022-01-16 19:02 - Spor

Türkiye'de sabık sene en bağan sıcaklığın kaydedildiği köy havasıyla kutupları aratmıyor

2022-01-18 15:24 - Gündem

İlgili Haberler

Bakan Kirişci: Sıvılaşma vasfı bulunan tarım arazisinden, faydan ırak duracağız

17:08 - Ekonomi

Şubatta en düşüt gerçek kaybolma yüzdelik 1,75 ile yatırım faizinde

11:06 - Ekonomi

Fed Başkanı Powell: Faiz oranları önceleri kestirim edilenden hâlâ efdal olabilir

19:07 - Ekonomi

Bakan Bilgin'den amme işçisinin bindirim görüşmeleriyle ilişik açıklama

14:08 - Ekonomi

Brent petrolün varil fiyatı 86,27 dolar

10:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İzmir'de feribot yol ücretleri zamlandı

15:08 - Gündem

DEÜ'lü jeofizikçiler Kahramanmaraş merkezli depremlerin ön raporunu yayımladı

12:07 - Gündem

Prof. Dr. Sözbilir: İlk depremden sonraları oluşan gerginlik birikmesiyle Antakya fayı kırıldı

23:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta enkaz altında küsurat 70 yaşındaki avrat depremden 122 vakit sonradan kurtarıldı

07:05 - Gündem

İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nde depremzede dallar düşüncesince uyku tulumu mesaisi

13:07 - Gündem